Τα προβλήματα της ΕΠΗΕΑ

Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η
ΕΠΗΕΑ εάν στις 20 Σεπτεμβρίου δεν επιτευχθεί απαρτία για να συγκροτηθεί γενική συνέλευση και να ακολουθήσουν οι εκλογές. Θα είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο 2010 που θα ματαιωθούν οι αρχαιρεσίες, οπότε αναμενόμενο βήμα είναι ο διορισμός Δ.Σ. από το Πρωτοδικείο.
«Η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων στη Γ.Σ. της 20ής Σεπτεμβρίου θεωρείται πλέον επιβεβλημένη σε καιρούς μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμους που χρειαζόμαστε μια ανανεωμένη, ισχυρή διοίκηση για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων του κλάδου», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς. Και συνέχισε: «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις μας, τις γενικές συνελεύσεις, τις εκλογές. Η απουσία των μελών μας αποδυναμώνει το σωματείο μας με ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα. Από τώρα σχεδιάζουμε να επιτύχουμε στάση εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι συνάδελφοι να προσέλθουν απρόσκοπτα στη Γ.Σ.».
Σ.Μ: Πόσα μέλη αριθμεί η ΕΠΗΕΑ.
Μ. Γκανάς: 6.500 από τα οποία 400 είναι συνταξιούχοι.
Σ.Μ: Νέα μέλη εγγράφετε συχνά;
Μ. Γκ.: Δύο φορές τον χρόνο. Θα πρέπει να πούμε ότι οι νέες προσλήψεις στον κλάδο μας έχουν περιοριστεί. Με τη γενικότερη κρίση αντιμετωπίζουμε και εμείς πρόβλημα ανεργίας, κυρίως μεταξύ των συναδέλφων κάποιας ηλικίας.
Σ.Μ: Συνεργάζεστε αποδοτικά με τα άλλα δημοσιογραφικά σωματεία;
Μ. Γκ.: Η ΕΠΗΕΑ ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια και πρωτοστάτησε για την ίδρυση του ΕΔΟΕΑΠ μαζί με την ΕΣΗΕΑ και τα δύο σωματεία της Θεσσαλονίκης. Έχουμε δύο συμβούλους στον ΕΔΟΕΑΠ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε αρμονικά. Η διοίκηση του Ταμείου προωθεί λύσεις σε χρόνια προβλήματα και αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο τη σημερινή κρίση.
Σ.Μ: Η οποία καθρεφτίζεται και στο αγγελιόσημο.
Μ. Γκ.: Βεβαίως, εφόσον είναι συνάρτηση της διαφήμισης που έχει μειωθεί κατά 30%, γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες είσπραξής του. Κυρίως από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπου πρέπει να διορισθεί Δ.Σ. Από την πλευρά μας, μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το Μνημόνιο. Το Δημόσιο δεν μπορεί να μας επιβάλει μέτρα τα οποία λαμβάνει για άλλα Ταμεία. Δεν εγγυάται τις συντάξεις μας, δεν αναμειγνύεται στη διαχείριση των πόρων μας, εμείς δεν συμμετέχουμε στην κρίση, δεν έχει το δικαίωμα να μας βάζει όρους.
ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ;
Φεύγουν με σύνταξη από τον ΕΔΟΕΑΠ ο διευθυντής του Ταμείου Φίλιππος Χριστόπουλος και ο Θανάσης Ρέντζος, επί 35 χρόνια νομικός σύμβουλος του οργανισμού. Ο Φ. Χριστόπουλος θα παραμείνει ακόμα δύο μήνες στο Ταμείο προσφέροντας την πολύτιμη πείρα του, ενώ ο Θ. Ρέντζος έχει πάρει ήδη τη σύνταξή του αφού επιβίωσε επτά προέδρων του ΕΔΟΕΑΠ, αρχής γενομένης από τον Καράντζα στην οδό Βουκουρεστίου – παραμένοντας ο μοναδικός νομικός σύμβουλός μας για 15 χρόνια. Μόλις το 1995 του έδωσαν ως συνεργάτη τον Αντώνη Καινούργιο.
Εν τω μεταξύ, με πρόσκληση-εκδήλωση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε ήδη στις εφημερίδες, το Δ.Σ. του Ταμείου ζητάει να προσλάβει γενικό διευθυντή ή διευθύντρια με τα εξής γενικότερα προσόντα: «Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδείξουν εξειδίκευση σε θέματα διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης και δεξιότητες που απαιτούνται για τον χειρισμό των προβλημάτων διοίκησης και οικονομίας ενός σημαντικού και υγιούς ασφαλιστικού οργανισμού. Να έχουν την ικανότητα να σχεδιάσουν ή/και να συμμετάσχουν συλλογικά στον σχεδιασμό, να προγραμματίσουν και να διαχειριστούν τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας που παρέχει ο ΕΔΟΕΑΠ λόγω της κοινωνικοπολιτικής ευαισθησίας που απαιτεί η διαχείριση ενός οργανισμού ασφάλισης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπορούν να δεχθούν και να φέρουν εις πέρας διοικητικούς και οικονομικούς ελέγχους βασιζόμενοι στις αρχές της διαφάνειας, του εκσυγχρονισμού και της αλληλεγγύης στις κατευθύνσεις που ορίζει το καταστατικό και η διοίκηση του οργανισμού».
Τι μισθό άραγε υπολογίζει το Δ.Σ. να προσφέρει σ’ αυτόν τον νέο… Αϊνστάιν;
Ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον 4 υποψήφιοι -οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Σεπτεμβρίου- αλλά το ερώτημα που θέτουν ήδη αρκετοί συνάδελφοι είναι εάν χρειάζεται ένας γενικός διευθυντής, σε καιρούς μάλιστα οικονομικής στενότητας. Έχουμε ήδη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, τη Βούλα Καραλή, η οποία φυσικά, μετά την τελική αποχώρηση του Φ. Χριστόπουλου, θα χρειάζεται βοήθεια. Θα μπορούσε -λένε- ν’ αναβαθμιστεί σε γ. διευθύντρια και να γίνει αναπληρωτής γενικός διευθυντής κάποιος/α από το υπάρχον προσωπικό, που ξέρει και από πρώτο χέρι τα προβλήματα του Ταμείου. Όταν κόβουμε, για λόγους οικονομίας, το Voltaren, ας σκεφτούμε καλύτερα για νέες προσλήψεις.
Σημ.: Το Voltaren πάντως, μετά την γκρίνια πολλών ασθενών συναδέλφων, επανήλθε στη λίστα.
ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η MEDAID;
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία MEDAID η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των νοσηλίων δεν μπορεί να ματαιώσει μια επέμβαση, εξέταση, την παροχή ακριβών φαρμάκων κ.λπ., να παρέμβει δηλαδή στα δρώμενα, αλλά περιορίζεται στην επισήμανση μιας υπέρβασης. Οι οποιεσδήποτε πράξεις θα εκτελούνται και μετά θα τίθενται σε διαιτησία. Αλλά το πότε θα προχωράμε σε αυτήν τη διαιτησία είναι άγνωστο.
Μήπως θα ήταν λοιπόν προτιμότερη η άλλη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι, δηλαδή κάθε νοσηλευόμενο να τον χρεώνεται ένας γιατρός του ΕΔΟΕΑΠ με πολύ μικρότερη αμοιβή από αυτή της MEDAID;
Πάντα υπάρχει καιρός για δεύτερες σκέψεις.
Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ