Τα μάζεψε ο Ψωμιάδης

Κάτι που αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εξετάσει, αλλά ποτέ δεν αποτόλμησε ο τέως πρωθυπουργός, φοβούμενος τις αντιδράσεις του κ. Ψωμιάδη. Στη Ρηγίλλης μιλούν για «στρατηγική νίκη» με πολλαπλά οφέλη για την παράταξη, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. «Εκλεγόμενος στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στα τζάκια και στην οικογενειοκρατία. Οι χειρισμοί του στο συγκεκριμένο θέμα απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», σημείωναν στενοί συνεργάτες του.

Πριν φθάσουμε στο «τελεσίγραφο» του Αντ. Σαμαρά και τη «συμμόρφωση» του Π. Ψωμιάδη να μην ορίσει αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του Δ. Ψωμιάδη, προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο και σε ορισμένες στιγμές τα πράγματα κινήθηκαν σε τεντωμένο σχοινί. Στη Ρηγίλλης το καμπανάκι χτύπησε για πρώτη φορά λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Π. Ψωμιάδη, όταν ο τελευταίος εξεδήλωσε την πρόθεση να ορίσει ο ίδιος τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες. Παράγοντες του κόμματος του είχαν συστήσει να μην προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την ηγεσία. Εκείνος έδειξε να αδιαφορεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί κατά βούληση. Στη Ρηγίλλης όλο αυτό το διάστημα κάθονταν σε «αναμμένα κάρβουνα» και για τον λόγο αυτόν προ εικοσαημέρου ο κ. Ψωμιάδης κλήθηκε στη Ρηγίλλης και αντικείμενο συζήτησης ήταν ακριβώς η συγκρότηση του ψηφοδελτίου και η επιλογή των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών. Η συζήτηση είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, αφού ο νομάρχης Θεσσαλονίκης εμφανίσθηκε αμετακίνητος ως προς το πρόσωπο του αδελφού του. Τα στελέχη τού κόμματος μεταφέροντας εντολή του κ. Σαμαρά συνέστησαν στον κ. Ψωμιάδη να μην επιμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα διότι διαφορετικά θα υπήρχαν συνέπειες. Χωρίς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Εις μάτην όμως…

Ο νομάρχης ήταν φανερό ότι «πόνταρε» στην υψηλή δημοφιλία του και λόγω αυτής ο κ. Σαμαράς δεν επεδίωκε μια σύγκρουση μαζί του. Όπως ακριβώς είχε συμβεί παλαιότερα με τον Κ. Καραμανλή. Στις αρχές της εβδομάδας ενημερώθηκαν στη Ρηγίλλης ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Ψωμιάδης θα ανακοίνωνε τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών και σ’ αυτά θα περιλαμβανόταν και του αδελφού του. Ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί του ήταν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα απέσυρε τη στήριξη στο πρόσωπό του και θα κατέβαζε δικό της υποψήφιο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Ψωμιάδης και πάλι δεν φάνηκε να… πείθεται, θεωρώντας και πάλι -λανθασμένα όπως αποδείχθηκε- ότι ο κ. Σαμαράς για τους γνωστούς λόγους δεν θα «τολμούσε» τη «σύγκρουση». Ο επόμενος που επικοινώνησε μαζί του ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υπό μορφή τελεσιγράφου του κατέστησε σαφές ότι είτε θα «αποσύρει» τον αδελφό του είτε η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξή της σ’ αυτόν. Δίνοντάς του μάλιστα περιθώριο ενός εικοσιτετραώρου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Έμεινε δε ασυγκίνητος στις παρακλήσεις του κ. Ψωμιάδη («ένα χατίρι σου ζήτησα, πρόεδρε»…). «Είναι δείγμα παρακμής» ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά. «Αν επιτρέψω κάτι τέτοιο θα τιναχτεί η ΝΔ στον αέρα». Για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ο κ. Σαμαράς ανέθεσε στους στενούς του συνεργάτες να δημοσιοποιήσουν το γεγονός με όλες τις λεπτομέρειες. Δεν επρόκειτο σε καμιά περίπτωση για «πολιτική μπλόφα». Ακριβείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε έτοιμο υποψήφιο, τον βουλευτή Στ. Καλαφάτη, και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από τη Ρηγίλλης «ξώφαλτσα τη γλίτωσε»!

Η συνομιλία με τον κ. Σαμαρά δεν άφησε στον κ. Ψωμιάδη περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Ύστερα από πολύωρες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες και συμβούλους του στη νομαρχία αποφάσισε να ακολουθήσει τις υποδείξεις της Ρηγίλλης, αντιλαμβανόμενος ότι χωρίς τη στήριξη της ΝΔ πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να εκλεγεί περιφερειάρχης. Κι αυτό παρά τις εισηγήσεις ορισμένων εξ αυτών να αδιαφορήσει για το «τελεσίγραφο» και «να προχωρήσει μόνος του»! Υπήρξαν όμως και άλλοι που του επισήμαναν ότι αν κατέβαινε ανεξάρτητος δεν θα τον ακολουθούσαν. «Εμείς είμαστε ΝΔ, δεν πρόκειται να πάμε κόντρα στην παράταξη» του είπαν χαρακτηριστικά. Την επομένη το πρωί τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και τον ενημέρωσε ότι ο αδελφός του δεν θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. «Έκανες το σωστό» λέγεται ότι ήταν η απάντηση του Σαμαρά στον Ψωμιάδη.

Ο τελευταίος ωστόσο ήταν και εξακολουθεί να είναι «έξω φρενών» μαζί του καθώς αντιλαμβανόταν ότι από τις εξελίξεις και με τον τρόπο που προβλήθηκαν τα γεγονότα έβγαινε «τσαλακωμένος» πολιτικά. Ενδεικτικές της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ήταν και οι δηλώσεις του των επομένων ημερών. Πρώτα μίλησε για παρεξήγηση, μετά κατηγόρησε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ για την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα και κατέληξε λέγοντας ότι υποχώρησε στην επιθυμία του «Αντώνη» και όχι στην εντολή του «αρχηγού»… Δεν απέφυγε μάλιστα και ορισμένες κινήσεις σκοπιμότητας που ενόχλησαν τη Ρηγίλλης, η οποία δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Αφενός ανακοίνωσε τη συμμετοχή του αδελφού του στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου και διέδωσε ότι αν εκλεγεί θα τον ορίσει θεματικό αντιπεριφερειάρχη. Αφετέρου αγνόησε τις ενστάσεις του κόμματος για ένα δυο ακόμη αντιπεριφερειάρχες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Ψωμιάδης δεν θα αφήσει να περάσει έτσι η ήττα που υπέστη και ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει «αντάρτικο» κατά του κ. Σαμαρά. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εδώ και καιρό στη Βόρεια Ελλάδα «στήνεται» ένας μηχανισμός εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οργάνωση του οποίου λέγεται ότι έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του κ. Ψωμιάδη, Γ. Τουσιάκης ο οποίος στη μάχη της διαδοχής ήταν με την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ στο παρελθόν υπήρξε άνθρωπος του Κ. Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ