«Τίτλους τέλους» θα βάλουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές!

Η επιλογή του ΣΥΝ να προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, γνωστό εργατολόγο Α. Μητρόπουλο (παραιτήθηκε την Παρασκευή από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) συνάντησε την αντίδραση των συμμάχων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιμένουν στην υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου.

Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και κινήσεις τακτικής, που οδήγησαν στην αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητούνταν το θέμα των υποψηφιοτήτων στις επικείμενες εκλογές.

Ο Α. Αλαβάνος είναι αποφασισμένος να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του «Μετώπου» που έχει συγκροτήσει, και την επιλογή αυτή στηρίζουν όχι μόνο συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη του ΣΥΝ. Ωστόσο, ο ΣΥΝ αντιδρά έντονα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια υποψηφιότητα Αλαβάνου, στον οποίο καταλογίζουν προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την κουλτούρα της Αριστεράς. Υπενθυμίζουν δε ότι ο Α. Αλαβάνος απείχε από όλες τις μάχες που έδωσε το κόμμα το τελευταίο διάστημα και συστηματικά προωθούσε το «Μέτωπο» που ίδρυσε, κινούμενος σε μια παράλληλη, αν όχι αντιθετική πορεία με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υποψηφιότητα Αλαβάνου, στον ΣΥΝ έπεσε η ιδέα να επιστρατευθεί ο Μ. Γλέζος ως υποψήφιος περιφερειάρχης και να τον πλαισιώνουν ως αντιπεριφερειάρχες ο Α. Αλαβάνος και ο Α. Μητρόπουλος, πρόταση όμως που δεν δέχονται οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν σταθερά στην υποψηφιότητα Αλαβάνου, ο οποίος εκτιμούν ότι έχει διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους πέραν της Αριστεράς και θα σημειώσει καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος αναμένεται μεθαύριο, Τρίτη, να ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές, κάτι που θα σηματοδοτήσει και το οριστικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση με δύο υποψηφίους.

Στον ΣΥΝ αντιτείνουν ότι η επιλογή Μητρόπουλου είναι κοντά σε αυτά που κατά καιρούς λέει ο Α. Αλαβάνος για άνοιγμα στον «σοσιαλιστικό χώρο», ενώ αντίθετα η υποψηφιότητα Αλαβάνου στενεύει το σχήμα και απευθύνεται μόνο στο αριστερό ακροατήριο.

Άσχετα από την τελική έκβαση του θέματος των υποψηφιοτήτων, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχονται σε μια νέα φάση κρίσης, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις χτυπούν το καμπανάκι, αφού η τελευταία από αυτές έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά ή λίγο κάτω από το 3%, που είναι το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Στην περίπτωση των δύο υποψηφιοτήτων (Αλαβάνου, Μητρόπουλου) θα δρομολογηθούν εξελίξεις οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό η υποψηφιότητα Αλαβάνου να αποτελέσει την έναρξη των διαδικασιών για τη συγκρότηση νέου σχήματος στον χώρο της Αριστεράς, με πυρήνα το «Μέτωπο» του Α. Αλαβάνου και την κίνηση για την «Κοινή Δράση της Αριστεράς», στην οποία μετέχουν αριστερά στελέχη κάθε είδους απόχρωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση και εάν τον Αλαβάνο ακολουθήσουν και στελέχη του ΣΥΝ που βρίσκονται κοντά στις απόψεις του, ο Α. Τσίπρας θα έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού μετά και την αποχώρηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Φ. Κουβέλη θα ηγείται ενός κόμματος που θα είναι αποψιλωμένο από γνωστά και έμπειρα στελέχη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη μελλοντική του επιβίωση.


Σχολιάστε εδώ