Σπέτσες, εκτός Μνημονίου και ΣΔΟΕ…

Μπορεί ο βασιλικός γάμος του πρίγκιπα Νικολάου Γλύξμπουργκ με την Τατιάνα Μπλάτνικ να ήταν, κατά ορισμένους παρατηρητές, σχετικά λιτός και χωρίς τα μεγαλεία μιας εν ενεργεία βασιλικής οικογένειας, αλλά ο πολυέξοδος και χλιδάτος γάμος του γιου του μεγαλομέτοχου της Βιοϊατρικής Ευάγγελου Σπανού, που ακολούθησε ύστερα από μερικές ημέρες, ακόμη συζητιέται μεταξύ μεροκαματιάρηδων Σπετσιωτών αλλά και εφοπλιστών, που οι ίδιοι δεν διαθέτουν τόσο χρήμα για δεξιώσεις και τριήμερες φιέστες.
Χρειάσθηκε να δημιουργηθεί ειδικό αυτοσχέδιο πάρκινγκ κατά μήκος της παραλιακής οδού προς το Λιγονέρι, όπου ευρίσκεται η επιβλητική ροζ έπαυλη της οικογένειας Σπανού, για να σταθμεύσουν φορτηγά από το Εκάλη Κλαμπ, το Ανθοπωλείο Πετρίδης κ.λπ. και να ξεφορτώσουν εξοπλισμό δεξίωσης, φωτιστικά, μουσικά όργανα, πρόσθετο στολισμό με φυτά και άνθη για την πισίνα και τους κήπους, καθώς και διακοσμητικά για το τεράστιο υπαίθριο μπαρ.
Όπως έλεγαν οι αμαξάδες με τα μόνιππα και οι ιδιοκτήτες ταχύπλοων θαλάσσιων ταξί, δυο τρεις γάμοι να γίνονται σαν του Σπανού, θα κάνουν χρυσές δουλειές και όταν έρχεται ο χειμώνας θα κάααθονται, για να θυμηθούμε οι παλιότεροι τον Μίμη Φωτόπουλο…
Εντυπωσίασαν τα πολλά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα, εισαγόμενα βεβαίως, που χρησιμοποιήθηκαν από θαλάσσης κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης. Δημιούργησαν φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, που φαινόταν μέχρι την απέναντι Κόστα και τη Χινίτσα. Τέτοια φωτοχυσία θα τη ζήλευαν ακόμη και οι διοργανωτές της παραδοσιακής «Αρμάτας» στο νησί κάθε Σεπτέμβριο, που στοχεύουν με το δωρεάν θέαμα της πυρπόλησης ενός πλοιαρίου στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στο να θυμίσουν στους νεώτερους Έλληνες και ξένους στο νησί τη σημαντική συμβολή των Σπετσών στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ποσόν των 40.000-60.000 ευρώ κοστολόγησε την αξία των πυροτεχνημάτων παρέα κοσμικών Αθηναίων που κάθονταν αναπαυτικά στην Ντάπια την επομένη της δεξίωσης, μέχρι να πάνε αργά το μεσημέρι σε ακόμη ένα πριβέ πάρτι που διοργανώθηκε από τους μελλόνυμφους, αυτήν τη φορά στην παραλία Ακτή Καΐκι, ολοκληρώνοντας ένα τριήμερο γαμήλιου ξεφαντώματος. Εις υγείαν λοιπόν και υπέρ μακροημέρευσης του νεόνυμφου ζευγαριού, αλλά και υπέρ συνεχούς υψηλής κερδοφορίας της Βιοϊατρικής, αν κρίνει κανείς από τη γενναιοδωρία στα γαμήλια έξοδα…
Μέσα σε αυτό το κλίμα χλιδής, σπατάλης και επίδειξης πλούτου, τα προβαλλόμενα, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, από τα κανάλια και τα λοιπά Μέσα Ενημέρωσης περί Μνημονίου, «τρόικας», περικοπών σε μισθούς και συντάξεις φάνταζαν για τους κατοίκους των Σπετσών απόμακρα, παράταιρα, εκτός τόπου και χρόνου…
Υπερπλήρες και το ανακαινισμένο πολυτελές ξενοδοχείο «Ποσειδώνειο» (τιμή δωματίου από 360 ευρώ και άνω την ημέρα) από γνωστούς «επώνυμους» καλεσμένους στον γάμο του Σπανού. Φιλοξενήθηκαν και αυτοί στις πολυτελείς σουίτες και στα δωμάτια όπου μόλις πριν από τρία 24ωρα είχαν κοιμηθεί πρίγκιπες και βασιλιάδες. Πώς λοιπόν να μην αισθάνονται, ονειροπολώντας, και ολίγον… γαλαζοαίματοι; Δεν έμαθα σε ποιο όνομα ή εταιρεία εκδόθηκαν τα τιμολόγια για τη διαμονή των φιλοξενούμενων. Δεν θέλω να πιστέψω τους συνήθεις κακόπιστους ότι εκδόθηκαν στις εταιρείες του κ. Σπανού, π.χ. στη Βιοϊατρική. Δεν άκουσα επίσης τον κ. Μίχα να επιβάλει πρόστιμο, ανάλογο με αυτό των 300.000 ευρώ που επέβαλε στον «Τέως» για την προκάτ εξέδρα που έφτιαξε για τον γάμο του γιου του, για την εξέδρα που φτιάχτηκε στην έπαυλη του κ. Σπανού…
Δεν ακούστηκε εάν το ΣΔΟΕ πρόλαβε να κάνει «περιοδεία» και στα πολυτελή εστιατόρια και στα νυκτερινά κέντρα του νησιού. Αποδείξεις έκοβαν τα περίπτερα ακόμη και για τσίχλες, το ίδιο και τα πρατήρια βενζίνης, μικροποσά βέβαια για τα μηχανάκια, το παραδοσιακό μέσο μετακίνησης στο νησί. Δεν παίρνω όμως όρκο ότι την ίδια προθυμία έκδοσης θεωρημένων αποδείξεων έδειχναν και τα εστιατόρια, ιδίως όταν το ποσόν ήταν τριψήφιο και ο πληρώνων τοις μετρητοίς ήταν σκαφάτος ή αλλοδαπός…
Στην ωραιότερη πλευρά του νησιού, απέναντι ακριβώς από τη Σπετσοπούλα του Στ. Νιάρχου, παράλληλα σχεδόν με τον δημόσιο παραλιακό δρόμο, αντικρίζει έκπληκτος και διαπορών ο επισκέπτης τον ανοικτό και όζοντα χώρο απόρριψης απορριμμάτων! Εκεί πηγαινοέρχονται τα βοθρατζίδικα βυτιοφόρα, ρίχνοντας τα… αρωματικά λύματα στη θάλασσα. Έτσι και κάποιοι ευαισθητοποιημένοι ξένοι επισκέπτες στείλουν φωτογραφίες από το περιβαλλοντικό αυτό «υπερθέαμα» σε τουριστικά γραφεία και αρμοδίους φορείς στο εξωτερικό, βλέπω να διαγράφονται οι Σπέτσες από τον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη για τουλάχιστον μια 5ετία. Υπάρχει απάντηση, υπάρχει κάποιος σοβαρός αντίλογος; Μη μας πουν μόνο ότι δεν υπάρχουν λεφτά, διότι εδώ και χρόνια θα μπορούσε να είχε περιληφθεί στα χρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Μήπως όμως τοπικά και συντεχνιακά οικονομικά συμφέροντα αποτρέπουν επίλυση του προβλήματος που χρονίζει; Το θέμα είναι ότι οι συμπαθείς βοθρατζήδες και οι οικογένειές τους ψηφίζουν για τοπικούς άρχοντες, ενώ οι περαστικοί τουρίστες δεν έχουν ψήφο… Έτσι είναι, δήμαρχε;


Σχολιάστε εδώ