Οι πυλώνες της οικονομίας και της ανάπτυξης

Η ύπαρξη, η διάσταση και η σημασία κάθε υπουργείου εξαρτώνται από τη συμμετοχή του αντικειμένου του στην εθνική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Η δομή του Υπουργικού Συμβουλίου είναι φυσικό να αλλάζει και να εξελίσσεται στην πορεία των χρόνων, ανάλογα με τις ανάγκες των εποχών.

Η οικονομία και η ανάπτυξη της πατρίδας μας στη συγκυρία αυτής της γενιάς εξαρτώνται από δύο θεμελιώδεις πυλώνες. Τη ναυτιλία και τον τουρισμό, που αθροιστικά παράγουν περίπου το 30% του εθνικού προϊόντος. Είναι επομένως λογικό να αποτελούν προτεραιότητες στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της κάθε ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως! Εδώ και ένα χρόνο, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έπαυσαν να υπάρχουν ως αυτοτελή υπουργεία και έχουν συγχωνευθεί, διαμοιρασθεί σε άλλα.

Βεβαίως είναι κατανοητή η προσπάθεια μείωσης των υπουργείων. Είναι, όμως, ακατανόητη η περιθωριοποίηση των δυο σημαντικότερων πυλώνων της οικονομίας και της ανάπτυξης. Ιδίως, μάλιστα, στη σημερινή περίοδο που επιβάλλει τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους.

Είναι ανθρώπινο το σφάλλειν. Και είναι κατανοητό όταν γίνεται με καλές προθέσεις. Είναι αδιανόητη, όμως, η εμμονή σε ένα αυταπόδεικτο λάθος. Εν όψει της επικείμενης αναδόμησης της κυβέρνησης θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η ανασύσταση των αυτοτελών υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την επανασύστασή τους είναι αυτονόητα.

Υπουργοί και υπηρεσίες με αδιάσπαστη προσοχή, συγκεκριμένους στόχους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους και υπηρεσιακή οργάνωση μπορούν να αποδώσουν πολλά. Η σημερινή συγχυτική κατάσταση όπου η προσοχή που δίνεται σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ μικρότερη από τη σημασία τους και τις δυνατότητές τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και εάν συνεχιστεί, οι αρνητικές συνέπειες θα γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Η κυβέρνηση τελικά θα επικριθεί λιγότερο για ένα λάθος που έγινε πέρυσι και θα επαινεθεί περισσότερο για μια επιβεβλημένη διόρθωση που θα κάνει τώρα.

Αρκεί να την κάνει και σύντομα.

Διαφορετικά θα μετατρέψει το περυσινό λάθος σε διαρκές έγκλημα. Σε βάρος της οικονομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Σε βάρος της χώρας και του λαού μας.


Σχολιάστε εδώ