Οι μάγοι αποτυγχάνουν, τα νοικοκυριά παγώνουν!

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στο Μαξίμου η αδυναμία του κ. Παπακωνσταντίνου να χαράξει αποτελεσματική φορολογική πολιτική και να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι η αιτία του «αδειάσματος» των σχετικών αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών και της αναμενόμενης ανάθεσής τους σε υφυπουργό, που ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιθυμούσε να είναι ο κ. Φ. Σαχινίδης, χωρίς αυτό να θεωρείται απολύτως βέβαιο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον «κακό δαίμονα» του κ. Παπακωνσταντίνου, σημερινό γραμματέα του υπουργείου, Δ. Γεωργακόπουλο.
Το μεγάλο βάρος της αύξησης, που ισοδυναμεί περίπου με ένα βασικό μισθό για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, θα πέσει στη μεσαία τάξη, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από τα προηγούμενα κύματα δημοσιονομικών μέτρων, την ύφεση και την πιστωτική ασφυξία. Το επίδομα θέρμανσης που σχεδιάζει να μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αυστηρά εισοδηματικά όρια, καλύπτοντας ουσιαστικά μόνο όσους εμφανίζονται (από τα επίσημα εισοδήματά τους) στο όριο της φτώχειας, αλλά αφήνοντας «στο κρύο» νοικοκυριά της μεσαίας τάξης που απειλούνται να περάσουν στην κατηγορία των νεόπτωχων.
Ράβε – ξήλωνε με τους φόρους…
Την ίδια ώρα, οι τεράστιες αστοχίες της φορολογικής πολιτικής αποδεικνύονται πλέον περίτρανα από τα άλλα διορθωτικά μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:
Για τη φορολογία των επιχειρήσεων, εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά η μείωση του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη ίσως και στο 24%, από το 40%, με παράλληλη μείωση και του συντελεστή για τα κέρδη που επανεπενδύονται στο 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έφθαναν απειλητικά μηνύματα από πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων και η Coca – Cola, για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας, εξ ου και η εσπευσμένη αλλαγή των συντελεστών, πριν συμπληρωθεί καν μια χρήση, για να φανούν έστω τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου.
Ομολογώντας έμμεσα ότι οι αυξήσεις ΦΠΑ «γονάτισαν» την αγορά χωρίς να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αρχίσει ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες (μέσω του ΣΔΟΕ), για να διαπιστώσει ποιοι κάνουν «στάση πληρωμών» του φόρου, προκειμένου να κερδίσουν πολύτιμη ρευστότητα. Στους επιχειρηματίες αυτούς, το υπουργείο θα προσφέρει ειδικές ρυθμίσεις, με προκαταβολή του 4% του οφειλόμενου ΦΠΑ και εξόφληση του υπολοίπου σε δόσεις!
Καθώς οι καπνοβιομηχανίες «άδειασαν» σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στον φόρο στα τσιγάρα, με μεγάλες μειώσεις τιμών κυρίως στα ακριβά πακέτα, το υπουργείο ψάχνει τρόπους να αυξήσει κι άλλο τη φορολογική επιβάρυνση των… τσιγάρων της παρηγοριάς για τους πληττόμενους από την κρίση Έλληνες. Όμως, όταν εξουδετερώνεται έτσι η αποδοτικότητα ακόμη και «σίγουρων» φορολογικών μέτρων, γίνεται σαφές ότι το υπουργείο χάνει πλέον την ευκολία συλλογής εσόδων με «χαράτσια» στην κατανάλωση και είναι καιρός να αναζητήσει πιο «έξυπνες» λύσεις ή να αναμετρηθεί πραγματικά με τη μεγάλη φοροδιαφυγή, που ως τώρα παραμένει στην πραγματικότητα στο απυρόβλητο, παρά τις κατά καιρούς «επιδρομές τηλεοπτικού εντυπωσιασμού».


Σχολιάστε εδώ