Νέα όργανα και νέα πρόσωπα στην ΟΝΝΕΔ

Σκοπός του οργάνου είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης καθώς και την εξειδίκευσή της στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η δημιουργία Πολιτικού Συμβουλίου ήταν δέσμευση του Ανδρέα Παπαμιμίκου κατά την εκλογή του και εγκρίθηκε πρόσφατα στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Οι επικριτές της ηγεσίας μιλούν για μικρομεγαλισμό του Παπαμιμίκου και ότι θέλησε να φτιάξει «σκιώδη κυβέρνηση». Καταγγέλλουν μάλιστα ότι επιθυμεί να φτιάξει κόμμα και όχι νεολαία, με μηχανισμό επανδρωμένο από «δικούς του» ανθρώπους. Σύμφωνα ωστόσο με δικές μας πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ είναι σε γνώση του Αντώνη Σαμαρά και των στενών συνεργατών του. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι οι υπεύθυνοι των τομέων πολιτικής της ΟΝΝΕΔ θα συμμετέχουν θεσμικά και στους αντίστοιχους τομείς του κόμματος, ενώ θα τροφοδοτούν με θέσεις και απόψεις τον Τομέα Προγράμματος, όπου την ευθύνη έχει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στενός φίλος του προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Για όλα αυτά (αλλά και για ορισμένα από τα πρόσωπα) οι πιστοί αναγνώστες της στήλης έχουν έγκαιρα ενημερωθεί. Στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο υπόσχεται να μας «καταπλήξει» με την παραγωγή πολιτικής που θα κάνει (οψόμεθα…) συμμετέχουν οι εξής με τις σχετικές αρμοδιότητες: Νίκος Σωτηρόπουλος (Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Πολιτικής), Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Άρης Καλαφάτης (Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας), Χρήστος Κομπιλήρης (Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού), Παναγιώτης Φύσσας με αναπληρωτή τον Νίκο Μπατσικούρα (Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών), Αργύρης Νταλιάνης (Οικονομίας), Άγγελος Παπανικολάου (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Δημήτρης Παπαλέξης (Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας), Δήμητρα Λυγούρα με αναπληρωτή τον Ρήγα Γιοβανόπουλο (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), Κώστας Τσούνης με αναπληρωτή τον Χρήστο Δερμετζόπουλο (Δικαιοσύνης), Θανάσης Πανόπουλος (Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών), Θέμης Μπίμπας (Τουριστικής Πολιτικής), Δήμητρα Λάμπου (Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης), Σπύρος Λιότσος (Προστασίας του Πολίτη), Νίκη Αραμπατζή με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Γεωργούλη (Αγροτικής Ανάπτυξης).

***

Νέα πρόσωπα στη Θεσσαλονίκη
Εβδομάδα εξελίξεων στην ΟΝΝΕΔ, καθώς ορίστηκε και το νέο Συντονιστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με απόφαση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Στράτου Γρομπανόπουλου. Η σύνθεσή του παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς πρόκειται για την οργάνωση – κάστρο της νυν ηγεσίας, για την οποία έχει πλήρη και απόλυτη γνώση ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και οι επιλογές Γρομπανόπουλου θεωρούνται της απολύτου έγκρισης της Λυκούργου. Τα ηνία της γαλάζιας νεολαίας αναλαμβάνουν (με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες) οι εξής: Γιώργος Χατζηγεωργίου (αντιπρόεδρος), Δημήτρης Χρόνης (διευθυντής), Βασίλης Γεωργιάδης (γραμματέας ΑΕΙ), Χρυσόστομος Τσατσούλης (γραμματέας ΤΕΙ), Γιώργος Καγιάς (Βʼ Περιφέρεια), Διονύσης Ξένος (Ανατολικός Τομέας), Κυριάκος Μιχαηλίδης (Κεντρικός Τομέας), Διονύσης Μανωλόπουλος (Δυτικός Τομέας), Γιώργος Μπαμπαρόπουλος (Μαθητικό), Νίκος Κωνσταντινούδης (Πολιτικός Σχεδιασμός), Λευτέρης Καραμπίνας (Τύπος), Παναγιώτης Σαββόπουλος (Οργανωτικό), Παντελής Τσακίρης (Τοπική Αυτοδιοίκηση), Θοδωρής Σπαθόπουλος (Νέα Μέλη και Σχέσεις ΟΝΝΕΔ-Κοινωνίας), Δημήτρης Κατσιούλας (Νέες Τεχνολογίες), Γιάννης Καλούδης (Νεανική Επιχειρηματικότητα), Χάρης Μπεκιάρης (Περιβάλλον), Μαργαρίτης Τέρζογλου (Αθλητισμός), Μάκης Καλαϊτζόπουλος (Πολιτισμός).

***

Ανανέωση και στη ΔΑΠ Αθήνας
Μετά τις εκλογές στις κατά τόπους ΔΑΠ και με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές προχωρά και η οργανωτική συγκρότηση της γαλάζιας φοιτητικές παράταξης. Αξίζει να αναφέρουμε τα νέα πρόσωπα με τις αρμοδιότητες της μεγαλύτερης οργάνωσης της ΔΑΠ, καθώς είναι γνωστό ότι η Γραμματεία Αθήνας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει εξελιχθεί ιστορικά σε φυτώριο στελεχών της ΟΝΝΕΔ και του κόμματος. Η νέα σύνθεση με τα επιμέρους καθήκοντα έχει ως εξής: Γιάννης Γρυλωνάκης (Οργάνωση), Γιάννης Αραβαντινός, Αλέξανδρος Πολυχρονάκης και Φώτης Χαζτημιχάλης (Πολιτικός Σχεδιασμός), Φώτης Βρέκος και Γιώργος Αλαφογιάννης (Τύπος και Δημόσιες Σχέσεις), Θωμάς Ευαγγελίδης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Κώστας Παπαθανασόπουλος, Αποστόλης Σπυράκος, Πλούταρχος Τζαμπόγλου, Μαριλένα Σοφιανού, Κώστας Κατούμας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στη θέση του υπευθύνου Περιφερειακών ΑΕΙ ορίζεται ο Παύλος Μαρινάκης που προέρχεται από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

***

Πράσινο τριήμερο

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εορτάσει την επέτειο της ίδρυσής του με μια τριήμερη συνεδρίαση του (διευρυμένου) Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτήν τη συνεδρίαση περιλαμβάνονται θεματικές συζητήσεις για τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον (το Σάββατο) και οι ανακοινώσεις για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και πιθανόν για κάποιους δημάρχους ή ίσως και για υπουργούς την Κυριακή. Στο τριήμερο αυτό η Νεολαία ΠΑΣΟΚ συμμετέχει έντονα, καθώς ολόκληρη η Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Κινήματος έχει προσκληθεί στις εργασίες. Θα υπάρξουν μαθαίνουμε αρκετοί ομιλητές από τους νεολαίους του Κινήματος στα θεματικά τραπέζια. Εκεί ωστόσο που εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι η θεματική συζήτηση για θέματα παιδείας. Εκεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι στους επίσημους εισηγητές. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συζήτησης, καθώς είναι πρόσφατη ακόμη η αντίδραση της ΠΑΣΠ στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια, ενώ από την άλλη η στήλη μας ανέδειξε τη στήριξη – κάλυψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην Άννα Διαμαντοπούλου για το ζήτημα με τη βάση του 10 και γενικότερα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο περιθώριο της τριήμερης συνεδρίασης θα κλείσουν και τα θέματα των όποιων υποψηφιοτήτων από πλευράς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις αντιπεριφερειαρχών. Η ανακοίνωση πιθανότατα δεν θα γίνει την Κυριακή, αλλά αργότερα, ωστόσο επειδή όσοι είναι πιθανόν να οριστούν υποψήφιοι θα βρίσκονται στη συνεδρίαση, όπως και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις και πιθανόν να «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες.

Πράσινες διαμαρτυρίες
Η Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών, τάση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε κείμενο για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, εν όψει και των συνεδριάσεων των οργάνων, στην οποία χρησιμοποιεί βαριά λόγια για την ηγεσία του κινήματος και την κυβερνητική πολιτική. Στην αρχή εξυμνεί τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και το επίκαιρο νόημά της. Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρει ότι σήμερα η Λαϊκή Κυριαρχία παραγκωνίζεται αφού η Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, αναγκάστηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο ως έχει (δηλαδή ως συνθήκη, και όχι με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα). Σήμερα, η Εθνική Ανεξαρτησία τείνει να καταπατηθεί από τους υπαλλήλους της «τρόικας». Σήμερα, η κοινωνική εξαθλίωση βρίσκεται στη θέση της Κοινωνικής Απελευθέρωσης με περικοπές μισθών και συντάξεων, με αυξήσεις φόρων, αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τελικά, την αύξηση των ήδη μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Υιοθετεί δηλαδή το σύνολο σχεδόν της κριτικής προς την κυβέρνηση, τόσο από χώρους εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, αφού δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάγκη νέας πολιτικής στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας, με συγκεκριμένες προτάσεις που μακράν απέχουν των όσων ακούμε ότι είναι στις κυβερνητικές προθέσεις, προχωρά σε ακόμη πιο καταγγελτικές εκφράσεις. Αναφέρει ότι φέτος η 3η Σεπτέμβρη 1974, κάτω από το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, φαντάζει μακρινή, αντί να αποτελεί οδηγό για την πολιτική της χώρας και της κυβέρνησης. Η επέτειος αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει την ελπίδα και το νέο ανθρωποκεντρικό ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα και όχι ένα μνημόσυνο κάποιας νεκρής Διακήρυξης που μιλούσε κάποτε για κοινωνική δικαιοσύνη…

***

Πρωτότυπη προσπάθεια
Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω. Αυτό είναι το σύνθημα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε διαδικτυακά από μια χούφτα ανθρώπους της διπλανής πόρτας και αύριο θα κάνει την πρώτη της δημόσια παρουσία. Εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες αντιδρούν στο Μνημόνιο, την «τρόικα» αλλά και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού. Κάποιοι από αυτούς πήραν την πρωτοβουλία, τον Ιούλιο, να ξεκινήσουν μία διαδικτυακή προσπάθεια, που η πρώτη της φάση θα κορυφωνόταν με μια «φυσική» διαμαρτυρία. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα, πάνω από 70.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια. Η γιγάντωση ήλθε κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα τους getgreeceback.com γίνεται ένας ζωντανός διάλογος, ενώ υπάρχουν πολλά βίντεο και περιεχόμενο. Αύριο, στις 7 το απόγευμα διοργανώνουν την πρώτη, πρωτότυπη, κανονική «φυσική», και όχι διαδικτυακή διαμαρτυρία τους. Η προσπάθεια είναι ανοιχτή σε όλους και βασίζεται στην αυτοοργάνωση. Ο καθένας αύριο μπορεί να «κλείσει τραπέζι» στον δικό του χώρο, δηλαδή να βάλει το τραπεζάκι και τις καρέκλες του κάτω ή έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Σε αυτό το μέρος αισθάνεται άνετα γιατί είναι το σπίτι του, μπορεί να φωνάξει τους φίλους του και να διασκεδάσει όπως νιώθει και όπως του αρέσει, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ενοχλήσει. Εκεί θα συζητήσουν για την πρωτοβουλία τους, θα προσκαλέσουν για μία κουβεντούλα φίλους και γνωστούς και θα μοιράζουν το κείμενο της πρωτοβουλίας προς υπογραφή. Όσοι συμφωνήσουν θα προστεθούν σε όσους ήδη στηρίζουν τη δράση. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η αυριανή εκδήλωση θα είναι απλώς η πρώτη από μία σειρά που θα αυξήσει εκθετικά την απήχησή τους. Αν λοιπόν δείτε αύριο τραπεζάκια, καρέκλες και ομπρέλες στους δρόμους και τα σοκάκια, θα ξέρετε τι συμβαίνει. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και την απήχηση της προσπάθειας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν είναι μεγάλος (περισσότεροι από 70.000 χιλιάδες) αλλά και γιατί η όλη κίνηση θυμίζει εξαιρετικά τα χαρακτηριστικά των πετυχημένων «tea parties» που έχουν αλλάξει την πολιτική ατζέντα στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο…

***

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και νέοι

Του
ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
ιατρού, προέδρου ΤΟΣΥΝ Δήμου Αθηναίων

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, για πρώτη ίσως φορά μετά τη Μεταπολίτευση, παρουσιάζουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με πολλά διακυβεύματα, όπως π.χ. η στάση απέναντι στο Μνημόνιο. Κυρίως όμως μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία σε ομάδες του πληθυσμού που -θεωρούν ότι- βρίσκονται στο περιθώριο να τοποθετηθούν πολιτικά, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόνωση της κοινωνικής αρρυθμίας, που σήμερα παρατηρείται εντονότερα από ποτέ.
Τέτοια κοινωνική ομάδα αποτελεί η νεολαία της χώρας, με έκδηλη και καθημερινά εκφραζόμενη την οργή και την απογοήτευσή της απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που το θεωρεί συλλήβδην υπεύθυνο για την τρέχουσα πολιτικοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Έτσι, η παροχή ευκαιριών πολιτικής έκφρασης στους νέους είναι όχι πια «σύνθημα των καιρών», αλλά ανάγκη του πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του «Καλλικράτη» και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που παρέχονται στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (στους δήμους αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας), μπορεί να συνδράμει στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Η προσωπική εμπειρία από τα ΤΟΣΥΝ, με όλα τα προβλήματα και τις πιθανές δυσλειτουργίες του θεσμού, δείχνει ότι οι νέοι μπορούν – αρκεί να τους δίνονται γνήσιες ευκαιρίες έκφρασης, συμμετοχής και δράσης. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις εκλογές, ώστε αφενός να επικυρωθεί η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, αφετέρου να γίνει εφικτή η επιτυχημένη διεκδίκηση του δικαιώματος της νεολαίας μας σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Σιγή ασυρμάτου
Καμία νεολαία δεν έβγαλε άχνα για την τραγική απώλεια των πιλότων μας στην Κρήτη. Δεν τους απασχολεί το θέμα; Ούτε οι θάνατοι στρατιωτών που κάνουν τη θητεία τους; Τι τους απασχολεί τέλος πάντως για τα θέματα στρατού; Μόνο η διάρκεια της θητείας;
Αγάπες
Οι σοσιαλφιλελεύθεροι της ΓΓΝΓ δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους. Μόνο τα καλά και συμφέροντα που γράφουν άλλες εφημερίδες αναπαράγουν στην ιστοσελίδα τους. Όπως κείμενο της «Καθημερινής» για τα Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα, που το προβάλλουν μάλιστα ως δικό τους. Η «Καθημερινή» άλλωστε αποτελεί την ιδεολογική και πολιτική τους αδυναμία.
Δημοσιότητα
Αν οι υπηρεσίες του κράτους έβαζαν στις ιστοσελίδες τους όλα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που τις αφορούν, όπως η ΓΓΝΓ, θα ήθελαν τον διπλάσιο χώρο στους υπολογιστές που τις φιλοξενούν. Εκτός ίσως από τη ΓΓΝΓ που δεν παράγει πολύ έργο…
Στρουθοκαμηλισμός
Τα αρνητικά, κριτικά ή επικριτικά δημοσιεύματα για τη ΓΓΝΓ φροντίζουν και τα θάβουν στη ΓΓΝΓ. Ούτε καν απαντούν. Δεν το λέμε ως παράπονο. Άλλωστε και οι προηγούμενες ηγεσίες επί ΝΔ το ίδιο έκαναν. Απλώς οι τωρινοί θέλουν να «πουλάνε» ότι είναι διαφορετικοί, «ανοιχτοί», «συμμετοχικοί», «διαφανείς». Μόνο στα λόγια…
Διαφάνεια
Τα περί διαφάνειας άλλωστε στη ΓΓΝΓ αποδείχθηκαν ότι είναι φούμαρα. Στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων η αξιολόγηση των αιτήσεων επιχορήγησης γίνεται μόνο από υπαλλήλους της ΓΓΝΓ που ορίζει ο γενικός. Ποιος υπάλληλος θα πάει κόντρα στον γενικό του; Στην αρχή του προγράμματος είχαν υποσχεθεί εξωτερικές συμμετοχές προς διασφάλιση της αμεροληψίας των αξιολογήσεων. Και το έκαναν γαργάρα…
Περίεργες συμπτώσεις
Φυσικά στη ΓΓΝΓ θέλουν να μιλούν για εθελοντισμό και κοινωνία πολιτών, αλλά δεν ξέρουν ούτε τον χώρο ούτε τις προτεραιότητές του. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι αύριο συνεδριάζει η επιτροπή για το Έτος Εθελοντισμού, την ίδια ώρα που χιλιάδες ενεργοί πολίτες θα κάνουν πρωτότυπη διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα ενάντια στο Μνημόνιο. Το ότι δεν το ξέρουν στη ΓΓΝΓ είναι η εύκολη υπόθεση. Η «πονηρή ερμηνεία» είναι ότι δείχνουν την κυβερνητική ενόχληση. Διότι καλή κοινωνία των πολιτών για την κυβέρνηση και τη ΓΓΝΓ είναι μόνον αυτή που συμφωνεί με τις δικές τους επιδιώξεις…
Εξελίξεις
Απέκτησε γραφείο Τύπου και η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Φαίνεται ότι η εξυπηρέτηση από το γραφείο Τύπου της υπουργού δεν ήταν ικανοποιητική. Να υποθέσουμε κάτι για νέα πρόσωπα ή εκπαιδεύθηκαν κάποιοι αρμοδίως;
Στους μπαξέδες
Συμβολική η 3η Σεπτέμβρη και συγκινεί πάντα πολλούς από τους πράσινους νεολαίους. Ακόμη και την εποχή του ΔΝΤ. Την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ διακίνησε, ηλεκτρονικά αυτήν τη φορά, η Νομαρχιακή Ηρακλείου της Νεολαίας. Άλλοι σύντροφοι χαμογελούσαν μελαγχολικά, άλλοι ξεροκατάπιναν και άλλοι σχεδόν δάκρυσαν. Δύσκολοι καιροί για σοσιαλιστές…
Νέοι στα Χανιά
Στο ψηφοδέλτιο του Μανώλη Σκουλάκη για τον Δήμο Χανίων αξίζει να αναφέρουμε την υποψηφιότητα του γνωστού στελέχους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας Αντώνη Σαμιωτάκη. Κατεβαίνει με σοβαρές πιθανότητες εκλογής…
Νεανική μάχη στην Αρκαδία
Οι πληροφορίες που μαζεύουμε τους τελευταίους μήνες λένε ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η Αρκαδία θα αναδειχθεί σε «θέρετρο της μάχης των νέων» για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Δεν υπάρχει ακόμη κομματική απόφαση και είναι ίσως νωρίς, αλλά σημειώστε πότε σας το λέμε και θα δείτε ότι θα πέσουμε μέσα. Ήδη στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος ο νεαρός Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Οι νέοι παίκτες στην Τρίπολη
Τώρα ακούμε ότι στην αρκαδική πρωτεύουσα κυκλοφορεί το όνομα του 32χρονου Κώστα Βλάση (ιατρού και λέκτορα πανεπιστημίου). Ετοιμάζεται επίσης και ο νεαρός Μπάμπης Αποσκίτης. Άπαντες οι προηγούμενοι έχουν προσωπική και πολυετή προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά και γερές βάσεις στην αρκαδική γη. Υπάρχει στα υπ’ όψιν επίσης και ο Νίκος Κωστόπουλος (πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και υιός του πρώην βουλευτή). Όλοι νέοι, άφθαρτοι, δυναμικοί. Πιθανόν να υπάρχει και κάποιος (ή κάποια…) από την ΟΝΝΕΔ…
Νέοι στην Κόρινθο
Δυναμική υποψηφιότητα φαίνεται αρχικά ότι είναι για τον Δήμο της Κορίνθου ο Νικόλας Κοτούλας (στέλεχος της ΟΝΝΕΔ) που κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιο του (υποστηριζόμενου από τη ΝΔ) Κώστα Γιώτη.
Από το ΤΟΣΥΝ στον δήμο
Σας γράφαμε ότι τα ΤΟΣΥΝ εξελίσσονται σε φυτώριο στελεχών για αυτοδιοικητικά στελέχη. Παράδειγμα στην πρωτεύουσα είναι ο πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Αθήνας Μανόλης Καλαμπόκας, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στο 7ο Διαμέρισμα (Αμπελόκηποι).
Μικρή βελτίωση
Σας γράφαμε περί… μισογυνισμού και φαλλοκρατίας στην ΟΝΝΕΔ λόγω έλλειψης γυναικών στο Εκτελεστικό Γραφείο. Με την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου παρατηρούμε μικρή βελτίωση του αριθμού των γυναικών: τρεις στους δεκαεννέα! Από το ολότελα… Στο σύνολο των ηγετικών θέσεων της ΟΝΝΕΔ υπάρχουν μόλις τρεις γυναίκες. Αλλά και στη ΔΑΠ Αθήνας υπάρχει μόλις μία γυναίκα στους δεκατρείς. Δεν υπάρχουν άλλες ικανές γαλάζιες ή η ηγεσία δεν τις εμπιστεύεται;
Γραμμάτια
Οι άσπονδοι φίλοι του Παπαμιμίκου τον κατηγορούν ότι καθυστέρησε να ανακοινώσει το Πολιτικό Συμβούλιο επειδή δεν του έβγαιναν οι ισορροπίες. Και ότι με τη σύνθεση που ανακοίνωσε ξεπληρώνει γραμμάτια. Από τη Λυκούργου λένε ότι ήταν έτοιμοι εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν ήθελαν να χαντακώσουν την ανακοίνωση του ΠΣ μέσα στον Αύγουστο. Και ότι οι επιλεγέντες έχουν γνώση και παρουσία στα θέματα και τους τομείς που ορίστηκαν…
Το μέλλον
Ορισμένοι καλοί φίλοι της στήλης μας λένε να προσέξουμε ιδιαίτερα τη σύνθεση τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ όσο και της διοίκησης της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Θα δούμε εύκολα, μας λένε, το μέλλον της ΟΝΝΕΔ μέσα από αυτά τα όργανα. Αρχή άνδρα δείκνυσι, άλλωστε…
ΟΝΝΕΔίτικες συμπτώσεις
Η Νίκη Αραμπατζή διορίστηκε υπεύθυνη Αγροτικής Ανάπτυξης στο Πολιτικό Συμβούλιο της
ΟΝΝΕΔ. Είναι δικηγόρος, έχει ασχοληθεί με αγροτικές εταιρείες, έχει συμμετάσχει στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επί κυβέρνησης ΝΔ και έχει κάνει εισηγήσεις για τα αγροτικά στα προσυνέδρια της
ΟΝΝΕΔ. Μάλιστα είχε εισηγηθεί να υπάρχει τομέας νέων αγροτών στην ΟΝΝΕΔ. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι σχέση έχουν οι αγρότες και η αγροτική ανάπτυξη με τον Δήμο της Αθήνας, στον οποίο δηλώνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος η Νίκη Αραμπατζή.
Γάμοι στην Αθήνα
Όλη η προηγούμενη ηγεσία της ΟΝΝΕΔ μαθαίνουμε ότι βρίσκεται στην Αθήνα για τον γάμο του Βαγγέλη Λιάπη, πρώην αναπληρωτή υπεύθυνου Λεκανοπεδίου της ΟΝΝΕΔ. Είχαν καιρό να βρεθούν όλοι μαζί. Βίον ανθόσπαρτον ευχόμαστε στο ζεύγος. Και περαστικά από τον λόξιγκα στη νυν ηγεσία…
Γάμοι και στην Κρήτη
Παρομοίως, πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ από προηγούμενες γενιές βρίσκονται στην Κρήτη, στα Χανιά, για τον γάμο γνωστού γαλάζιου στελέχους που διαπρέπει στον χώρο της επικοινωνίας και του marketing.
Απορίες
Τι γίνεται με το onnedradio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο, της ΟΝΝΕΔ; Σταμάτησαν λόγω καλοκαιριού οι εκπομπές λόγου και παίζει συνέχεια μουσική. Αναμένουμε ακόμη το «σχέδιο της ηγεσίας» για το νέο ραδιόφωνο, αλλά ακόμη δεν είδαμε φως…
Επιτυχίες
Ο Κώστας Κυρανάκης, που ορίστηκε υπεύθυνος Εξωτερικών και Άμυνας στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ, εκλέχτηκε πρόσφατα αντιπρόεδρος της DEMYC, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των κεντροδεξιών νεολαιών. Παράλληλα διατηρεί την προσωπική εμπλοκή με το (γαλάζιο και πολύχρωμο…) νεανικό thinktank των thinksters, που ενεπλάκη έντονα (και…) με τα εσωτερικά της ΟΝΝΕΔ.
Περιοδειών συνέχεια
Σας γράψαμε ότι είχε αναβληθεί η περιοδεία Παπαμιμίκου στην Πάτρα. Η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε ότι η περιοδεία που αναβλήθηκε τον Αύγουστο έγινε τώρα. Αυτό που δεν πρόσεξαν αρκετοί είναι ότι την περιοδεία την έκανε ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Κατσαφάδος και όχι ο Παπαμιμίκος. Απλή αναπλήρωση λόγω κωλύματος ή συμβαίνει κάτι άλλο στην αχαϊκή πρωτεύουσα;
Ιστορικά
Κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο μία αφίσα της ΟΝΝΕΔ, από το 1982, με θέμα τους εορτασμούς στο Βίτσι και τον Γράμμο. Μαζί με την αφίσα παρατίθεται και η επίσημη ανακοίνωση της τότε ΟΝΝΕΔ. Πώς αλλάζουν οι καιροί… Παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες και συνεπείς δεξιοί παραπονιούνται ότι η ΟΝΝΕΔ (και η ΝΔ…) έχουν ξεχάσει τους αγώνες των πατέρων και των παππούδων τους. Και καταγγέλλουν τους σημερινούς ΟΝΝΕΔίτες ως φλούφληδες, ανιστόρητους και γιαλαντζί δεξιούς…
Περί καπνίσματος
Οι φίλοι της ελευθερίας στην ΟΝΝΕΔ δεν έβγαλαν ανακοίνωση για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και την έλλειψη επιλογών. Νομίζαμε ότι οι απαγορεύσεις τούς κινητοποιούν. Μάλλον έπεσε θύμα της πολιτικής ορθότητας το θέμα. Ή ίσως της φανατικής αντικαπνιστικής άποψης του Αντώνη Σαμαρά…
Εξόριστοι καπνιστές
Αυτό με το κάπνισμα και τον Αντώνη Σαμαρά μάς το έχουν θέσει πολλοί γαλάζιοι νέοι – και κυρίως οι φίλοι του και οι άνθρωποί του. Τους έχει εξορίσει τους καπνιστές ο πρόεδρος της ΝΔ. Και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Όχι τώρα, όχι όψιμα. Ανέκαθεν. Στις εσωκομματικές της ΝΔ, μάλιστα, οι καπνιστές νέοι μαρτύρησαν…
Δίκαιες απορίες
Ξεκίνησε τις εμφανίσεις του σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας. Σε αυτές συχνά αναφέρει «πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική για να διεκδικήσει ένα σοβαρό αξίωμα». Σε μια κοινωνία που μιλά συνεχώς για τους νέους και την ανανέωση, αλλά σπανίως βλέπουμε αποτελέσματα, είναι μια δίκαιη απορία…
Ανόμοιες συγκρίσεις
Όταν τον κατηγορούν ότι είναι νέος και άπειρος, ο Βασίλης Κικίλιας απαντά ότι το ίδιο ήταν και ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Αντώνης Σαμαράς όταν διεκδίκησαν εκλογή και ανέλαβαν υπουργικά αξιώματα. Σωστή η παρατήρηση, ανόμοιες οι συγκρίσεις…

***


Σχολιάστε εδώ