Μια μικρή ιστορία φοροδιαφυγής…

Χωρίς άδεια λειτουργίας, εξυπακούεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί και να εμφανίζεται στην εφορία, για να δηλώνει τα έσοδα από τις εκδηλώσεις. Ευτυχώς, όμως, αυτά τα προβλήματα με κάποιον μαγικό τρόπο ξεπερνιούνται: οι εκδηλώσεις οργανώνονται, τα έσοδα είναι «κατάμαυρα» και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εκτός ίσως από το «αφεντικό» του ΣΔΟΕ, που μάλλον θα ήταν σκόπιμο να στείλει μερικούς ελεγκτές, αν θέλει να βγάλει ένα παχύ φορολογικό λαβράκι…
FΕυτυχώς η χώρα δεν είναι ουραγός σε όλες τις ευρωπαϊκές κατατάξεις: στην τιμή της αμόλυβδης, για παράδειγμα, η Ελλάδα κατέγραψε ένα ιστορικό ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει και δημοσιεύει η Κομισιόν, έχουμε με διαφορά την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη, ξεπερνώντας με άνεση την Ολλανδία και τη Δανία. Μη βιαστείτε όμως να αποδώσετε εύσημα γιʼ αυτό το ρεκόρ στον υπουργό Οικονομικών και στους «βαρβάτους» φόρους κατανάλωσης που έχει επιβάλει στα υγρά καύσιμα. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξίσου μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αυτό που δεν έχουν –και θα πρέπει να μας ζηλεύουν– είναι ένα πανίσχυρο καρτέλ, που ανενόχλητο λεηλατεί τα εισοδήματα όλων μας.
FΜεγάλη η πρεμούρα των (μισοχρεοκοπημένων) ΜΜΕ της χώρας να μας πείσουν ότι η χώρα δεν πρόκειται να πτωχεύσει και να αναδιαρθρώσει το χρέος της, «κουρεύοντας» τις απαιτήσεις των πιστωτών. Έφθασαν στο σημείο να αναφέρονται σε «έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», που εξηγούσε αναλυτικά γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσφύγει στην αναδιάρθρωση χρέους. Όλα θα ήταν θαυμάσια και η πληροφόρηση των κατοίκων αυτής της μπανανίας εγκυρότατη, αν η έκθεση αυτή πραγματικά εξέφραζε τις απόψεις του ΔΝΤ. Όμως, η στήλη την αναζήτησε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, για να διαπιστώσει ότι απλώς ήταν μια έκθεση οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε από το Ταμείο, με τη σημείωση ότι οι απόψεις των συντακτών ΔΕΝ εκφράζουν τις απόψεις του ΔΝΤ. Αυτά, για να αντιλαμβανόμαστε πώς δημιουργούνται οι πηχυαίοι τίτλοι στα έγκυρα βραδινά δελτία ειδήσεων.


Σχολιάστε εδώ