«Κυβέρνηση του Μνημονίου»

Αδιέξοδη εμφανίζεται η στρατηγική της ΝΔ, ενώ οι τακτικές επιλογές της αντιφάσκουν, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να αδιαφορεί για τις αντιπολιτευτικές θέσεις της. Ενδεικτική επʼ αυτού είναι η πλήρης αδιαφορία των πολιτών για το λεγόμενο «εναλλακτικό πρόγραμμα για την οικονομία» της ΝΔ, μέσω του οποίου διατυπώνεται ο βερμπαλιστικός στόχος της εκμηδένισης του ελλείμματος μέσα σε δύο μόλις χρόνια – και ο πλέον άπλερος περί τα δημοσιονομικά πολίτης αντιλαμβάνεται ως εξωπραγματική τέτοια επιδίωξη κι ως εκ τούτου απαξιώνεται ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ.
•Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εγκλωβιστεί στην απέλπιδα προσπάθεια να περάσει στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι «κυβέρνηση του Μνημονίου» και τίποτε άλλο και ως εκ τούτου αποκλειστικά υπεύθυνη για τα «δεινά μέτρα του Μνημονίου». Αυτή η στρατηγική είναι εμφανώς μη σοβαρή, αφού και ο «τελευταίος» πολίτης έχει καταλάβει επαρκώς ότι το Μνημόνιο ήρθε πρωτίστως ως επακόλουθο της ανεύθυνης διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε την «καυτή πατάτα» της χρεοκοπίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν νομιμοποιεί τη ΝΔ να εμφανίζεται ως κόμμα του αντιμνημονίου. Άλλωστε έτσι η ΝΔ (που είναι κόμμα εξουσίας) τσουβαλιάζεται μαζί με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο μέτωπο, κινδυνεύοντας να απολέσει το τεκμήριο της κυβερνησιμότητας.
•Όμως και οι τακτικές επιλογές της ΝΔ είναι αδιέξοδες και αντιφατικές. Από τη μία τάσσεται υπέρ της εκκαθάρισης των σκανδάλων κι από την άλλη όταν αγγίζεται ο κ. Αγγέλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου, σπεύδει να αποχωρήσει από την Εξεταστική μιλώντας για «αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού με στόχο την παραπομπή στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς στοιχεία». Μα τότε, γιατί απέπεμψε ο κ. Σαμαράς από τη ΝΔ Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο; Αλλά και στην περίπτωση του «Καλλικράτη» το «όχι» της ΝΔ κραυγάζει την αντιφατικότητά της. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη που η GPO δίνει μόνο 13,4% στην καταλληλότητα της ΝΔ να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση – ούτε ότι στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς υπολείπεται 20 μονάδες του Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ