Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μεθοδεύουν οι τραπεζίτες

Αυτό διεφάνη κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος με το (διαπαραταξιακό) προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ).

Με «προσοχή» άκουσε ο υπουργός τους συνδικαλιστές, όπως λέει ο πρόεδρος Στ. Κούκος, οι οποίοι του είπαν τα αυτονόητα. Ότι, δηλαδή, μια ενδεχόμενη εφαρμογή των σχετικών επιταγών του Μνημονίου θα σημάνει ευθεία υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος και προειδοποίησαν για οξύτατες αντιδράσεις (σ.σ.: αύριο ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ θα καταθέσουν υπόμνημα με νομική επιχειρηματολογία κατά της κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας).

Πάντως ο κ. Λοβέρδος, εναρμονισμένος με την προσπάθεια άμβλυνσης των εκρηκτικού κοινωνικού κλίματος εν όψει της ΔΕΘ, αλλά και σε αναμονή του κυβερνητικού ανασχηματισμού, «κέρδισε» πολιτικό χρόνο υποσχόμενος στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ νέα συνάντηση, μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή μάλιστα και του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Εξάλλου, είναι πιθανόν ο κ. Λοβέρδος να προαχθεί είτε σε υπερυπουργό (Εργασίας – Υγείας) είτε να βρεθεί σε άλλο νευραλγικό κυβερνητικό πόστο. Αν η κυβερνητική επιλογή ήταν πράγματι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αρκούσε μια υπουργική απόφαση, εδώ και τώρα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Είναι και η υπογραφή του κ. Λοβέρδου σε δικό του νόμο «Περί αυτοτέλειας των συμβάσεων εργασίας».


Σχολιάστε εδώ