Η «Ελευθεροτυπία» των… γυναικών, με Μάνια και Κύρα

Ο μέχρι τώρα διευθυντής Βαγγέλης Παναγόπουλος αναλαμβάνει την ευθύνη της κυριακάτικης έκδοσης. Είναι οι αλλαγές που άργησαν να γίνουν πέντε χρόνια στη Χ. Κ. Τεγόπουλος, δείχνουν όμως ότι η Μάνια Τεγοπούλου (προφανώς μαζί με την αδελφή της) παίρνει στα χέρια της τον απόλυτο έλεγχο της εφημερίδας, απομακρύνοντας κορυφαία για χρόνια στελέχη της «Ελευθεροτυπίας» και βάζοντας πρόσωπα αποκλειστικά της δικής της επιλογής και εμπιστοσύνης. Αλλαγές που δεν έκανε ο πατέρας της, ίσως γιατί κι εκείνος είχε τον πρώτο λόγο, αλλαγές που θα μπορούσε κανείς να πει, χωρίς υπερβολή, πως προδίδουν «τσαμπουκά»! Συμπίπτουν πάντως όλες αυτές οι αλλαγές με τον δανεισμό των 25 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, που δείχνουν και τα δύο μαζί την προσωπική μάχη επιβίωσης, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους λειτουργίας, και με απολύσεις, και παράλληλα τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως καθυστερημένα προωθείται η έκδοση του δωρεάν εβδομαδιαίου περιοδικού «Plus», αλλά και δωρεάν εφημερίδας (Free Press).

Τα οικονομικά της εκδοτικής εταιρείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Οι ζημίες προ φόρων στο εξάμηνο έφτασαν τα 12,780 εκατ. ευρώ έναντι 8,392 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε στα 33,111 εκατ. ευρώ από 40,363 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2009. Σε επίπεδο ομίλου, οι ζημίες προ φόρων είναι στα 12,729 εκατ. ευρώ έναντι 8,450 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 33,695 εκατ. ευρώ έναντι 40,367 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2009. Τα εμπράγματα βάρη για τα δύο ομολογιακά δάνεια που έχει πάρει η εταιρεία ανέρχονται σε 47,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών της εποχής του Κ. Τεγόπουλου και της αδράνειας της Μ. Τεγοπούλου τα τελευταία χρόνια, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 20 απολύσεις στον εκτυπωτικό κλάδο της εταιρείας, ενώ ήδη στο εξάμηνο χάθηκαν 34 θέσεις εργασίας, με τον αριθμό των εργαζομένων να μειώνεται από 931 σε 897. Σε επίπεδο ομίλου υπάρχουν 5 αποχωρήσεις, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να φτάνει τους 1.013.

• Για την ιστορία, από την Τρίτη 31 Αυγούστου η ταυτότητα της «Ελευθεροτυπίας» έχει ως εξής: Ιδιοκτησία: Χ. Κ. Τεγόπουλος, ιδρυτής: Χρήστος Τεγόπουλος, εκδότης: Μάνια Τεγοπούλου, διευθύντρια: Κύρα Αδάμ, διευθυντής έκδοσης: Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης, αρχισυντάκτες: Ν. Γκολέμης, Κ. Ξηροκώστας, Γ. Παντελάκης, σύμβουλος έκδοσης: Βίκτωρ Νέτας, εμπορική διεύθυνση: Κωνσταντίνα Σταύρου, Ζαφειρία Φλώρου.


Σχολιάστε εδώ