Είναι παίκτης ο Σαμαράς!

Οι αποτελεσματικοί χειρισμοί του τόσο στο ζήτημα των λεγόμενων «ανταρτών» όσο και στην περίπτωση του Π. Ψωμιάδη ενίσχυσαν το ηγετικό του προφίλ και είχαν θετικό αντίκτυπο σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Παράλληλα ακύρωσαν στην πράξη τα σχέδια αποδυνάμωσης της παράταξης που –κατά τη Ρηγίλλης– εκπονεί η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο θέμα των «ανταρτών» και σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που είχε τηρήσει στην περίπτωση του Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο κ. Σαμαράς επέλεξε, όχι τυχαία, να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική τακτική με την Έλ. Παπαδημητρίου και τον Αθ. Γιαννόπουλο. Αγνοώντας τις εισηγήσεις ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του που τον προέτρεπαν «να πάρει κεφάλια», τους κάλεσε στο γραφείο του σε ξεχωριστές συναντήσεις και πέτυχε εξερχόμενοι από τη Ρηγίλλης να δηλώσουν (ακόμη κι αν δεν το εννοούσαν…) ότι θα στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος στις περιφέρειές τους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η διαγραφή δύο ακόμη βουλευτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε τίποτα δεν θα ωφελούσε, αντίθετα θα έδινε την εικόνα μιας παράταξης που «σπαράσσεται», κάτι που αναμφίβολα θα είχε αντίκτυπο και στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα γνώριζε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα… διευκόλυνε ουσιαστικά τους σχεδιασμούς της κ. Μπακογιάννη, στέλνοντας δύο ακόμη στελέχη από τώρα στον υπό ίδρυση πολιτικό σχηματισμό της. Άλλωστε στη Ρηγίλλης μιλούν ανοιχτά πλέον για ένα «σχέδιο αποδυνάμωσης» της ΝΔ με τη σταδιακή αποχώρηση, μέσω της διαδικασίας των διαγραφών, ενός αριθμού βουλευτών, στα πρότυπα του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Η αιφνίδια αλλαγή τακτικής από την πλευρά του κ. Σαμαρά ακύρωσε τα συγκεκριμένα σχέδια, ενώ έθεσε τέρμα και στα σενάρια περί «μαζικής φυγής» βουλευτών. Παράγοντες του κόμματος έκαναν λόγο για «κίνηση ματ» έναντι της κ. Μπακογιάννη.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης προχωρεί σε συντονισμένες ενέργειες με στόχο την αποδυνάμωση του στρατοπέδου της πρώην υπουργού αξιοποιώντας εν όψει εκλογών στελέχη που την είχαν στηρίξει στη μάχη της διαδοχής. Στην Κρήτη υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης (Ηρακλείου) θα είναι ο πρώην βουλευτής Κ. Μπαντουβάς, στην Πελοπόννησο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης (Κορίνθου) ο Ν. Ταγαράς (είχε συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά) και φυσικά στην Κεντρική Μακεδονία κατέρχεται υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ο Απ. Τζιτζικώστας (Θεσσαλονίκης).

Στον κ. Σαμαρά πιστώνεται και η «επιστροφή» στην ενεργό δράση του Β. Μεϊμαράκη, με τον οποίο οι σχέσεις πέρασαν «από σαράντα κύματα» τους τελευταίους μήνες. Στη μάχη της διαδοχής ο τελευταίος είχε στηρίξει την κ. Μπακογιάννη, ωστόσο μετά την εκλογή αρχηγού είχε πάρει σαφείς αποστάσεις. Με την απόφασή του να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής «σπάει» και τους τελευταίους δεσμούς που είχε μαζί της, αποκλείοντας έτσι και το ενδεχόμενο να την ακολουθήσει στο νέο κόμμα που προτίθεται να ιδρύσει. Το… χειρότερο για την κ. Μπακογιάννη είναι ότι ο κ. Σαμαράς σκέπτεται να του αναθέσει εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου την ευθύνη για την Περιφέρεια της Κρήτης. Ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να έχει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, αλλά διαθέτει και μεγάλη εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση κι άλλων στελεχών που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους παραμένουν αδρανή τους τελευταίους μήνες. Σε ένα δύο εξ αυτών ενδεχομένως να ανατεθούν ρόλοι στο πλαίσιο των αλλαγών στα κομματικά όργανα που μελετά ο κ. Σαμαράς.


Σχολιάστε εδώ