ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ 53,2%

Συγκεκριμένα:
• Το 51,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 34,5% που εκτιμά ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.
• Το 63,1% χαρακτηρίζει λάθος την πολιτική του Μνημονίου, ενώ σωστή τη χαρακτηρίζει μόνο το 28,3%.
• Το 50,8% πιστεύει ότι είχαν δίκιο τα κόμματα που ψήφισαν κατά του Μνημονίου, έναντι του 35,3% που έχει την αντίθετη άποψη.
• Το 53,2% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση με την πολιτική της, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 43,1%.
Επίσης απ’ τη δημοσκόπηση φαίνεται να δικαιώνεται η σκληρή πολιτική του Αντώνη Σαμαρά έναντι των γαλάζιων «ανταρτών», αφού το 55,9% συμφωνεί με τις διαγραφές, ανάμεσά τους το 66,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ διαφωνεί το 32,8%, ανάμεσά τους το 29,8% των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Ωστόσο και παρά τα ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας που εκπέμπονται προς την κυβέρνηση, η αποσυσπείρωση που ακόμα χαρακτηρίζει τη ΝΔ διασφαλίζει μια άνετη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.
Αλλά -και εδώ τα μηνύματα είναι ηχηρότατα και προς τους δυο πόλους του δικομματισμού- στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) πρώτο κόμμα εμφανίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, αφού συγκεντρώνει το 27,1% των απαντήσεων των ερωτηθέντων! Κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 26,4% και υπερέχει κατά 6,2 μονάδες της ΝΔ, που συγκεντρώνει το 20,2%.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,3%, ο ΛΑΟΣ το 4,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά είναι εκτός Βουλής, αφού συγκεντρώνει το 2,9%. Το 2,8% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι και 2% το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά.
Μηνύματα
αποδοκιμασίας
Όπως προαναφέραμε, είναι μεγάλα τα ποσοστά αποδοκιμασίας προς την κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα προς την πολιτική του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), λάθος κρίνει την κυβερνητική πολιτική το 51,7% των ερωτηθέντων και σωστή το 34,5%.
Ακόμα μεγαλύτερα (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) είναι τα ποσοστά αποδοκιμασίας του Μνημονίου, που φτάνουν στο 63,1%, ενώ μόνο το 28,3% έχει αντίθετη γνώμη.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το 36,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί λάθος την πολιτική που επιβάλλεται απ’ το Μνημόνιο, ενώ στα άλλα κόμματα τα ποσοστά που χαρακτηρίζουν λάθος την πολιτική του Μνημονίου είναι συντριπτικά.
Οπότε (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) θεωρείται φυσιολογικό το να δικαιώνονται τα κόμματα που ψήφισαν κατά του Μνημονίου.
Συγκεκριμένα το 50,8% εκτιμά ότι είχαν δίκιο τα κόμματα που καταψήφισαν το Μνημόνιο, ενώ υπέρ των κομμάτων που το ψήφισαν τάσσεται το 35,3%. Αλλά τα μηνύματα προς την κυβέρνηση εκφράζονται ποικιλοτρόπως. Έτσι (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) το 53,2% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει τελικά να βγάλει τη χώρα απ’ την οικονομική κρίση, έναντι του 43,1% που έχει την αντίθετη άποψη.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το 28,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα πετύχει να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση. Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9) το 54,9% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι η πρόσληψη δεκάδων συμβούλων απ’ την κυβέρνηση συνιστά σπατάλη και δεν συμμερίζεται τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Την ίδια άποψη έχει και το 38,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 39,2%.
Άλλο χαρακτηριστικό της προς την κυβέρνηση αποδοκιμασίας είναι και το εξής:
• Στην ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) για το ποιοι υπουργοί θεωρούνται επιτυχημένοι, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο… ΚΑΝΕΝΑΣ με 33,9%.
Κατά τα άλλα, στις πρώτες θέσεις αυτού του πίνακα βρίσκονται οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ στις τελευταίες οι Γιώργος Πεταλωτής, Χάρης Παμπούκης, Δημήτρης Δρούτσας, Δημήτρης Ρέππας. Κατερίνα Μπατζελή.
Του «βγαίνει»
του Σαμαρά…
Η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά -και αυτό έχει σημασία- οι δύο στους τρεις νεοδημοκράτες ψηφοφόροι φαίνεται να δικαιώνουν τη σκληρή στρατηγική του προέδρου της ΝΔ έναντι διαφόρων διαφωνούντων.
Έτσι (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) το 55,9% των ερωτηθέντων λέει ότι κάνει καλά και διαγράφει όσους διαφωνούν δημόσια με τις αποφάσεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών και το 66,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Τη διαφωνία του με τις διαγραφές εκφράζει το 32,8% των ερωτηθέντων, μεταξύ αυτών και το 29,8% των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 13):
• Το 60,7% δηλώνει ότι είναι ευκαιρία υπερψήφισης ανθρώπων ικανών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Το 18,6% το βλέπει ως ευκαιρία διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική πολιτική.
• Το 5,9% το αντιμετωπίζει ως ευκαιρία ενίσχυσης του κόμματός τους.
• Το 1,6% το βλέπει ως ευκαιρία να δείξουν με την ψήφο τους ότι συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.
Απαισιοδοξία και… διακοπές γιοκ!
Ενδεικτικό του γενικότερου αρνητικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι στη σχετική ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 14):
• Το 71,5% εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
• Μόνο το 27,9% εκφράζει αισιοδοξία.
Ενώ χαρακτηριστική της πραγματικής κατάστασης των νοικοκυριών είναι και η απάντηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) στο ερώτημα αν φέτος έκαναν λιγότερες διακοπές ή περισσότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 36,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πήγαν διακοπές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτή η απάντηση ήταν αυθόρμητη!
Το 31% απάντησε ότι έκανε διακοπές λιγότερες μέρες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το 25,4% δήλωσε ότι έκανε τις ίδιες μέρες διακοπές.
Μόνο το 7% απάντησε ότι έκανε διακοπές περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια…


Σχολιάστε εδώ