«Ακουμπάνε» τον Γιώργο

Η αποκάλυψη για την παράτυπη (ανορθόδοξη) πρόσληψη συμβούλου στο πρωθυπουργικό γραφείο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης και την παραίτηση της νομικής συμβούλου του κ. Παπανδρέου. Αυτά ενώ ο τελευταίος δέχεται «πυρά» για τις αθρόες προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών στο πρωθυπουργικό γραφείο. Παράλληλα, οι πρώτες μετά τις θερινές διακοπές δημοσκοπήσεις καταγράφουν την καθοδική πορεία της κυβέρνησης, που χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η αμφισβήτηση αγγίζει τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, καθώς το 70% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει προβλήματα συντονισμού, κάτι που είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Συν τοις άλλοις, προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μια ύστατη προσπάθεια, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη συγκρότηση ειδικών ομάδων ελέγχου –τους επονομαζόμενους «ράμπο»– με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη φόρων. Σε μία εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας» για τον νέο γύρο ελέγχων και η πορεία των εσόδων θα είναι μεταξύ των πρώτων θεμάτων στην ατζέντα.

Τίτλοι τέλους

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για το… σίριαλ του καλοκαιριού: Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τον περίφημο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, χωρίς κανείς να γνωρίζει λεπτομέρειες για το εύρος των αλλαγών. Δεδομένος πάντως πρέπει να θεωρείται ο διορισμός υπερυπουργού-συντονιστή της κυβέρνησης, με επικρατέστερους για τη θέση τους Γ. Ραγκούση και Χ. Παμπούκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια «μίνι» κρίση μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «καπέλωμα» από τον κ. Ραγκούση. Δηλώσεις που προκάλεσαν τη δυσφορία του Γ. Παπανδρέου, ενώ δύο 24ωρα αργότερα ο κ. Πάγκαλος επανήλθε και επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ανασκευάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενά του. Εν αναμονή του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση παρατηρούνται «διαλυτικά φαινόμενα», ενώ στο παρασκήνιο εξελίσσονται κόντρες μεταξύ κορυφαίων υπουργών. Κάτι που υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει –κατ’ εντολήν του Μαξίμου προφανώς– ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει ποιος θα αναλάβει μια θέση και πόσο διάστημα θα παραμείνει σ’ αυτήν. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι όποιο στέλεχος δεν δεχθεί να είναι υποψήφιο στις εκλογές του Νοεμβρίου θα μείνει και εκτός κυβέρνησης. Η ξαφνική επίσκεψη του Λ. Παπαδήμου στο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί υπουργοποίησης του πρώτου, ωστόσο διαψεύσθηκαν αρμοδίως.

«Μέτωπα»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ προσπάθειες με στόχο να κλείσει τα εσωκομματικά «μέτωπα» εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση καταβάλλει ο Αντ. Σαμαράς. Την εβδομάδα που πέρασε είδε διαδοχικά την Έλ. Παπαδημητρίου και τον Αθ. Γιαννόπουλο, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να βγουν στο «αντάρτικο» και ότι θα στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος στην περιφέρειά τους. Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς ύστερα από ένα «μπραντεφέρ» με τον Π. Ψωμιάδη επέβαλε τη θέση του και ο δεύτερος δεν όρισε τον αδελφό του υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαμηνύσει στον κ. Ψωμιάδη ότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα θα απέσυρε τη στήριξη στο πρόσωπό του. Στο μεταξύ τη θέση του Γ. Βαρβιτσιώτη που παραιτήθηκε από την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αναλαμβάνει ο Β. Μεϊμαράκης. Ο τελευταίος αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική μάχη του κόμματος για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην αντίπερα όχθη, η Ντ. Μπακογιάννη δείχνει να έχει πρόβλημα στρατηγικής και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιους υποψηφίους θα στηρίξει στις εκλογές.

«Βαριά ονόματα»

ΣΤΗΝ τελική και πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει η υπόθεση της Ζήμενς, καθώς από την Εξεταστική που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» θα περάσουν όλα τα «βαριά ονόματα». Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι ως υπουργός δεν είχε καμία ανάμειξη στις συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ανάλογη ήταν η στάση και του Ά. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις συμβάσεις της Ζήμενς και ότι με τον Μιχ. Χριστοφοράκο είχε μόνο… σχέσεις αβροφροσύνης! Εξάλλου, καταθέτοντας στην ανακρίτρια, ο Τ. Μαντέλης επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι τα χρήματα που πήρε από τη Ζήμενς ήταν προεκλογική χορηγία, ενώ δήλωσε άγνοια για το ποιος ήταν ο καταθέτης του δεύτερου ποσού. Ραγδαίες εξελίξεις στην Προανακριτική για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν οριστικά και αμετάκλητα από τις εργασίες της Επιτροπής. Όπως τόνισαν, περαιτέρω συμμετοχή τους θα συνέβαλλε στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν τη ΝΔ για προσβολή των θεσμών και εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Καταθέτοντας στην Επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για σωρεία παραβάσεων στις συναλλαγές της Μονής με τις τράπεζες. Τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου ότι δεν μπορεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, διότι δεν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, υπάρχει μόνον η λαϊκή αποδοκιμασία. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι Εξεταστική θα γίνει και θα αφορά τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2004-2009.


Σχολιάστε εδώ