Άρχισαν τα βάσανα για τον Αρχιεπίσκοπο

Το φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο ο χειμώνας δεν θα είναι περίπατος για τον Αρχιεπίσκοπο. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των συνεδριάσεων της νέας Συνόδου της Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος έλαβε το μήνυμα από τους συνοδικούς Μητροπολίτες πως «όλα θα γίνονται φύλλο και φτερό». Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύονται στους συνεργάτες τους πολλοί συνοδικοί, δεν πρόκειται να βρεθούν εκτεθειμένοι κάνοντας υποχωρήσεις και εγκρίνοντας καθετί που τους παρουσιάζουν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, χωρίς να περνούν προηγουμένως τα πάντα από εξονυχιστικό έλεγχο. Ιδιαίτερα όσον αφορά οικονομικά ζητήματα. Η πλειοψηφία των ιεραρχών της δωδεκαμελούς Συνόδου εκτιμά πως τους περασμένους μήνες η Εκκλησία κάηκε ήδη μία φορά και δεν χρειάζονται βιαστικά βήματα, που μπορεί να πλήξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της.

Ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Γι’ αυτό και προσπαθεί από την πρώτη μέρα να κρατήσει τις ισορροπίες, ξεκινώντας σειρά «διαπραγματεύσεων» με κάθε μέλος της Συνόδου ξεχωριστά, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να περάσει όσο το δυνατόν πιο… αναίμακτα αυτή η εκκλησιαστική χρονιά, που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, έχοντας βέβαια κλείσει όλα τα «καυτά» θέματα στην προηγούμενη Σύνοδο. Ωστόσο, όπως εξηγούν στο «ΠΑΡΟΝ» κληρικοί της Συνόδου, τα δύσκολα θέματα είναι μπροστά και θα τεθούν ούτως ή άλλως στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα συγκληθεί τον επόμενο μήνα. Και ασφαλώς το πιο σημαντικό είναι η υπόθεση των «φιλέτων»-οικοπέδων στη Βουλιαγμένη. Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχουν προσωποποιηθεί και οι ευθύνες του Εισαγγελέα για τα κακουργήματα που έχει εντοπίσει στην αγοραπωλησία.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που πρόκειται να τεθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας είναι η συνολική διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας την τελευταία τριετία, που ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής των οικονομικών ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο διευθυντής των οικονομικών κ. Α. Ζαμπέλης. Πολλοί αρχιερείς, εκτός από τα προσωπικά ζητήματα που τους χωρίζουν με τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, διαφωνούν και με την οικονομική τακτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια. Εκτιμούν ότι δεν ταιριάζουν στο προφίλ της Εκκλησίας ενέργειες όπως οι εκποιήσεις ακινήτων για την αγορά μετοχών, η επίθεση που είχαν εξαπολύσει κατά της Εθνικής Τράπεζας επειδή δεν δέχτηκαν να εκπροσωπείται στο ΔΣ της και ο εκάστοτε διευθυντής της ΕΚΥΟ κ.λπ.

Εσωτερικές κόντρες

Η νέα Σύνοδος δεν είναι όμως ο μοναδικός πονοκέφαλος για τον Αρχιεπίσκοπο. Στο εσωτερικό της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος συνεχίζει την πολεμική του, έχοντας έλθει σε ευθεία ρήξη με τον κάποτε σταθερό σύμμαχό του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο περιβάλλον του κ. Θεόκλητου αποδίδουν όλον τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τους χειρισμούς των οικονομικών της Εκκλησίας σε πρώην και νυν μέλη του περιβάλλοντος του κ. Ιερωνύμου. Ο πόλεμος μαίνεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας, με τις δύο πλευρές να καταλογίζουν ευθύνες η μία στην άλλη. Σε αυτόν τον πόλεμο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται να έχει απρόσμενους υποστηρικτές αρχιερείς που έχουν «προσωπικές» διαφωνίες ιδίως με τον διευθυντή της ΕΚΥΟ, όπως οι Μητροπολίτες Φιλίππων, Ηλείας, Ζακύνθου και Αλεξανδρουπόλεως.

Σε μια προσπάθεια να πάρει το «πάνω χέρι» στη διοίκηση της Εκκλησίας, πιστεύοντας ότι μπορεί να την ξεκολλήσει από το «τέλμα», ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ύστερα από μεγάλες πιέσεις «επέβαλε» τον στενό του συνεργάτη, αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Δέδε ως επικεφαλής στη Διεύθυνση Ναοδομίας της Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε να αρνηθεί και αυτήν τη θέση στον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Ήδη είχε αρνηθεί προ μερικών μηνών την τοποθέτηση του συγκεκριμένου δραστήριου κληρικού στη θέση του αρχιγραμματέα της Συνόδου.

Παράπλευρες απώλειες

Ένα δεύτερο πρόσωπο που ζήτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγάπη» (πρώην «Αλληλεγγύη») είναι ο δραστήριος αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου από τη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων. Αν και κάποτε ο π. Αμφιλόχιος υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και του είχε εμπιστευτεί μια άλλη θέση στη Σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε πεισματικά να τον τοποθετήσει (άγνωστο γιατί) στη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να βάλει λουκέτο στη ΜΚΟ και να απολύσει όλους τους εργαζομένους παρά να κάνει το χατίρι του Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η παράπλευρη απώλεια βεβαίως είναι τεράστια, αφού για ένα «γινάτι», όπως λένε οι φήμες, κλείνει ιδρύματα καίριας σημασίας και αφήνει στον δρόμο περισσότερες από εκατό οικογένειες…

«Ο π. Αμφιλόχιος ήταν σε θέση να κάνει σπουδαίο έργο και να δώσει λύση στα προβλήματα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ο προηγούμενος διευθυντής της», λέει κληρικός της Συνόδου. Στους διαδρόμους της Συνόδου φημολογείται εξάλλου ότι η επίθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κατά της προηγούμενης διοίκησης της ΜΚΟ «Αγάπη» είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: να καταδειχθεί η ανικανότητα των προηγούμενων και να προωθηθεί σ’ αυτήν τη θέση ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος.

Το πλήγμα βεβαίως για το προφίλ της Εκκλησίας είναι τεράστιο. Σε μια περίοδο που χρειάζεται μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά, το δίκτυο της Εκκλησίας συρρικνώνεται εξαιτίας μιας εσωτερικής κόντρας. Οι εργαζόμενοι είναι αναστατωμένοι και ρίχνουν ευθύνες τόσο στην προηγούμενη διοίκηση όσο και στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, βλέποντας τον εφιάλτη της ανεργίας να πλησιάζει. Αφήνουν να εννοηθεί πως θα κινητοποιηθούν και πως δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν τα θύματα στις έριδες των «μεγάλων κεφαλιών» της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ