Άνοιξε ο δρόμος για να έρθουν οι λογαριασμοί του Καραβέλα

Ένα χρόνο ακριβώς μετά τη θετική απόφαση της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε ο οικονομικός διευθυντής της Ζήμενς A.E. στην Ελβετία, Χρήστος Καραβέλας, και η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει στην Ελβετία, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που ζητήθηκαν να μην έχουν περιέλθει ακόμη στις ελληνικές αρχές.
Πέρασαν περίπου 2,5 χρόνια (Μάιος 2008) από την ημερομηνία που οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν με αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Ελβετική Εισαγγελία το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Καραβέλα σε διάφορες ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να αποδειχτεί εάν ο Καραβέλας διέπραξε τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για τα οποία κατηγορείται στην υπόθεση Ζήμενς.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Καραβέλας προσέφυγε τον Σεπτέμβριο του 2009 κατά της απόφασης της Ελβετικής Εισαγγελίας ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων επικαλούμενος προσβολή των δικαιωμάτων του σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο, ενώ παράλληλα στην προσφυγή του επεσήμανε τη σκληρή και –κατά την άποψή του– αυθαίρετη αντιμετώπιση που είχε η οικογένειά του και ιδιαίτερα τα παιδιά του στην Ελλάδα από τον ανακριτή Ζαγοριανό.
Στις 27.Ιουλίου 2010 το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε εν μέρει η παραβίαση δικαιωμάτων του προσφεύγοντος από την Ελβετική Εισαγγελία, εν τούτοις διατάχτηκε η αποστολή των ζητηθέντων στοιχείων στις ελληνικές αρχές. Η απόφαση αυτή δεν είναι επί του παρόντος εκτελεστή, εφόσον τον λόγο έχει τώρα το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Λωζάννη, το οποίο και θα κρίνει την υπόθεση τελεσίδικα.
Ερωτηθείς ο συνήγορος του Καραβέλα στην Ελβετία, κ. Ηλίας Μπίσιας, να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και το περιεχόμενο των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών, εκείνος αρνήθηκε οποιαδήποτε δήλωση, επιφυλάχθηκε όμως να τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.


Σχολιάστε εδώ