Όλοι εναντίον Διαμαντοπούλου

Ωστόσο η υπουργός και η κυβέρνηση, παρά τα αποτελέσματα (επιτυχίας ή αποτυχίας;) που ανακοίνωσαν, επιμένουν ότι η κατάργηση της βάσης του 10 για την πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ήταν μια σωστή πρωτοβουλία. Συμπαραστάτη σε αυτήν την άποψη βρίσκουν και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία τονίζει ότι η κατάργηση της βάσης του 10 ήταν πάγια θέση της, που δικαιώθηκε από τις κυβερνητικές επιλογές. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν πάρει απολυτήριο λυκείου με βαθμό άνω της βάσης και κακώς κρίνονται ως αποτυχημένοι λόγω των γραπτών τους στις πανελλήνιες. Τονίζουν ότι η διαδικασία των εξετάσεων δεν είναι διαγωνισμός γνώσης, αλλά διαγωνισμός κατάληψης των θέσεων που υπάρχουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και γι’ αυτό δεν πρέπει να κρίνονται ως αποδεικτικά επάρκειας γνώσεων. Τον ρόλο της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης γνώσεων τον έχουν το λύκειο και οι εσωσχολικές εξετάσεις. Ωστόσο σημειώνουμε ότι όλα αυτά γίνονται ως σχόλια από πλευράς Ιπποκράτους και όχι ως επίσημη ανακοίνωση, με όση σημασία έχει αυτό απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο από τις άλλες νεολαίες. Τα ίδια όμως επιχειρήματα χρησιμοποιεί και το υπουργείο Παιδείας και προαναγγέλλει μάλιστα ελεύθερη πρόσβαση για αποφοίτους λυκείου σε σχολές με χαμηλή ζήτηση. Ωστόσο η εικόνα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με βαθμό 0,9 δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Γι’ αυτό η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε ταυτόχρονα με το θέμα των αποτελεσμάτων να εξαγγείλει για μία ακόμη φορά την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια, σε μία προσπάθεια να προσεταιριστεί τους νεώτερους και να αλλάξει την ατζέντα.

Σφοδρή επίθεση ΟΝΝΕΔ
και ΔΑΠ
Η φοιτητική παράταξη της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση για το θέμα των βάσεων εισαγωγής και των πανελληνίων εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Κατηγορεί την κυβέρνηση για ρουσφετολογική εκπαιδευτική πολιτική και για ένα άνευ προηγουμένου εμπόριο ελπίδας, που κοστίζει ακριβά στις τσέπες των γονέων και οδηγεί σε αδιέξοδα τους νέους φοιτητές μέσα από ξεπερασμένα γνωστικά αντικείμενα. Σημειώνουν ότι η Εθνική Παιδεία είναι σε παρακμή και το μόνο άγχος της κυβέρνησης είναι να γεμίσουν με κάθε τρόπο οι ξενοίκιαστες γκαρσονιέρες των επαρχιακών πόλεων. Προσθέτουν ότι η ελληνική δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτό το απίστευτο παραμάγαζο που έχει στηθεί, εκμεταλλευόμενο τη δίψα της κοινωνίας για μάθηση. Λένε μάλιστα ότι η λογική «κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε νομός και πανεπιστήμιο» που έχει εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο Αρσένη πρέπει να διαγραφεί οριστικά. Οι φοιτητές της ΔΑΠ τονίζουν ότι σε 8 πανεπιστημιακές σχολές και 56 τμήματα ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης χαμηλότερο του 6, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι εισάγονται υποψήφιοι σε τμήματα ΤΕΙ με βαθμό πρόσβασης μικρότερο της μονάδας. Ρωτούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αν έχει αναλογιστεί πώς όλα αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σχολών τους. Ρωτούν μήπως το υπουργείο απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη γενιά άνεργων πτυχιούχων. Για τους γαλάζιους η κυβέρνηση και η Άννα Διαμαντοπούλου δείχνουν ακόμη αμετανόητοι και χωρίς καμία αυτοκριτική διάθεση. Σημειώνουν ότι η υπουργός με δηλώσεις της συνεχίζει να θεωρεί πως η κατάργηση της βάσης του δέκα (10) ήταν επιτυχής απόφαση, απαξιώνοντας και το τελευταίο μέτρο που εξασφάλιζε την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε υποψηφίους με ένα αξιοπρεπές υπόβαθρο γνώσεων. Η γαλάζια φοιτητική παράταξη λοιπόν μας υπόσχεται, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ότι αντικρίζει την αλήθεια χωρίς παρωπίδες και συμπλέγματα και προτείνει λύσεις. Αυτές τις λύσεις, μας λένε, θα τις παρουσιάσουν το προσεχές διάστημα με μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αριστερές βολές
Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για το θέμα των βάσεων και την εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στο μοντέλο σχολείου που πρεσβεύουν τα αστικά κόμματα. Καταγγέλλει ξανά την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση της Παιδείας και δημιουργία μηχανισμού παραγωγής καταρτιζόμενων προς όφελος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η φοιτητική ζωή έχει σταματήσει να είναι ανέμελη και ότι περισσότεροι πρωτοετείς από κάθε άλλη φορά θα κληθούν να δουλέψουν για να μπορέσουν να ζήσουν, αντί να σπουδάζουν. Παράλληλα η Νεολαία ΣΥΝ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική από την αντίθετη πλευρά! Οι νέοι του ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι πλήρως ελεύθερη, χωρίς εξετάσεις, σε δημόσιο πανεπιστήμιο με σοβαρή φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση – στέγαση – μεταφορές) και ζητούν ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγες ημέρες πριν η Νεολαία ΣΥΝ είχε εξαπολύσει επίθεση στην Άννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψε το «σχολείο χωρίς καθηγητές», με αφορμή τα κενά στα σχολεία. Και ουσιαστικά προαναγγέλλει νέο και εκτεταμένο κύμα καταλήψεων με αφορμή την έλλειψη καθηγητών, βιβλίων και υλικοτεχνικών υποδομών.

***

Προτεραιότητα η νεολαία

Βασική προτεραιότητα για τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι για όλο το επόμενο διάστημα η νεολαία. Αυτό ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ (αλλά το έθαψαν τα ΜΜΕ). Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η νεολαία πλήττεται περισσότερο από την κρίση και ταυτόχρονα έχει αποστρέψει το πρόσωπό της από την πολιτική. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι η ΝΔ θα βρει τρόπους να αγγίξει τις αγωνίες των νέων, χωρίς κούφιες υποσχέσεις, χωρίς κάλπικα συνθήματα, καθότι, όπως είπε, οι νέοι ευτυχώς ξύπνησαν και δεν «τσιμπάνε» πια… Λόγω και της επικαιρότητας με τις βάσεις για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, προανήγγειλε μεγάλη πρωτοβουλία για την εκπαίδευση. Αλλά μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα έχει και άλλα θέματα που θα αφορούν τους νέους. Διότι ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι αν η παράταξη της ΝΔ δεν κερδίσει τη μάχη για την εμπιστοσύνη της νεολαίας, δεν θα καταφέρει μακροπρόθεσμα σημαντικά αποτελέσματα, ακόμη και αν κερδίσει άλλες σημαντικές μάχες. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και στο θέμα της ανανέωσης με νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Αυτό σηματοδοτεί και η επιλογή Κικίλια. Είναι κεντρική επιλογή του κόμματος η ανανέωση (με νέους…) και θα εφαρμοσθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνεδρίασης εκτός από την ομιλία Σαμαρά και τις δηλώσεις των αντιπροέδρων του κόμματος και τις δηλώσεις των δύο νεαρότερων μελών του οργάνου: του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου και του μέλους της ΕΓ Δημήτρη Πτωχού. Ο Παπαμιμίκος τόνισε ότι οι νέοι οφείλουν σε αυτήν τη δύσκολη φάση να βγουν μπροστά και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Κάλεσε μάλιστα τους νέους σε συμμετοχή όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ! Ο Δημήτρης Πτωχός τόνισε ιδιαίτερα ότι η ΝΔ ικανοποιεί το αίτημα της κοινωνίας και της νεολαίας για ανανέωση προσώπων στην πολιτική προωθώντας νέους ανθρώπους με μεγάλη θέληση, με νέες ιδέες και διάθεση για προσφορά.

Πρόσκοποι και μνήμη
Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 – 1922 πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στον Μακρύ Γιαλό όπου και βρίσκεται το μοναδικό σχετικό μνημείο στο Αιγαίο. Η φετινή εκδήλωση πήρε έναν ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα, δεδομένου του ότι φέτος οι Έλληνες Πρόσκοποι γιορτάζουν τα 100 χρόνια ζωής τους. Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής εκ μέρους του Μητροπολίτη Μυτιλήνης που αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους οι οποίοι εντάσσονται στην προσκοπική κίνηση από τα έξι τους χρόνια μέχρι τα βαθιά τους γεράματα να τονίζουν αυτήν τους την ιδιότητα αλλά και να προσφέρουν σε όλη τους τη ζωή στην πατρίδα και στον άνθρωπο, χωρίς αντάλλαγμα. Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία της μέρας ως μέρα μνήμης και γνώσης της Ιστορίας από την οποία και πρέπει να διδασκόμαστε. Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην επέτειο ως «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.

***

Εκλογές με άρωμα νεολαίας

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Σεπτέμβρη φαίνεται ότι θα έχουν έντονο άρωμα νεολαίας για πρώτη φορά. Τα παθήματα των κομμάτων τα τελευταία χρόνια από τους νέους φαίνεται ότι έγιναν μαθήματα και αποφάσισαν να ενσωματώσουν τη φωνή των νέων. Ωστόσο στη φάση που βρίσκεται το πολιτικό σύστημα σήμερα είναι αμφίβολη η επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς δεν είναι βέβαιο πόσοι από τους 110.000 νέους ψηφοφόρους αλλά και τους νέους σε ηλικία που έχουν ξαναψηφίσει θα πάνε ως τις κάλπες. Πάντως οι προσπάθειες γίνονται. Η πρώτη αλλαγή είναι η καθαυτό θεσμική. Για πρώτη φορά αλλάζει το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας από το 21ο έτος στο 18ο για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας. Τα κόμματα μάλιστα αλλά και όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί ψάχνουν για νεαρούς υποψηφίους, με κάποια αναγνωρισιμότητα και όσο το δυνατόν μικρότερους! Παράλληλα οι πολιτικές νεολαίες επιδιώκουν να έχουν πολλούς νέους υποψηφίους από τα μέλη τους αλλά και τους περισσότερους εκλεγόμενους νέους από κάθε άλλη φορά. Τα ΤΟΣΥΝ αναδεικνύονται σιγά σιγά σε εκκολαπτήριο αυτοδιοικητικών στελεχών. Τόσο αυτά που έχουν έργο, άρα γνώση των προβλημάτων της περιοχής και παρέμβαση, όσο και αυτά που έχουν ισχυρή κομματική βάση, άρα και κινητοποιήσιμο μηχανισμό. Ανάχωμα αποτελεί η διεύρυνση των δήμων με τον «Καλλικράτη», όπου η όποια ισχύς των προέδρων και μελών ΤΟΣΥΝ σε έναν καποδιστριακό δήμο δεν συνεπάγεται πλέον εκλογή στον, μεγαλύτερο, καλλικράτειο δήμο. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι μεγάλοι δήμοι. Σε αυτούς, όπου υπάρχουν «ισχυρά» ΤΟΣΥΝ, θα υπάρξουν σίγουρα υποψηφιότητες νέων, με πολλές πιθανότητες εκλογής. Αν αυτό επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι, μετά τις εκλογές και τις αλλαγές που θα κάνει το ΥΠΕΣ και η ΓΓΝΓ στον θεσμό, θα δούμε μια ξεκάθαρα μάχη για τα ΤΟΣΥΝ ανά την Ελλάδα, όχι μόνο ανάμεσα σε κομματικούς υποψηφίους αλλά και ανάμεσα σε παράγοντες δήμων που θα θέλουν να «ελέγχουν» την παραγωγή στελεχών. Αν μάλιστα σκεφθούμε την αντιστοιχία που φαίνεται ότι θα έχει η εκλογική περιφέρεια των εθνικών εκλογών, σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση που ετοιμάζεται, με την περιοχή ευθύνης ενός ή δύο δήμων, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανόν σε ελάχιστα χρόνια να «σφάζονται» παλικάρια για την εκλογή σε ΤΟΣΥΝ. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τη νεολαία παραμένει: θα καταφέρουν να εκλεγούν νεαροί σε ηλικία υποψήφιοι; Θα καταφέρουν να κάνουν κάτι αξιόλογο αν εκλεγούν;

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ
για την αυτοδιοίκηση
Γίνεται σήμερα πιθανότατα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που θα οριστικοποιήσει τον πολιτικό σχεδιασμό της πράσινης νεολαίας για την περίοδο των επόμενων μηνών και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα έχει πολλές και, πιστεύουν, ιδιαίτερα αποτελεσματικές υποψηφιότητες. Με πολύ περισσότερους από 100 υποψηφίους (αναμένουμε την τελική λίστα) η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα δώσει άρωμα νιάτων στις δημοτικές, τουλάχιστον, εκλογές. Ωστόσο προσπαθούν -και πιστεύουν ότι θα το πετύχουν- να έχουν και τρεις, τουλάχιστον, αντιπεριφερειάρχες από τη Νεολαία του Κινήματος! Έχουν μάλιστα αποφασίσει να κατεβάσουν υποψηφίους κεντρικά στελέχη της Νεολαίας, μέλη των ανώτερων οργάνων, αλλά και ενεργά κατά τόπους στελέχη και πολλά περισσότερα μέχρι πρόσφατα μέλη. Για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ο «Καλλικράτης» φέρνει τη λογική της ανανέωσης στην αυτοδιοίκηση και η πράσινη νεολαία θέλει να το αποδείξει στην πράξη. Ακούμε επίσης ότι θα κάνουν γνωστές όλες αυτές τις επιλογές τους με μία κεντρική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν όλες οι υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα που προέρχονται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αλλά και θα προβληθούν οι στόχοι αυτής της προσπάθειας.
Η ΟΝΝΕΔ στη μάχη
Στη μάχη της αυτοδιοίκησης η ΟΝΝΕΔ θα δώσει ιδιαίτερο βάρος, όπως σας έχουμε εγκαίρως ενημερώσει. Όπως και σε προηγούμενες δημοτικές και εθνικές εκλογές, η γαλάζια νεολαία φιλοδοξεί να έχει πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Η διαφορά σε αυτήν την αναμέτρηση μας λένε ότι θα είναι ποιοτική. Πρόθεση της ΟΝΝΕΔ (αλλά και της ΝΔ) είναι οι νεαροί υποψηφίου να εκλεγούν! Γι’ αυτό δεν θα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ΟΝΝΕΔιτών υποψηφίων (ακούμε για περίπου 150 σε όλη την Ελλάδα) αλλά θα είναι επιλεγμένοι ώστε να μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στόχος είναι να υπάρξουν ΟΝΝΕΔίτικες υποψηφιότητες σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τους μεγάλους δήμους και στους περισσότερους από τους πιο μικρούς. Με αυτόν τον τρόπο η Λυκούργου και η Ρηγίλλης πιστεύουν ότι κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την ανανέωση του γαλάζιου δυναμικού. Γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και για την αύξηση της επιρροής της ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες, η γαλάζια νεολαία θα δώσει με όλες της τις δυνάμεις τη μάχη της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει κεντρικά παρουσίαση όλων των υποψηφίων που η ίδια θα υποστηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι θα μπορούν να λένε και να υποστηρίζουν ότι είναι οι «επίσημοι υποψήφιοι» της γαλάζιας νεολαίας. Επιπλέον ο κεντρικός μηχανισμός της Λυκούργου θα παρέχει στους δικούς της υποψηφίους ένα μοναδικό «μπουκέτο» υπηρεσιών που οι άλλοι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα ζήλευαν. Θα περιλαμβάνει διαδικτυακές υπηρεσίες, ιστολόγια, τεχνικές και πολιτικές συμβουλές, σεμινάρια πολιτικής επικοινωνίας, δημιουργικό για τα φυλλάδια, κοινή εικόνα για τους ΟΝΝΕΔίτες υποψηφίους. Σε χρήση θα μπει η μεγάλη βάση δεδομένων που έχει πλέον η ΟΝΝΕΔ από τις εκλογικές της διαδικασίες, με τη χρήση ειδικού call center για ενημέρωση των νέων για τους νεαρούς γαλάζιους υποψηφίους.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αιχμή
Αιχμή του δόρατος της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αττική και Αθήνα θα είναι η ΟΝΝΕΔ. Ο Κικίλιας έχει άριστη προσωπική σχέση με τα στελέχη της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ. Έχουν γίνει μάλιστα ήδη δύο συναντήσεις εργασίας ανάμεσα στους γαλάζιους νέους και στον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ. Κάτι μας λέει ότι θα δούμε πολλούς νέους κοντά του. Η ΟΝΝΕΔ πάντως στηρίζει «με χίλια» Κικίλια στην Αττική και Κακλαμάνη στην Αθήνα.
Αποφασισμένος
Η στήριξη των υποψηφίων ΟΝΝΕΔιτών για την αυτοδιοίκηση είναι κεντρική επιλογή. Ο Παπαμιμίκος δεν καταλαβαίνει από αντιδράσεις παραγόντων και πολιτευτών ανά την Ελλάδα. Αλλά ο κεντρικός μηχανισμός θα δουλέψει για τους νέους υποψηφίους και ας φωνάζουν οι μεγαλύτεροι!
Πρωτοτυπίες
Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν θυμόμαστε άλλη φορά η ΔΑΠ ΑΕΙ και η ΔΑΠ ΤΕΙ να έχουν βγάλει κοινή ανακοίνωση για θέματα Παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στον φοιτητικό συνδικαλισμό θεωρείται «απαράδεκτο» να υπάρχει συναντίληψη των φοιτητικών και σπουδαστικών παρατάξεων, καθώς θα πρέπει να είναι «εχθροί» λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων και διαφορών. Λέτε να ωριμάζουν στην ΟΝΝΕΔ;
Ορθολογισμός
Οι τελευταίες ανακοινώσεις της
ΟΝΝΕΔ, κυρίως για θέματα Παιδείας, δεν είναι στείρες και ατακαδόρικες. Περιέχουν συνήθως στατιστικά και στοιχεία, πριν βγάλουν το πολιτικό συμπέρασμα. Κάποιοι φαίνεται ότι δουλεύουν καλά στη Λυκούργου και κάνουν ορθολογική ανάλυση.
Ατάκες
«Ως νέοι Έλληνες δεν οραματιζόμαστε μια θέση σ’ ένα πανεπιστήμιο επειδή το κράτος μάς τη χρώσταγε». Τάδε έφη… ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Να τους πιστέψουμε;
Συμβολισμοί
Η ΟΝΝΕΔ (ή μήπως μόνο η ΔΑΠ;) φαίνεται να υιοθετεί τον χαρακτηρισμό «Εθνικής Παιδείας» για το υπουργείο, πιστή στην άποψη του κόμματος και σε αντίθεση με την επίσημη ονομασία και τη θέση της κυβέρνησης. Η μάχη των γλωσσικών συμβολισμών συνεχίζεται.
Καλοκαιριάτικα
Ίσως αδικήσαμε λίγο την ηγεσία της γαλάζιας νεολαίας με όσα γράψαμε περί διακοπών. Για λίγες μόνο ημέρες άδειασαν τα γραφεία της Λυκούργου. Να φανταστείτε ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε συνεδρίαση του ΕΓ μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε νεολαίες τα τελευταία 20 χρόνια.
Άλλες γκρίνιες
Ορισμένοι έχουν πάθει πλάκα με τις νέες τάσεις στη γαλάζια νεολαία. Οι φράσεις «στην πρίζα», «εργασιομανία» και «εργασιοθεραπεία» είναι σε πρώτη χρήση. Θα τους εξαντλήσεις, φίλτατε πρόεδρε…
Κινήσεις
Οι Νομαρχιακές των γαλάζιων νέων φαίνεται ότι μπαίνουν σε κλίμα δουλειάς. Ανακοινώσεις για τις βάσεις είδαμε από τις οργανώσεις Ιωαννίνων και Δράμας, ενώ αυτή των Κυκλάδων περιοδεύει στα νησιά και κάνει συνεχείς συναντήσεις. Ξεχωρίζει ωστόσο η ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου, η οποία θέτει το θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρόδου. Άντε και εις ανώτερα!
Πειραιώτικη νεολαία
Κυκλοφορούν έντονα οι φήμες για άρωμα νεολαίας στη γαλάζια πλευρά του Πειραιά. Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Κατσαφάδος πρωταγωνιστεί σε αυτά. Αλλά και ο γνωστός νεολαίος Βουτσινάς. Οι φήμες τούς φέρουν σε διάφορα αξιώματα και εναλλασσόμενους μεταξύ τους: από υποψήφιους δημάρχους μέχρι αντιπεριφερειάρχες! Λέτε;
Μετακομίσεις
Η γαλάζια νεολαία στη συμπρωτεύουσα ακούμε ότι αφήνει το γνωστό κτίριο στην οδό Παύλου Μελά και θα μετακομίσει σε χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νίκης και Βενιζέλου. Άντε και η Λυκούργου σύντομα…
Συμπτώσεις
Ισχύει ότι τα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης θα απέχουν λιγότερο από 200 μέτρα από τα γραφεία του… φόρουμ της Ντόρας Μπακογιάννη; Τυχαίο; Ας πούμε μάλλον…
Αντιδράσεις
Γκρίνιες παλιών και σκληρών γαλάζιων νέων ακούμε για την αλλαγή του λογότυπου της ΟΝΝΕΔ που ανακοίνωσε η ηγεσία της. Καλοί οι συναισθηματισμοί, αλλά λέτε να βλάπτει τόσο η ανανέωση των συμβόλων;
Στον αέρα
Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας είναι πολύ δραστήρια. Σας το έχουμε ξαναγράψει. Τώρα έχουν και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Out of the Blue», στον ραδιοφωνικό σταθμό F1. Μπροστάρηδες της προσπάθειας ο Τάσος Σκούρτης, η Κατερίνα Οικονόμου, η Ντιάνα Πέππα και ο Στέλιος Ρούκης. Καλή επιτυχία και πάντα με εξωστρέφεια, φίλτατοι…
Ιστορία
Πλάκα έχουν μερικές φορές οι νέοι ΟΝΝΕΔίτες. Επικαλούνται συχνά τον Ευάγγελο Αβέρωφ και το βιβλίο του με τίτλο «Φωτιά και Τσεκούρι». Δεν το έχουν διαβάσει όμως, διότι τότε θα ήξεραν ότι αυτό ήταν σύνθημα του ΔΣΕ στον εμφύλιο…
Διαγωνισμός
Δεν κάνει μόνο η ΟΝΝΕΔ ανοιχτούς διαδικτυακούς διαγωνισμούς. Κάνει και το υπουργείο Οικονομικών! Ανοιχτή πρόσκληση με θέμα «Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση» απευθύνει το ΥΠΟΙΚ, καλώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να συμβάλουν με τις ιδέες τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η πρόσκληση αφορά τη δημιουργία και υποβολή πρωτότυπης ιδέας με τη μορφή πολυμεσικού υλικού (βίντεο) διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων.
Πρόοδος
Μπήκε και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη «συνομοταξία των ΠΑΣΟΚων με Blackberry». Δεν κατάφερε να αντισταθεί μέχρι τέλους! Οι ανάγκες επικοινωνίας εν όψει εκλογών οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία…
Συνοδεία
Με… μπροστάρη και συνοδό την αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ακούμε ότι θα γίνει η περιοδεία του ΓΑΠ στη ΔΕΘ. Πέρυσι ήταν οι εκλογές και μαζεύτηκαν πολλοί μεγαλύτεροι πράσινοι σύντροφοι. Αυτήν τη φορά το κόμμα αλλά και ο πρωθυπουργός θέλουν άρωμα νεολαίας…
Φοβίες
Οι αποχωρήσεις και οι διαμαρτυρίες στη ΝΕΟΣ και στον ΛΑΟΣ οδήγησαν τη νεολαία του κόμματος να… εξαφανίσει το διαδικτυακό φόρουμ μελών και φίλων της. Λέτε να μην άντεξαν άλλο τις συνεχείς δυσκολίες; Δύσκολο πράγμα το διαδίκτυο για «ανοιχτές» προσπάθειες…
Μνήμες
Κάποιοι νέοι ευτυχώς θυμούνται.
Όπως η οργάνωση της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ στη Βʼ Πειραιά, που κάθε χρόνο τιμά τους νεκρούς στο μπλόκο της Κοκκινιάς.
Αιμοδοσία
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται από τη ΓΓΝΓ στο κτίριο της Αχαρνών, το πρωί της 1ης Σεπτέμβρη. Οι υπάλληλοι φαίνεται ότι αυτήν τη φορά θα δώσουν κυριολεκτικά το αίμα τους! Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι μεταφορικά το δίνουν συνεχώς… Οι νέοι το έχουν καταλάβει άραγε;
Αστοχίες
Η κυβέρνηση επιμένει ότι την απασχολεί η νεανική επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες των νέων. Στην Αχαρνών όμως μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί. Ούτε την ιστοσελίδα των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας δεν καταφέρνουν να έχουν σε λειτουργία…
Προτάσεις
Ολοκληρωμένη πρόταση για τα
ΤΟΣΥΝ ακούμε ότι ετοιμάζει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Έχει πολύ κόσμο ανά την Ελλάδα και το ενδιαφέρει ο θεσμός. Λέτε να είναι η μόνη μη πολιτική οργάνωση με συγκεκριμένη πρόταση;
Αυτοκτονίες
Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ασχολείται με τις συνεχείς αυτοκτονίες νεοσυλλέκτων αλλά και στρατιωτών μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί, κύριε Βενιζέλο;
Απώλειες
Οι τελευταίες χακί απώλειες αφορούν έναν 19χρονο στο Κιλκίς και δύο νεοσυλλέκτους στην Κόρινθο. Μάλιστα οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου είναι συνεχείς. Ακούει κανείς; Ή ασχολούνται μόνο με τις.. Τζούλιες;


Σχολιάστε εδώ