Υπεραιωνόβιοι…

Ανησύχησα όταν πληροφορήθηκα ότι στην Ελλάδα έχουμε 8.500 υπεραιωνόβιους… «Δεν μπορεί», είπα, «πρόκειται ή για μεγάλο ψέμα ή για μεγάλη καταστροφή». Επηρεασμένος, μάλιστα, από τις πρόσφατες διακοπές μου στα Τζουμέρκα, όπου στην πλατεία κάθε χωριού υπήρχε και ένας υπεραιωνόβιος, πρέπει να ομολογήσω ότι το μυαλό μου πήγε περισσότερο προς το σενάριο του ψεύδους. «Κάποιος δίνει σκοπίμως παραπλανητικά στοιχεία», συλλογίστηκα. «Σιγά μην είναι μόνο 8.500. Εδώ μιλάμε… για εκατοντάδες χιλιάδες! Τους είδα με τα ίδια μου τα μάτια».
Τα πράγματα, όμως, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλά. Το σενάριο του ψεύδους γρήγορα στο μυαλό μου εξελίχθηκε σε σενάριο συνωμοσίας όταν διαπίστωσα ότι αυτό που εγώ είχα δει ουδείς άλλος το είχε αντικρίσει. Ούτε ο παπάς ούτε ο δάσκαλος ούτε ο αστυνόμος ούτε ο δήμαρχος ούτε καν οι, κατά τεκμήριο, πιο αξιόπιστοι κάτοικοι του χωριού: τα περήφανα γηρατειά!
Όλοι μ’ ένα στόμα θέλησαν να με βγάλουν τρελό.
– Τι λες, άνθρωπέ μου; Μόνο εσύ κι ο Λοβέρδος πιστεύετε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες υπεραιωνόβιοι.
– Μην μπλέκετε, σας παρακαλώ, τον κύριο υπουργό.
– Αυτός μπλέκεται, και δύσκολα θα ξεμπλέξει με όσα υποστηρίζει και λέει.
– Τι λέει, δηλαδή;
– Ότι θα προβεί σε ηλεκτρονική απογραφή και ότι θα αναζητήσει την αλήθεια σε ληξιαρχεία, ακόμα και σε νεκροταφεία, αν χρειαστεί.
– Τι σχέση έχουν τα νεκροταφεία;
– Έλα, ντε; Ρωτήστε και τον υφυπουργό του.
– Τι λέει πάλι αυτός;
– Αυτός είναι που δεν ξέρει τι λέει. Άκουσον άκουσον. Σύμφωνα με τον κύριο Κουτρουμάνη, σε 321 περιπτώσεις χορηγήθηκαν συντάξεις σε υπεραιωνόβιους, κάποιοι από τους οποίους έχουν αποβιώσει εδώ και 7 έως 11 χρόνια!
Α, εδώ σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Ή το κράτος παραλογίζεται ή τα περήφανα γηρατειά έχουν χάσει το τόπι από τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν εναντίον τους.
– Είναι δυνατόν; αναφώνησα. Συντάξεις σε… υπεραιωνόβιους πλάτανους;
– Ποιος μίλησε για υπεραιωνόβιους πλάτανους;
– Εσείς, φυσικά.
– Αχαχούχα! Γι’ αυτό τους έβγαλες εκατοντάδες χιλιάδες; Το υπουργείο μιλάει για χιλιάδες υπεραιωνόβιους συνταξιούχους, που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά τον θάνατό τους.
Τώρα εξηγούνται όλα! Και γιατί διαλύθηκε το ασφαλιστικό σύστημα και γιατί θα παίρνουμε συντάξεις ύστερα από 40 χρόνια εργασίας. Αφού, σου λέει, ζείτε έως και 110 χρόνια, δουλέψτε μέχρι τα 70. Κι αφού εξακολουθείτε να παίρνετε τη σύνταξή σας και μετά τον θάνατό σας… πάρτε και ένα ξεγυρισμένο «Αιωνία της η μνήμη».
Με άλλα λόγια… «Χαιρέτα μας τον πλάτανο!».
Γάμα Σίγμα


Σχολιάστε εδώ