Στη σκαλωσιά…

# Θέμα χρόνου είναι ο Μίκης Θεοδωράκης να μπει αποφασιστικά στη μάχη κατά του Μνημονίου της ντροπής και της υποταγής. Η πληροφορία από τον συνδικαλιστικό χώρο της ΑΔΕΔΥ, που επιδιώκει ο επιφανέστερος σήμερα Έλληνας να σταθεί ξανά στο πλευρό του λαού. Ίσως τότε το μπλοκαρισμένο πολιτικό τοπίο βρει διεξόδους και ζωντανέψουν ελπίδες.

# «Μαυρίλα» σε Μαξίμου και Ρηγίλλης. Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις δείχνουν ή μεγάλη, πρωτοφανή αποχή ή καταποντισμό των δύο κομμάτων εξουσίας στις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μαθαίνουμε όμως ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος προηγείται έως και 20% (σε περίπτωση που αποδεχθεί το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη) ισχυρών υποθετικών αντιπάλων, όπως για παράδειγμα οι Γ. Ραγκούσης και Γ. Μίχας.

# Για υπουργοποίηση του Χρ. Πρωτόπαπα συζητούν στο Μαξίμου. Ο πρώην υπουργός ήταν από τους λίγους που δημοσίως (αλλά με προσοχή) υπερασπίστηκε κρίσιμες επιλογές του κ. Παπανδρέου. Λέγεται ότι θα αντικαταστήσει τη Φώφη Γεννηματά, την οποία οδηγούν στον Δήμο Αθηναίων…

# Για υπουργοποίηση και του Ηλ. Μόσιαλου γίνεται επίσης πολύς λόγος. Ενδεχομένως η αποστασιοποίησή του σε θέματα όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που επιτάσσει η «τρόικα» και μεγάλη ομάδα υπουργών υποστηρίζει πλήρως «ήταν σκόπιμη». Αν πάει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον ο Α. Λοβέρδος μετακινηθεί στο Υγείας, μπορεί να κρατήσει αποστάσεις από τις –μοιραίες για εργαζομένους, συνταξιούχους– παρεμβάσεις του νέου υπουργού.

# Παρέα εθεάθησαν στη διάρκεια των διακοπών τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και ο Π. Τατούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αρκαδίας. Οι δυο τους τα έλεγαν για ώρα πολλή και έμοιαζαν ικανοποιημένοι από την κουβέντα τους. Ουδέν μεμπτόν εφόσον ο κ. Τατούλης αυτοχαρακτηρίζεται –κι αυτός– υπερκομματικός…

# Αρκετοί υπουργοί γέλασαν, μας λένε, πικρά όταν στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος Θόδ. Πάγκαλος ρώτησε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου αν αληθεύει ότι υπάρχει και δεύτερο, αναθεωρημένο Μνημόνιο και εισέπραξε την αρνητική (;) απάντηση: «Όχι, απλώς τώρα υπάρχει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο».

# Συρρίκνωση έως εξαφάνιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Κατάργηση – υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, άρα αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού θεσμού. Περικοπή μισθών και συντάξεων, ασύδοτη η (μεγάλη) εργοδοσία. Απολύσεις, καθόλου αποζημιώσεις, άπειρες ή ελάχιστες ώρες δουλειάς. Υπάρχει Αριστερά που μπορεί να συμβιβαστεί ή να βάλει στην άκρη τα ακραία αυτά νεοφιλελεύθερα μέτρα;

# «Η διαφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς εστιάζεται στην κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων», λένε τα στελέχη του νέου σχηματισμού υπό τον Φ. Κουβέλη. Για έξοδο από την κρίση κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση διακεκριμένοι έλληνες οικονομολόγοι, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και επίσης η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο ΛΑΟΣ. Νομοσχέδια κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό κ.ά. που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο συζήτησης και σύνθεσης ενδεχομένως. Η κυβερνητική απάντηση ήταν για όλα και προς όλους απορριπτική, για να σερβιριστεί ως μονόδρομος η λύση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, ούτε δημοκρατικά ούτε αριστερά. Οπότε τι κάνουμε;

***

#Έτσι έπρεπε να γίνει» απάντησε θλιμμένος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν σε ταβερνάκι της Πάρου τον πλησίασε κάποια κυρία για να τον ρωτήσει «αν η μητέρα του θα μπορούσε να ζήσει με μια σύνταξη των 450 ευρώ». Το τι άκουσαν οι θαμώνες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν λέγεται, όπως μας αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.


Σχολιάστε εδώ