στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Οι… «ήσυχες» ημέρες του Αυγούστου τελείωσαν. Η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα για όλους μας είναι πλέον γεγονός και το χειρότερο είναι πως τίποτε δεν μοιάζει ίδιο, έτσι όπως το αφήσαμε. Όλα βαίνουν προς το χειρότερο. Καθημερινά. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητά μας, για την ποιότητα της ζωής μας, για την… ευζωία μας. Δυστυχώς το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
δ Μια αγορά που έμοιαζε τις τελευταίες ημέρες εγκαταλελειμμένη πλην λεηλατημένη! Εγκαταλελειμμένη γιατί ο τζίρος της και γενικά οι κινήσεις ήταν έως και απογοητευτικές, λεηλατημένη γιατί όσοι απέμειναν ενεργοί τις προηγούμενες ημέρες περισσότερο νοιάστηκαν να ξεφορτωθούν χαρτιά και θέσεις, οδήγησαν τον Δείκτη πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του και κονιορτοποίησαν τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη.
δ Οι αποτιμήσεις των περισσότερων τίτλων έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδο που παρακάτω δεν έχει (;), οι πωλητές, αν και λίγοι, οδηγούν τις εξελίξεις καθώς οι αγοραστές είναι είδος υπό εξαφάνιση, τα ρευστά διαθέσιμα δεν υπάρχουν για να ελπίζει κανείς έστω σε κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες, σε κάποια deals, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα και τα νέα σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι τέτοια που μόνον αισιοδοξία δεν στοιχειοθετούν!
δ Ακόμα και κάποιες προσπάθειες τεχνικού χαρακτήρα (μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Αγροτικής – ΕΛΠΕ) να ισορροπήσει λίγο η εικόνα στέφθηκαν με πλήρη… αποτυχία, ενώ η εικόνα των διεθνών αγορών είναι εξίσου απογοητευτική! Εκρηκτικό κοκτέιλ… γκαντεμιάς δηλαδή!
δ Σε κάθε περίπτωση, οι άμεσες προοπτικές του ΧΑ δεν διαγράφονται ευοίωνες. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς πως οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι για να υπάρξει μια αλλαγή επί το θετικότερο θα πρέπει να δεχθεί η αγορά ένα «σοκ», μια εξέλιξη ικανή να αντιστρέψει το κλίμα. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν διαφαίνεται στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ τα αποτελέσματα των εισηγμένων και άσχημα είναι και -το κυριότερο- έχουν προ πολλού αποτιμηθεί από το ΧΑ. Πιθανότητα να υπάρξει κάποια θετική έκπληξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πολλώ δε μάλλον από τις τράπεζες που τις επόμενες ημέρες θα έχουν όλες ανακοινώσει τρίμηνο. Στην περίπτωση που οι απαισιόδοξοι αναλυτές επαληθευθούν και τα αποτελέσματα των «οδηγών» του 20άρη είναι αυτά που όλοι… φοβούνται, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η αγορά σε επίπεδο κάτω κι από τις 1.450 μονάδες και μετά όλα είναι απρόβλεπτα.
δ Ταυτόχρονα είναι εμφανής η «πολιτική» που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα μερικά μεγάλα χαρτοφυλάκια, αφού ήδη στο ΧΠΑ ανοίγουν θέσεις χαμηλότερα (ενδεικτικά, μόλις η Εθνική έφτασε ξανά στα 10 ευρώ, άνοιξαν πολλές θέσεις στα 9,40 ευρώ).
δ Συνεπώς όσοι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως τα «δύσκολα είναι μπροστά μας» μάλλον… παίζουν εκ του ασφαλούς!


Σχολιάστε εδώ