Πώς μπορεί ένα ΤΕΙ να ευδοκιμήσει

Ο κ. Αρσένης ως υπουργός Παιδείας ίδρυσε δύο τμήματα ΤΕΙ στην Κεφαλονιά και έχοντας ζήσει τη διαδρομή τους, οι επισημάνσεις του δείχνουν τον δρόμο για το πώς ένα ΤΕΙ μπορεί να ευδοκιμήσει και να προσφέρει στον τόπο όπου λειτουργεί.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Αρσένης:

«Ήταν μια παρέμβαση πολιτιστική, εκπαιδευτική και αναπτυξιακή στα νησιά μας.

Πιστεύουμε ότι τα περιφερειακά ανώτατα ιδρύματα μπορούνε να αποτελέσουν έναν πυρήνα πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Τις προϋποθέσεις όμως αυτές τις ξέχασαν…

Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να συνδέονται με τον πολιτισμό και με την παραγωγή της περιοχής, να μην είναι δηλαδή απομονωμένα προγράμματα, αλλά να συνδέονται με την καθημερινή ζωή του νησιού και να αλληλοτροφοδοτούν τη ζωή του νησιού.

Και γι’ αυτό, τα δυο πρώτα τμήματα που επιλέξαμε ήτανε στο Ληξούρι για τα μουσικά όργανα, τη μουσική παράδοση της Επτανήσου, και της γεωργίας για την οικολογική γεωργία, στο Αργοστόλι…

Αλλά για να προχωρήσουν αυτά χρειάζονται (χρειάζονταν) υποδομές…

Είναι λυπηρό ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν έπειτα από τόσο πολλά χρόνια ούτε το κτιριακό έχει προχωρήσει, ούτε νέα εργαστήρια έχουν εγκατασταθεί…

Δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ένα ΤΕΙ αν δεν προχωρήσουν αυτά τα δύο…

Χρειάζεται πολιτική πίεση για να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι και να έχουμε αυτές τις εγκαταστάσεις και επιτέλους να έχουμε και μια φοιτητική εστία στο Αργοστόλι.

Θα πρέπει να έχουμε καθηγητές υψηλού επιπέδου…

Υπάρχουν αντικίνητρα για την εγκατάσταση καθηγητών στα νησιά. Θα πρέπει, πέρα από τους πόρους που διαθέτει η Πολιτεία, η κοινωνία των Ιονίων Νήσων με δικό της ταμείο να δημιουργήσει κίνητρα για την εγκατάσταση καθηγητών υψηλού επιπέδου στα νησιά μας, είτε σε μόνιμη βάση, είτε σαν επισκέπτες. Αυτό μπορεί να γίνει με καθιέρωση συγκεκριμένης έδρας που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πόρους έξω από τα ΤΕΙ και μπορεί επίσης να δοθούν και πόροι, να στηριχθεί π.χ. η εγκατάσταση καθηγητών σε σπίτια όπου δεν θα πληρώνουν το νοίκι.

Θα μπορούσαν να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα, γιατί ξέρω την περίπτωση του Ληξουριού, π.χ. πολλοί καθηγητές που θα ήθελαν να έρθουν εδώ, δεν άντεχαν το οικονομικό κόστος να εγκατασταθούν στο Ληξούρι.

Το άλλο είναι ότι χρειάζεται η κοινωνία να αγκαλιάσει τα ΤΕΙ και είχα προτείνει τότε, για πολλούς λόγους δεν έγινε, πέρα από τη διοικούσα επιτροπή να ιδρυθεί μια επιτροπή στήριξης των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κι αυτή η επιτροπή να αποτελείται από επιφανείς επιστήμονες της περιοχής, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθούσαν τη διοικούσα επιτροπή, αλλά και να κινηθούν να δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό ταμείο για τα ΤΕΙ. Έχουμε χιλιάδες Κεφαλονίτες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν εύκολα να δώσουν μια δωρεά, για μια αίθουσα, για ένα εργαστήριο, για μια καθηγητική έδρα… Νομίζω ότι αυτή η επιτροπή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί επιτέλους. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να επανέλθει αυτή η πρόταση για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Είναι λυπηρό τέτοιες ευκαιρίες να μην μπορούμε να τις αδράξουμε».


Σχολιάστε εδώ