Με το… φανάρι ψάχνουν για υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ
Σε αρκετές περιπτώσεις στο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκειμένου να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους, ενώ στην απόγνωσή τους αναζητούν λύσεις και σε πρόσωπα εκτός πολιτικής. Η κατάσταση τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς τα πρόσωπα που φαίνεται να προωθούνται από την ηγεσία αμφισβητούνται, προκαλούν ακόμη και τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών, ενώ δεν λείπουν και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ορίου του 42%, αν και προϊόντος του χρόνου περιορίζονται οι πιθανότητες λόγω και της αμετακίνητης στάσης που τηρεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Ο τελευταίος επιμένει ότι μια υπαναχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ηττοπάθειας, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφικό» για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αντικείμενο έντονου προβληματισμού, αλλά και ανησυχίας, στο κυβερνών κόμμα αποτελεί η αποχή που θα σημειωθεί στις εκλογές και η οποία φοβούνται ότι θα ξεπεράσει το 50%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει στα χέρια του τα ονόματα των υποψηφίων σε περίπου 140 δήμους, προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν στη δημοσιότητα. Συνολικά το ΠΑΣΟΚ θα δώσει χρίσμα σε 150-170 από τους συνολικά 325 δήμους.
Θολό παραμένει το τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής και κατά πώς φαίνεται ο υποψήφιος θα προκύψει από τη δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία έχουν περιληφθεί τα ονόματα των Στ. Μπένου, Κ. Σκανδαλίδη, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Μίχα, Αλ. Μητρόπουλου και Γ. Σγουρού. Μέσω της έρευνας δεν θα αναζητηθεί μόνο ο «καταλληλότερος», αλλά και το «ποιος κερδίζει τον Κικίλια». Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια. Στα υπόψη του κ. Παπανδρέου για την περιφέρεια φαίνεται να είναι και η κ. Βασιλάκου, από τον χώρο της Οικολογίας.
Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας, καθώς η φημολογούμενη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη χαρακτηρίζεται «επιλογή ήττας» και προκαλεί τις αντιδράσεις στελεχών που σημειώνουν ότι «έτσι χαρίζουμε τον δήμο ξανά στον Κακλαμάνη». Ο κ. Καμίνης έχει, όπως λέγεται, τη στήριξη του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Γ. Ραγκούση, αλλά δεν έχει «πέραση» στους πολίτες της πρωτεύουσας και σε μια από τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του κινήθηκε κοντά στο 15%. Η χαμηλή αναγνωρισιμότητά του είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά για το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν κρύβει την αντίθεσή του και θέτει το ερώτημα στους συντρόφους του στην κυβέρνηση: «Ποιος κάτω στη βάση ξέρει τον Καμίνη;» Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι, πέραν των άλλων, ο κ. Καμίνης δεν διαθέτει ούτε την εμπειρία, αλλά ούτε και τις γνώσεις για να διαχειρισθεί τις τύχες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί πρόταση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος έχει συνομιλήσει και με τον Γ. Παπανδρέου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Φ. Γεννηματά, η οποία έχει αποκλείσει την περίπτωση να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής.
Καλύτερα δεν είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να υποδείξει υποψήφιο τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όσα στελέχη (Καστανίδης, Μαγκριώτης, Μπόλαρης, Φλωρίδης) βολιδοσκοπήθηκαν προκειμένου να είναι «αντίπαλοι» του Π. Ψωμιάδη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική στάση τους αν τους ζητηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να είναι υποψήφιοι. Για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης διενεργούνται υποτίθεται δημοσκοπήσεις, κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της ηγεσίας και αρκετοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πάει σε μια προδιαγεγραμμένη ήττα. Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη, καθώς θα προκαλούσε διχασμό στο κόμμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ζητηθεί από την Κατερίνα Μπατζελή να είναι υποψήφια, με τέτοιον τρόπο που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί.