ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Όπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε γίνει το φθινόπωρο του 1998 στην Αθήνα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την Κύπρο σε περίπτωση κρίσης και στην ουσία ακύρωνε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και το casus belli που είχε τεθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Κώστας Σημίτης ισχυρίστηκε ότι με την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο οι Τούρκοι ενδέχετο να επιτεθούν στα ελληνικά νησιά ή να προελάσουν στην Κύπρο και η Ελλάδα δεν ήθελε να εμπλακεί σε κρίση, διότι αφενός η ίδια θα εντασσόταν στην ΟΝΕ, αφετέρου η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.
Πήρε την ευθύνη
Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εφόσον η Ελλάδα ήταν αντίθετη και δεν θα υπερασπιζόταν την Κύπρο σε περίπτωση κρίσης, είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι θα «πάρει την υπόθεση πάνω του», όπως και έγινε τον Δεκέμβριο του 1998, όταν ανέλαβε την ευθύνη για τη μη άφιξη των S-300 στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 Κύπρου ότι ο ίδιος επιθυμούσε να εγκατασταθούν οι S-300. Μετά τη συνέντευξη Κληρίδη, ακολούθησε ανακοίνωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα εξήγησε ο πρώην κύπριος Πρόεδρος. Με γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε μεταβεί στην Αθήνα, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε κύπριου Προέδρου, για να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο σε περίπτωση κρίσης, ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης στο νησί των
S-300. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι όντως πήρε αυτήν τη διαβεβαίωση και ότι εν συνεχεία ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν εκείνος που αποφάσισε την ακύρωση της εγκατάστασης των S-300 στο νησί.
Πάντως, η απόφαση για τους S-300 και την… εξορία τους στην Κρήτη ήταν ήδη προειλημμένη από την ελληνική κυβέρνηση.
Η συνάντηση στον «Αστέρα»
και το «ΟΧΙ» του Πάγκαλου
Περί τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση –και πιο συγκεκριμένα οι Θεόδωρος Πάγκαλος (τότε υπουργός Εξωτερικών) και Γιάννος Κρανιδιώτης (υφυπουργός Εξωτερικών)– κάλεσε τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη. Εκεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, προβαίνοντας ακόμη και σε ιστορική αναδρομή, εξήγησε στον κ. Κασουλίδη γιατί δεν μπορούσε να αποδεχθεί η Ελλάδα την εγκατάσταση των S-300, αναλαμβάνοντας, ταυτοχρόνως, και την υπεράσπιση της Μεγαλονήσου σε περίπτωση κρίσης. Το μήνυμα εστάλη από τον Κασουλίδη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη αυθημερόν από τον τότε πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόδουλο Πασιαρδή, μετέπειτα κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Άμυνας της Κύπρου επί κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.


Σχολιάστε εδώ