Η σύγκρουση των F16
Δεν θα υπεισέλθω σε ανάλυση αιτίων, δεν είναι αρμοδιότητά μου. Γίνεται διερεύνηση. Σημειώνω όμως τα εξής:
– Η ενημέρωση των πολιτών από το ΥΕΘΑ υπήρξε ανεπαρκής και αφέθηκαν κραυγαλέες και ανεύθυνες φωνές δημοσιογράφων και άλλων «ειδικών» να τους αποπροσανατολίσουν.
– Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζουσα την άφρονα πολιτική της ΝΔ, αποξενώνει τα στελέχη των ΕΔ αντί να τα περιβάλλει με στοργή, θαλπωρή και ενδιαφέρον και να συμπαρίσταται στο έργο τους. Περιορίζεται να εκφράζει την οδύνη της σε θλιβερά συμβάντα, κατόπιν εορτής. Μήπως έχουμε πρόβλημα ηθικού και φρονήματος; «Προκαλεί εύλογη ανησυχία και προβληματισμό το κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των ΕΔ από πλευράς ψυχολογίας των ανθρώπων που καθημερινά ασκούνται σε ακραία σενάρια προσομοίωσης προκειμένου να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας…», σημειώνει, πολύ σωστά, η κ. Δώρα Αντωνίου («Καθημερινή» 27/8).
– Ο κ. πρωθυπουργός, μιμούμενος τον κ. Καραμανλή, δεν έχει συγκαλέσει ούτε μια φορά το ΚΥΣΕΑ (στο οποίο, εκτός των κ. Πάγκαλου και Ρέππα, να συμμετάσχουν οι Αρχηγοί Επιτελείων) για να ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Ούτε καν έχει επισκεφτεί το ΥΕΘΑ για ενημέρωση στα της άμυνας! Η Πολεμική Αεροπορία π.χ. ζητάει από χρόνια δύο, σχετικά φθηνά, συστήματα επιβοήθησης αποφυγής συγκρούσεων και εντοπισμού πιλότων, αλλά δεν τα εγκρίνει η… ΓΔΑΕΕ! Το ίδιο συμβαίνει με radar του ΓΕΣ.
– Έχει περάσει στη συνείδηση των αξιωματικών, και ιδιαίτερα των ιπτάμενων, ότι η Πολιτεία σήμερα τους υποβαθμίζει, κατακρεουργώντας τους μισθούς τους και περικόπτοντας το πτητικό επίδομα. Τους θεωρεί δευτεροκλασάτους ακόμη και στα νοσοκομεία τους, ενώ ενίοτε γίνονται στόχοι ειρωνικών αναφορών. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.
Κ. Φ.
***
Ένα ερώτημα προς τον υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο από απόστρατο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας:
– Κύριε υπουργέ, πριν από λίγο καιρό είχατε πει για τους πιλότους ότι δεν έχουν εθνική συνείδηση. Τώρα τι απαντάτε; Θα έκανε κανείς σας μια δουλειά όπου κάθε στιγμή μπορεί να σκοτωθεί;