Η ΖΗΜΕΝΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ…

Με την άποψη αυτή, που ενδεχομένως προεξοφλεί και το αποτέλεσμα της έρευνας, συμφωνούν και πολλά από τα μέλη της Επιτροπής, όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που σχολίαζε ότι «η Siemens μας δουλεύει ψιλό γαζί, γιατί δεν την πιέζει ούτε η κυβέρνηση ούτε η Δικαιοσύνη». Εφτά μήνες μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, το βασικό ερώτημα, δηλαδή σε ποιους πήγαν τα λεφτά, παραμένει αναπάντητο.
Ο κ. Βαλυράκης παρουσίασε μάλιστα την από 18 Αυγούστου επιστολή του αντιπροέδρου του ΔΣ και γενικού νομικού συμβούλου της Siemens Πέτερ Σόλμσεν, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό
Επικρατείας Χ. Παμπούκη, με την οποία απαντά σε σχετικό αίτημα, ότι δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία να δοθούν τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Έτσι ζητήθηκε, με αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης κατά των διοικήσεων της μητρικής, αλλά και της ελληνικής Siemens, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου και διά της οδού της δικαστικής συνδρομής.
Στον αέρα το ταξίδι στο Μόναχο
Στο μεταξύ ξαναμπήκε στο τραπέζι το περιβόητο ταξίδι στο Μόναχο προκειμένου να εξεταστούν οι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, αλλά και ο Μ. Χριστοφοράκος καθώς, βάσει της απαντητικής επιστολής του αντιπροέδρου της μητρικής Siemens Π. Σόλμσεν, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους δύο πρώτους, αλλά και μία δήλωση του συνηγόρου τού Μ. Χριστοφοράκου, ότι σκοπεύουν να συναντήσουν τα μέλη της Επιτροπής και να καταθέσουν.
Υπάρχει προβληματισμός όμως ως προς την πραγματοποίηση του ταξιδιού, από τη στιγμή που δεν έχουν καμία διαβεβαίωση, ούτε καν ένδειξη, ότι ο Χριστοφοράκος κυρίως, αλλά και οι άλλοι δύο, θα πουν τα ονόματα εκείνων στους οποίους έδωσαν χρήματα. Οπότε θα γυρίσουν με άδεια χέρια και θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία ότι τα… κουκούλωσαν.
Δεν θυμάται και αυτός
Πάντως οι καταθέσεις των μαρτύρων, μετά τις διακοπές της Βουλής, ξεκίνησαν επεισοδιακά. Έπειτα από πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου εξετάστηκε ο Παντελεήμων Καρακώστας. Προς στιγμήν νόμιζαν ότι βρήκαν ένα ακόμα πρόσωπο, όπως ο κουμπάρος τού Μαντέλη που έπαιρνε τις σακούλες με τα χρήματα και μοίραζε τις μίζες, το οποίο θα έδινε ονόματα και διευθύνσεις. Εκείνος, που δεν είχε κληθεί ποτέ από τη Δικαιοσύνη, παραδέχτηκε ότι διακίνησε χρήματα που του έδωσε ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας, Ηλίας Γεωργίου, προς γερμανό υπήκοο. Τον Νοέμβριο του 2008 έδωσε 200.000 μάρκα σε κάποιον χοντρό Γερμανό, που δεν… γνώριζε και δεν θυμάται, αφού κράτησε προμήθεια για τον εαυτό του 5%. Είπε, επίσης, ότι εννέα μήνες αργότερα ο Ηλ. Γεωργίου του ζήτησε να δώσει στον ίδιο Γερμανό –ο οποίος στο μεταξύ είχε αδυνατίσει!– 250.000 ευρώ από δικό του λογαριασμό, τα οποία όμως δεν του επέστρεψε ποτέ. Κάποτε, είπε ο μάρτυρας, είχε καταθέσεις στην Ελβετία 400.000 μάρκα και στη Γερμανία 150.000 μάρκα. Στη συνέχεια έφαγε την περιουσία του σε… πάθη και λάθη και τώρα βρίσκεται στις λίστες του Τειρεσία.
Όπως φαντάζεται κανείς, η κατάθεση αυτή δημιούργησε πανδαιμόνιο στη Βουλή. Για πολλή ώρα ζυμωνόταν η άποψη ότι πρέπει να συλληφθεί. Τελικά εστάλη κατεπείγον έγγραφο στον Εισαγγελέα, προκειμένου να πράξει τα προβλεπόμενα. Ο Π. Καρακώστας πήρε τον δρόμο για την έξοδο συνοδεία αστυνομικών και δημοσιογράφων που τον κατέκλυζαν με ερωτήσεις. Απάντησε μία φορά και συγκεκριμένα στο ερώτημα «Πού θα πάτε τώρα; Στο σπίτι σας;», λέγοντας: «Όχι, στη Μύκονο!». Ας τη χαρεί όσο μπορεί, γιατί ήδη ασκήθηκε δίωξη εναντίον του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα… Εκτός από τη Μύκονο…
Ο Π. Καρακώστας στο βιογραφικό του αναφέρει ότι ήταν μέλος του ΠΑΚ Γερμανίας την περίοδο της δικτατορίας, απ’ όπου γνώρισε και τον Άκη Τσοχατζόπουλο…
Το βαρύ πυροβολικό στην Εξεταστική
Γι’ αυτήν την εβδομάδα έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα μεγάλα ονόματα, αρχής γενομένης από τον Σωκράτη Κόκκαλη, που τις περισσότερες δουλειές τις έπαιρνε 50-50 η εταιρεία του, η Ιντρακόμ, μαζί με τη Ζήμενς. Όπως με τα ψηφιακά του 1990, με τη συναίνεση και των τριών αρχηγών, Μητσοτάκη, Ανδρέα και Φλωράκη.
Μετά έχει σειρά ο Αλογοσκούφης και στη συνέχεια η Ντόρα, που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση ενημέρωσης της Δικαιοσύνης για το σήμα που έστειλε ο πρέσβης μας στην Ουρουγουάη για ύποπτες συναλλαγές του Καραβέλα, με αποτέλεσμα να προλάβει να το σκάσει…
Ο πρώην «τσάρος» επί Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, που κατέθεσε στην επιτροπή, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Βερελή ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ήταν αρμόδιο για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, που είχε πάρει η Ζήμενς. Δεν έχω καμία ευθύνη, είπε, και το απέδειξε με έγγραφα που παρουσίασε.


Σχολιάστε εδώ