ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Αποδέσμευση τώρα από το Μνημόνιο και τον Μηχανισμό Στήριξης» θα ζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Παπανδρέου το προεδρείο της ΓΣΕΕ – αίτημα που ήδη διατύπωσε και η ΑΔΕΔΥ σε υπόμνημα που αποστέλλει στον πρωθυπουργό το προεδρείο της.

Και οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τους μικρομεσαίους και παράλληλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΚΚΕ – ΛΑΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ), προβλέπουν ότι «τα χειρότερα έρχονται…». Οι διαβεβαιώσεις που ασθμαίνοντας προσφάτως παρέχουν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, που υποστήριξε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», Α. Λοβέρδος, πως δεν θα υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, και τα εγκώμια ορισμένων ξένων συμβούλων και προσωπικοτήτων, δεν πείθουν γιατί η αξιοπιστία όλων τους έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Για άλλη πολιτική και επιλογές ο λαός εξέλεξε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλη (άθλια) πολιτική και (βάρβαρα) μέτρα βιώνει χωρίς τη συγκατάθεση και στήριξή του.

Πολλοί -και κορυφαίοι μάλιστα υπουργοί- είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, εν γνώσει και του πρωθυπουργού, έχει δεσμευτεί και για άλλα, πιο δυσβάστακτα, μέτρα, τα οποία για εύλογους λόγους θα ανακοινώσει και θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεσμεύσεις και μέτρα, που φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν άλλα μέλη της κυβέρνησης όπως ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., ενώ είναι αμφίβολο αν τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος Θόδ. Πάγκαλος, καθώς φοβούνται ότι «μπορεί και να το ξεφουρνίσει σε κάποια από τα ξεσπάσματά του» σύμφωνα με στενότατους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ως προς το «κοινωνικό πακέτο» – ελεημοσύνη που επιχειρείται να διαμορφωθεί για να το παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, φαίνεται ότι οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Στις προτροπές συναδέλφων του για να δοθεί «μια ανάσα» σε όσους η κυβερνητική πολιτική και η «τρόικα» καταδίκασαν στη ανέχεια, ο υπουργός Οικονομικών απαντά ότι ακόμη κι αν καταστεί δυνατή η εξαγγελία στοιχειωδών μέτρων ανακούφισης «η “τρόικα” δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παρέκκλιση…». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής «κλείδωσε» η καταβολή επιπλέον 50 ευρώ στο δώρο Χριστουγέννων των 200 ευρώ που η κυβέρνηση δίνει στους δικαιούχους αντί ολόκληρου του επιδόματος που δικαιούνται και που τους το «άρπαξε» χωρίς να ρωτήσει κανέναν…

«Η Ελλάδα διαλύεται» είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση για την οικονομία του 2010 που εκπονεί, όπως κάθε χρόνο, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ του οποίου το σύνολο των εκτιμήσεων και προβλέψεων που έκανε στο παρελθόν δικαιώθηκε από τα πράγματα. Στην έκθεση κατατίθεται και εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ υπογραμμίζεται παράλληλα ότι τα μέτρα υπονομεύουν τους ίδιους τους στόχους του Προγράμματος Στήριξης, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα ολέθρια αποτελέσματά της στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα.

Για το κρίσιμο δημοσιονομικό πρόβλημα, η πρόγνωση είναι ότι «η ανάκαμψη θα είναι αργή». Αν μάλιστα το πρόγραμμα επεκταθεί μέχρι το 2015 και το δημόσιο έλλειμμα μειωθεί εξαιτίας της λιτότητας και όχι από την ανάκαμψη της οικονομίας, τότε το Ινστιτούτο Εργασίας προβλέπει επιπλέον επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα περάσουμε σε κρίση χρέους».

Στο υπόμνημα ελέγχου της ΑΔΕΔΥ [θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό αλλά και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Αντ. Σαμαρά (ΝΔ), Αλ. Παπαρήγα (ΚΚΕ), Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) και Αλ. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ)] εκτός από την αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο της ντροπής, εκτιμάται ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ελεγχόμενος χρεοκοπίας, και υπογραμμίζεται ότι επιβάλλεται να αναστραφεί αμέσως η πολιτική αυτή, η οποία «αν συνεχιστεί η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη» και θα επιφέρει «εκτός από γενικευμένη κρίση και γενικευμένη εξαθλίωση».

Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (διαπαραταξιακά) καταθέτει προτάσεις για μια άλλη πολιτική και ο πρόεδρος Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ/ΔΥ) υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος κατά του Μνημονίου και υπέρ της απόκρουσης κάθε προσπάθειας για διάσπαση της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.

Για πολύ ισχυρή διαπαραταξιακή ενότητα στην ΑΔΕΔΥ μιλά ο γενικός γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ), για ανάγκη κήρυξης κινητοποιήσεων διαρκείας τοποθετούνται οι Ηλ. Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Δημ. Αγιαβανάκης (ΠΑΜΕ).

Στον αντίποδα η εσωσυνδικαλιστική εικόνα της ΓΣΕΕ: Ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) εμφανίζεται αντίθετος (αλλά συγκρατημένα) απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ο γενικός γραμματέας Βαγγ. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) τάσσονται υπέρ ενωτικών και αποφασιστικών αγώνων για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ο κ. Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) αμφισβητεί τις προθέσεις όλων και η παράταξη επιλέγει μια ξεχωριστή αναμέτρηση. Μια εικόνα καθόλου ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα για τον κόσμο της ιδιωτικής εργασίας, που ανυπεράσπιστος δέχεται τις επιθέσεις «τρόικας» – κυβέρνησης και (μεγάλης) εργοδοσίας. Οι κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ, είναι το μεγάλο στοίχημα του συνδικαλιστικού κινήματος.


Σχολιάστε εδώ