Ανασχηματισμός της κυβέρνησης με κυβέρνηση την «τρόικα»

Το ότι ζούμε τους τελευταίους εννέα μήνες σε μια ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ το γνωρίζουν πλέον και οι… κότες. Το από δεκαετιών πασίγνωστο «είσαι ό,τι δηλώσεις» έχει διευρυνθεί στις μέρες μας και σε σύνολα ανθρώπων, με πρώτιστη την κυβέρνηση Παπανδρέου του τρίτου. Μια συνεχώς αντιφάσκουσα και αυτοδιαψευδόμενη κυβέρνηση ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΩΝ, τα πλείστα μέλη της οποίας αλληλοϋποβλέπονται, για να μην πω ότι αλληλοσπαράσσονται. Μια κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων δεν κυβερνά, αλλά εκτελεί πειθήνια τις αντιλαϊκές εντολές της «τρόικας».
Με αφορμή τις «δυσλειτουργίες» τής εν λόγω κυβέρνησης –δυσλειτουργίες που παραδέχεται με την ηπιότατη αυτή λέξη και ο κ. Παπανδρέου– επίκειται ο ανασχηματισμός της. Ένας ανασχηματισμός μάλιστα που θα είναι «δομικός». (Ο όρος «δομικός» και η έκφραση «αναδόμηση της κυβέρνησης» οφείλονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο αντιγράφει στην προκειμένη περίπτωση ο υιός του. Το ζήτημα όμως είναι ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ προσδίδει κανείς σε τέτοιες βαρύγδουπες διατυπώσεις και όχι ο γενικός και αόριστος επικοινωνιακός εντυπωσιασμός.)
Σκληρό ερώτημα: Ανασχηματίζεται το (περίπου) ΤΙΠΟΤΑ; Αναδομείται και εξωραΐζεται το εκ κατασκευής πλημμελέστατο και κακότεχνο; Απάντηση: Ενδέχεται μέχρις ενός σημείου. Ήπιο ερώτημα (αλλά σημαντικότερο από το προηγούμενο): Προς τι ο ανασχηματισμός και η αναδόμηση; Θα πάψει μήπως η «τρόικα» ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ στη χώρα μας και να εφαρμόζει κατά γράμμα ΟΣΑ ΑΝΑΛΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
Και μια και ο λόγος για το Μνημόνιο, ας υπενθυμίσουμε (το παρασιωπώμενο ή… οργίλως διαψευδόμενο) ότι μας περιμένει ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΣΑΚΙΣΕΙ και το Μνημόνιο 2! (Μολονότι γένους ουδετέρου, το Μνημόνιο γεννάει απογόνους…) Κατόπιν αυτής της υπομνήσεως –τουτέστιν: Μνημόνιο 1 + Μνημόνιο 2– οι όποιοι (και όσον… επιτυχείς) ανασχηματισμοί και οι όποιες (και όσον… ευθύβολες) αναδομήσεις σε τι θα ωφελήσουν;
Ο Παπανδρέου ο τρίτος (ο οποίος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης διατυμπανίζει στις 23 Αυγούστου «την τιτάνια προσπάθεια» εξόδου από την κρίση, ενώ συνέχιζε αμέριμνος τις διακοπές του στην Κρήτη) διαθέτει και άλλα κρυφά χαρτιά, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής ξένων συμβούλων υπό τον κ. Παμπούκη, που την είχε συγκροτήσει τον Φεβρουάριο και η οποία προφανώς είχε ξεχαστεί. Τώρα θα την ενεργοποιήσει – και θα καταπλήξει τους πάντες! Η γραφειοκρατικού τύπου αυτή επιτροπή περιλαμβάνει οκτώ σημεία δεοντολογικών κυρίως –και αυτονόητων– προτάσεων, ένα από τα οποία φέρει τον τίτλο: «Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των κυβερνήσεων»! (Το σημείο αυτό δεν το σχολιάζω για να μη γίνω πολύ κακός.)
Άλλο σημείο αφορά τη «δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του πρωθυπουργού», δηλαδή του Μαξίμου, αλλά «και της κυβέρνησης». (Ποιων, άραγε, «υπηρεσιών» της κυβέρνησης;) Το σημαντικότερο τόλμημα του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού ΔΕΝ περιέχεται στα οκτώ σημεία και έχει να κάνει με τη σύσταση ολιγομελούς κυβερνητικού οργάνου, τον συντονισμό του οποίου θα αναλάβει ο πρώην δήμαρχος Πάρου και… επιφανής σήμερα υπουργός Ραγκούσης! Ερώτημα: Τι θα γίνει με τον πληθωρικό κύριο αντιπρόεδρο; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πάγκαλος θα υποβιβαστεί σε υπουργό Εθνικής Άμυνας (και Υμίων, λόγω σχετικής ειδικότητας…)
Στο τρέχον φύλλο του το «ΠΟΝΤΙΚΙ» δίνει άλλη ερμηνεία. Φρονεί –εικάζω ορθότατα– ότι ο… πολυάσχολος προϊστάμενός του (ποδηλάτης, κωπηλάτης και αέναος ταξιδευτής) τον προορίζει «για “προσωπάρχη” του Μαξίμου». Και όχι μόνον αυτό. Στην ουσία τον χρίζει «υπερ-υπουργό» και «αντʼ αυτού». Μια αφύσικη και χωρίς «δημοκρατική νομιμοποίηση» πολιτική εκτόξευση, που δεν αντιστοιχεί στις πενιχρές ικανότητές του και εξοργίζει τα μέγιστα κάθε κυβερνητικό αξιωματούχο του ΠΑΣΟΚ. «Πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη» –γράφει το «ΠΟΝΤΙΚΙ»– «του αποδίδουν “αριστοτεχνικά συγκαλυμμένη αλαζονεία” και “μεγάλες φιλοδοξίες”».
Κατόπιν αυτών, θα είναι πλήρως ευεξήγητος ο αποσυντονισμός των κυβερνητικών δραστηριοτήτων και το «μπλέξιμο αρμοδιοτήτων και ρόλων». Επιπλέον έχω την προσωπική άποψη ότι η ΜΗΝΙΣ, η μεγάλη δηλαδή οργή των περισσότερων κομματικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ.
Η μήνις του ελληνικού λαού για τα έργα και τις ημέρες του Παπανδρέου του τρίτου, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «θα προσλάβει 20 ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ» με τα χρήματα των ξεζουμισμένων φορολογούμενων, ΕΙΝΑΙ ΑΣΙΓΑΣΤΗ. Τέτοιες προκλητικές αποφάσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Πολύ περισσότερο αφού είναι πασιφανέστατο ότι ο εν λόγω κύριος θέλει να μετατρέψει, ΣΙΩΠΗΡΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, το Μαξίμου σε «Λευκό Οίκο»! (Γνωρίζει, άραγε, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 7%, η ανεργία θα ξεπεράσει το 18% και η ύφεση δεν έχει πέσει ρούπι από το 4%; Αγνοεί μήπως και τα επιπλέον ανατριχιαστικά στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ;)
Το… κατάστημα «Ελλάς» είναι έτοιμο –από δική του υπαιτιότητα– να κατεβάσει ρολά και εκείνος ασχολείται με τα… μεγαλεπήβολα σχέδιά του! Κι αυτό, λες και δεν υπάρχει Μνημόνιο (που το φόρτωσε ως δήθεν «μονόδρομο» στις πλάτες της χώρας και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων). Στις εκλογές του Νοεμβρίου –κι ας είναι αυτοδιοικητικές– οι ψηφοφόροι θα τον τιμωρήσουν σκληρά. Διότι πολιτικά (και όχι κομματικά) σκεπτόμενοι οι πλείστοι θα μαυρίσουν τους θιασώτες του Μνημονίου, δηλαδή το ομοίωμα του σημερινού και… «σοβαρού», κατά Πεταλωτή, ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. («Το Μνημόνιο χαριστική βολή στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη». Αυτός είναι ο τίτλος ανάλυσης του Μανόλη Δρεττάκη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην «Ελευθεροτυπία».)
Αλλά και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η εξοργιστική ΕΥΝΟΙΑ προς τον ατάλαντο Ραγκούση –όμοιος ομοίω αεί πελάζει– θα προκαλέσει ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΙΒΕΣ. Και κυρίως θα καιροφυλακτεί ο Πάγκαλος, ο οποίος δεν χαρίζει κάστανα. Ποιος δεν θυμάται το ρηθέν προ ετών εκ μέρους του ότι «αν γίνει πρωθυπουργός αυτός, θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ»;


Σχολιάστε εδώ