XΡΗΜΑτιστήριο
«Τραβάει βαπόρι», λέει ο θυμόσοφος λαός! Μαθαίνουμε ότι σε μια από τις μικρές ΑΧΕΠΕΥ, της οποίας ο κρητικός ιδιοκτήτης είναι γκαλερίστας, επετράπησαν υπέρογκες χρηματιστηριακές συναλλαγές σε λογαριασμό που η κάτοχός του δηλώνει άνεργη. Πληροφορούμαστε ότι η χρηματική εκκαθάριση του χρηματιστηριακού κωδικού της εν λόγω επενδύτριας, η οποία τυγχάνει θυγατέρα χουντικού πολιτικού και ανιψιά βουλευτίνας του ΛΑΟΣ, γίνεται μέσω μετρητών και όχι τραπεζικών λογαριασμών.
>«Τα δίχτυα που έριξαν για να δουν τι λαβράκια θα πιάσουν… τρόμαξαν ακόμα και τους ίδιους»… Δύο μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου και η κυβέρνηση «ανακάλυψε» αυτό που ήταν ήδη σε όλους γνωστό: την αλλοπρόσαλλη και αντιεπενδυτική λογική στο σύστημα φορολόγησης των κερδών των ανωνύμων εταιρειών.
> H επικοινωνιακή καταιγίδα δεν μπορεί να καλύψει την πραγματική εικόνα… Οι εγχώριες τραπεζικές συγχωνεύσεις δεν πρόκειται να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος, αλλά αντίθετα αναμένεται να δημιουργήσουν σχήματα που θα δυσκολεύονται να επανέλθουν με αξιώσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
> Ας μην πάμε και στην άλλη πλευρά… Μπορεί η αρνησιδικία στη φοροδιαφυγή να έχει «χτυπήσει κόκκινο», με τη λογική ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δικάζει τις υποθέσεις για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον έναν χρόνο, ωστόσο το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο για την ταχύτατη επίλυση των διοικητικών υποθέσεων με αμετάκλητες αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τα πιο πολλά «πολιτικά εγκλήματα κατά των λαϊκών κινημάτων» έχουν και την «υπογραφή της Θέμιδος».
> Οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές φαίνεται να «καίνε μέσα στον καύσωνα»… Άλλη μια γενική συνέλευση εισηγμένης επιχείρησης με αυτό το θέμα ματαιώθηκε λόγω έλλειψης της απαιτούμενης από τον νόμο απαρτίας. Περί της Dionic ο λόγος.
> Στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού της κόστους! Αληθεύει ότι η ATEbank προχωρά στην αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού που έχει αναλάβει τη φύλαξη των κτιριακών της εγκαταστάσεων με εξωτερικούς υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι;
> Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λέει η Moody’s; Σε ποια «παράλειψη» στις αξιολογήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται; Για ποιο «διοικητικό λάθος» δεν περιελήφθησαν οι αξιολογήσεις της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα; Ποιοι ευθύνονται; Ποιος ο αντίκτυπος;
> Από το «πράσινο» του α΄ εξαμήνου του 2009 στο «κόκκινο» του 2010! Ούτε η δυσμενής οικονομική συγκυρία ούτε η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, αλλά ούτε και η μείωση της επιβατικής κίνησης μπορούν να δικαιολογήσουν την εκτόξευση των ζημιών της Aegean στα 32,6 εκατ. ευρώ.
> «Προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη προς άλλες κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας έναν προπαγανδιστικό καταιγισμό ειδήσεων για φοροκυνηγητό των πλουσίων»… Με αυτά και με αυτά, άρχισαν πάντως να καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ με αυξημένο ΦΠΑ, τα εκκαθαριστικά της εφορίας που θα είναι χρεωστικά κ.λπ.
> «Η κυβέρνηση της Πάρου πιάστηκε με το… μαγιό στη θάλασσα, ενώ οι τραπεζίτες… με τις πετσέτες στο χέρι»… Σε ποια φάση βρίσκεται άραγε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ σχετικά με τον μηχανισμό επιβολής στις τράπεζες των δικαστικών αποφάσεων βάσει των οποίων έχουν κριθεί καταχρηστικές ορισμένες από τις πρακτικές που εφαρμόζουν έναντι των πελατών τους;
> Περίπου 50.000 αιτήσεις στο 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερομένων… είναι πολύ μικρό ποσοστό! Μόνο όσοι έχουν ήδη πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και καταβάλλουν ετήσιο πρόστιμο διατήρησης φαίνεται να έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριών τους.
> «Άλλοι θέλουν να είναι κομπάρσοι και άλλοι πρωταγωνιστές… με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων να δείχνουν αύξηση της συμβολής των θυγατρικών εξωτερικού στη συνολική κερδοφορία των ομίλων…». Την ώρα που η Εθνική Τράπεζα επιλέγει την εξωστρέφεια, με την αναδιάρθρωση των συμμετοχών της στα Σκόπια (Stopanska Banka) και στην Τουρκία (Finans Leasing), η ΑΤΕbank φέρεται να ακολουθεί την πεπατημένη της εσωστρέφειας, μελετώντας την πώληση των θυγατρικών της σε Σερβία (AIK Banka) και Ρουμανία (ΑΤΕ Bank Romania).
> «Το κύριο δεν είναι τι πιστεύουν οι κυβερνώντες, αλλά τι πράττουν, ποιον εξυπηρετούν και τι μέτρα λαμβάνουν». Το αυτονόητο για την κατ’ «ευφημισμόν» κυβέρνηση των ανοικτών διαδικασιών και διαβουλεύσεων έθεσε ο Σύνδεσμος Χρηματιστών, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης των τραπεζών δεν γίνει με διαγωνισμό θα δημιουργηθεί ζήτημα εφαρμογής των κανόνων του υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού.
> Προς όφελος των αλλοδαπών θεσμικών χαρτοφυλακίων το νέο μοντέλο εκκαθάρισης – διακανονισμού! Με το σύστημα αυτό δεν επιτρέπεται η μετάθεση στις συναλλαγές πελατών fund managers μόνο μέσω των ΑΧΕΠΕΥ, κάτι που δεν εντοπίζεται στις αντίστοιχες μέσω remote members.
> «Οι αγορές παραμένουν αδέκαστοι κριτές» για την πορεία της πραγματικής οικονομίας! Τι κι αν οι «τροϊκανοί» ευχαρίστησαν την «κατοχική» κυβέρνηση που τους εξασφάλισε την είσπραξη των τοκογλυφικών τους επιτοκίων, τι κι αν οι «απολιτίκ» υπουργοί προσπαθούν να κάνουν το «μαύρο άσπρο», τι κι αν τα «εντεταλμένα γιουσουφάκια» έχουν οργιάσει στην παραπληροφόρηση, εντούτοις τα spreads και τα CDS εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του χρέους.
> Συνειδητή απαξίωση προς όφελος των «γαμπρών της» ή λανθασμένη στρατηγική λόγω ημιμάθειας του management της; Αληθεύει ότι το προμηθειακό σύστημα των πρακτόρων στα ΕΛΤΑ είναι ακριβώς το ίδιο για αυτούς που παραλαμβάνουν 100 δέματα την ημέρα και για εκείνους που δέχονται μόνο 50;
> Πώς γίνεται να ανησυχούν για κάτι που προκάλεσαν οι ίδιοι; Δεν είναι μόνο που η Ελλάδα είναι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη των 27, είναι και που η αύξηση των φόρων πέρασε εξ ολοκλήρου στις λιανικές τιμές, ενώ στην αγορά έχει στηθεί ένα πάρτι μεσαζόντων, με τελικούς χαμένους τους καταναλωτές.
> «Φαύλος κύκλος παραγωγής χρημάτων χωρίς αντίκρισμα»! Οι τράπεζες αγοράζουν τα ομόλογα των αδύναμων ιδρυμάτων ή κρατών σε χαμηλές τιμές, στη συνέχεια είτε τα εγγράφουν στον ισολογισμό τους, με την προϋπόθεση ότι θα τα κρατήσουν έως τη λήξη τους, είτε τα προσφέρουν στα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα, λαμβάνοντας έναντι αυτών ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, που χρησιμοποιείται για την αγορά νέων φθηνών ομολόγων.
> «Είναι ένα βολικό επιχείρημα για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους»… Με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να κατέχουν σημαντικά μερίδια εγχώριας αγοράς, μήπως κάθε προσπάθεια συγχώνευσής τους θα οδηγούσε σε ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης τους, δημιουργώντας έτσι ολιγοπωλιακές συμπεριφορές, που έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού;
> Ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα… Η αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο δεν οδήγησε τις επιχειρήσεις σε συγκράτηση των τιμών, ώστε να διατηρήσουν τον τζίρο τους, αλλά αντίθετα έδωσε το έναυσμα να τις αυξήσουν, ενθυλακώνοντας μεγαλύτερα ποσά του φόρου. Έτσι, με την ίδια καταναλωτική δαπάνη οι τιμές ανεβαίνουν και ταυτόχρονα πέφτουν τα έσοδα του ΦΠΑ.
> Άλλες διαπραγματεύονται με discount και άλλες με premium! Σε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις οι χρηματιστηριακές τιμές διαφέρουν από αυτές που προκύπτουν τόσο από τη διαδικασία αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων όσο και από τα μετατρέψιμα ομολογιακά τους δάνεια;
> Με την αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «να έχει κλείσει τα μάτια και να έχει βουλώσει τα αυτιά»… στις εξόφθαλμες κινήσεις χειραγώγησης! Υπό αυτές τις συνθήκες (βαθιάς ύφεσης, εκτόξευσης των spreads, έλλειψης ρευστότητας, αύξησης των επισφαλειών, πτώσης των κερδών, μείωσης των μερισμάτων κ.λπ.) ποιοι να είναι οι λόγοι του πρόσφατου ξέφρενου ράλι στις τιμές των τραπεζικών μετοχών; Τι μπορεί να προεξοφλεί το χρηματιστηριακό ταμπλό; Πώς δικαιολογούνται οι βελτιωμένες αποτιμήσεις;
> «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί»! Δεν φθάνει που στα περισσότερα δάνεια εξοφλούνται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο, οι τράπεζες σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση ή μείωσης της εξασφάλισης ζητούν πρόσθετη εγγύηση μέχρι του ποσού που θα καλύπτει πλήρως το δάνειο, τους τόκους, τα έξοδα κ.λπ.
> Αυτές είναι πρωτοβουλίες… Ή τις παίρνεις ή όχι! Τι πάει να πει ελεγκτικές εταιρείες κύρους; Δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να αξιολογήσει τις δαπάνες και να καταθέσει τα πορίσματά του για τον τρόπο λειτουργίας; Δεν θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά οι ελληνικές εταιρείες;
> «Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια»! Ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ από μόνος του είναι τέτοιος, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι επιτρέπονται αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων, που μπορεί αναδρομικά να αλλάξουν, λαμβάνοντας ως χρονική περίοδο αναφοράς τα «αναξιόπιστα» στοιχεία του προηγούμενου έτους.
> Σημαντικά είναι τα κεφάλαια που έχουν απολέσει οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών από τη μη διανομή μερισμάτων! Παρά τα κέρδη που εκτιμάται ότι θα επιτύχουν το 2010 είναι πολύ πιθανό και το 2011 να εξακολουθήσουν την ίδια πολιτική.
> «Και η κοροϊδία έχει τα όριά της»… Είναι δυνατόν η κυβέρνηση, στη στοχευμένη μάχη που υποτίθεται ότι δίνει κατά της φοροδιαφυγής, να επικαλείται ως συμμάχους της τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μεσίτες και τις τράπεζες, που ως γνωστόν διέπονται από ένα είδος απορρήτου προς τους πελάτες τους;
> Ένα ακόμη λογιστικό «μακιγιάρισμα βαίνει προς το τέλος του»! Η Επιτροπή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων πρότεινε την αλλαγή του τρόπου χειρισμού των συμβάσεων leasing, συμπεριλαμβάνοντάς τες στο παθητικό των εταιρειών, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πλήγμα στους ισολογισμούς.
> Αποτελεί βασική προτεραιότητα των διοικήσεών τους… Η απεξάρτηση των τραπεζών από τις κρατικές εγγυήσεις μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου και εισόδου στρατηγικού επενδυτή είτε με ανταλλαγή μετοχών είτε με συμψηφισμό μετρητών.
> Παρότι οι εισαγωγές μας είναι περιορισμένες, εντούτοις οι εμπλεκόμενοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση! Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στη ρωσική παραγωγή σιτηρών, οι μεγαλέμποροι της χώρας έχουν επιδοθεί σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, εκτοξεύοντας τις τιμές των αρτοσκευασμάτων και των ζυμαρικών στα ύψη. Τώρα, όσον αφορά τις «κατόπιν εορτής τσάμπα μαγκιές» της κυβέρνησης, ό,τι και να πούμε είναι περιττό, καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.
> Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις με αδυναμία εξυπηρέτησης δανεισμού… Σε πρώτη φάση οι τράπεζες τις κρατούν στη ζωή προκειμένου να μην εγγράψουν αμέσως τη ζημιά από ένα λουκέτο και σε δεύτερη επιχειρούν να τις αναδιαρθρώσουν μέσω μετοχοποίησης δανείων.
> Κάθε παρέμβαση στα επιτόκια προκαλεί μεταβολές στην αξία των νομισμάτων… Για του λόγου το αληθές, με υψηλά τα πρώτα, επιτυγχάνεται προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενίσχυση της αξίας των δεύτερων, λόγω αύξησης της ζήτησής τους.
Γιατί προκρίνεται από την κυβέρνηση η πώληση της κερδοφόρου ΔΕΗ και όχι κάποιας άλλης, ζημιογόνου ΔΕΚΟ; Μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άλλωστε τα «διαφημιζόμενα» προβλήματά της, τόσο τα εσωτερικά, όπως είναι η μείωση της φθηνής λιγνιτικής παραγωγής, όσο και τα εξωτερικά, που έχουν να κάνουν με τον ισχυρό ανταγωνισμό στη λιανική από τους εναλλακτικούς προμηθευτές.
***
«Η κυβέρνηση των νεοσοσιαλιστών κινδυνεύει να την πάθει όπως ο βοσκός που από τα πολλά ψέματα κανείς δεν τον πίστευε όταν έλεγε την αλήθεια»! Παρά τις διαβεβαιώσεις του «μαυρισμένου από τα μπάνια του λαού» υπουργού Οικονομικών ότι το ψαλίδισμα σε μισθούς και συντάξεις έχει λάβει τέλος, εκατοντάδες συνταξιούχοι ενημερώθηκαν με επιστολές για την παρακράτηση ποσού ΛΑΦΚΑ ύψους μεγαλύτερου ακόμη και από τη σύνταξη που λαμβάνουν.
***
«Από τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη στο Ελ Ντοράντο των μεγάλων συμφερόντων, με τις όποιες δουλειές να μοιράζονται στους συνήθεις υπόπτους»… «Ανώμαλη προσγείωση» για εκατοντάδες κομματικούς παραγοντίσκους και συνδικαλιστές Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που «είδαν να χάνουν τις αρπαχτές» από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Οικονομικής Στήριξης, όσον αφορά τις φημολογούμενες επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων στους αγρότες.
***