Ω, τι κόσμος μπαμπά…

• Δεν ξέρω αν βάσει… βιογραφικού που υπέβαλε στον υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή του υπουργικού γραφείου, και ύστερα από… δημόσια διαβούλευση επελέγη ο απόστρατος κ. Σάκης Παπανικολάου. Αναφέρονται κάποια στοιχεία περί των δραστηριοτήτων του στα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια μας με την… ευγενή φροντίδα γραφείου της ΠΑ. Γιʼ αυτό ρωτάω ευθέως αν αληθεύει ότι διαγράφηκαν από τον ατομικό φάκελό του όλα τα δυσμενή στοιχεία που τον αφορούσαν.
Επίσης αν αληθεύει ότι όταν τοποθετήθηκε Αεροπορικός Ακόλουθος στην Ουάσινγκτον –προηγουμένως ως αντισμήναρχος διετέλεσε υπασπιστής των υπουργών Άμυνας της Σημιτικής οκταετίας– και η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε πληροφορίες για σοβαρότατα προβλήματα αεροσκαφών, εκείνος δεν απαντούσε ή απαντούσε όποτε ήθελε, στα παρακάτω έγγραφα:
– Φ 604/ΑΔ5618/31135001/15.05.03 ΚΕΦΑ
– 6577/19.11.2003/FAX ΚΕΦΑ
– 5144/10.02.04/ FAX ΚΕΦΑ
– 5483/22.04.04/ FAX ΚΕΦΑ
– 5557/13.05.04/ FAX ΚΕΦΑ κ.ά.
Αληθεύει, όπως λέγεται, ότι ο κ. αντισμήναρχος ελέγχθηκε για τα παραπάνω; Περιμένω από τον υπουργό απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη τότε.
Να σημειώσω ακόμη ότι ο κ. Σ. Π. αποστρατεύθηκε το 2005 ως μίνι ταξίαρχος, γιατί δεν είχε τα τυπικά προσόντα και, επιπλέον, δεν είχε φοιτήσει στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας.
Για την πληρότητα του ρεπορτάζ σημειώνω ότι στο γραφείο του Αεροπορικού Ακόλουθου στην Ουάσινγκτον τοποθετήθηκε η σύζυγός του, υπάλληλος ΕΛΤΑ. Τώρα τι σχέση έχουν τα ΕΛΤΑ με τον Αεροπορικό Ακόλουθο της πρεσβείας μας στις ΗΠΑ χρειάζεται κανείς να έχει μαντικές ικανότητες για να δώσει πειστική εξήγηση.
• Ανακλήθηκε πανηγυρικά, ως μηδέποτε απομακρυνθείς, από τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, ως διευθυντής του γραφείου του και, πριν προλάβει να καθίσει στον θώκο του, διόρισε τον κουμπάρο του (!) ταξίαρχο διευθυντή προσωπικού ΓΕΑ (καίριο πόστο). Βέβαια φρόντισε για την «αξιοποίηση» όλης της παρέας του σε νευραλγικές θέσεις του ΓΕΑ και πρεσβείες (ΗΠΑ, Βουλγαρία).
• Επανέφερε ως μηδέποτε απομακρυθέντα τον αποστρατευθέντα το 2005 ταξίαρχο Β΄ και τον τοποθέτησε διευθυντή Μέριμνας Αεροπορικού Προσωπικού και έτερο φιλαράκι σμήναρχο που, αφού τον προήγαγε σε… πτέραρχο, τον ετοίμασε για τις Βρυξέλλες!
Η στήλη εύχεται «εις ανώτερα» στον κ. ταξίαρχο… Και Α/ΓΕΑ, γιατί όχι; Να δούμε ακόμη τι θα ιδούν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας…
Με ένα τέτοιο κλίμα αξιοκρατίας και πλήρους απουσίας ευνοιοκρατίας και κομματισμού ο κ. Βενιζέλος εισάγει προς ψήφιση νέο νόμο ιεραρχίας και προαγωγών βεβαιώνοντας τους αφελείς αξιωματικούς για τις αγνές προθέσεις του ως προς την εξέλιξή τους… Ω, τι κόσμος μπαμπά… Όντως…

***

Αξέχαστες φυσιογνωμίες
• Θυμόσαστε αυτόν τον φοβερό ανθέλληνα, Επίτροπο της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, που δεν έχανε ευκαιρία να μας επιτίθεται; Αυτόν, τον μέγα υπέρμαχο του Σχεδίου Ανάν, που έστρεψε τα πυρά του κατά του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου; Είχε και τα «ενταύθα» φιλαράκια του, ομοϊδεάτες του, αν δεν απατώμαι.
• Ε, λοιπόν, ο εκλεκτός αυτός νέος, αφού έκανε δύο θητείες Επιτρόπου (αρμόδιος Διεύρυνσης και Βιομηχανίας), δύο μήνες μετά την αποχώρησή του προσελήφθη ως σύμβουλος στην Τουρκική Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων! Παράλληλα, κατέλαβε και άλλες πέντε αμειβόμενες θέσεις! Σκληρή και επίπονη η θητεία Επιτρόπου στην ΕΕ.

Εκείνο το ερείπιο της Σανταρόζα…
• Ήταν ο τίτλος ενός χαριτωμένου τραγουδιού που αναφερόταν στο τότε Πρωτοδικείο Αθηνών πριν μεταφερθεί στο Πολύγωνο. Και πρωτακούστηκε σε μια συναυλία του αξέχαστου Χατζιδάκι στην Κέρκυρα.
• Για τούτο το ερείπιο-όροφο μιας αρχαίας πολυκατοικίας της γωνίας Ακαδημίας –
Χ. Τρικούπη που στεγάζει τα γραφεία και το εντευκτήριο των αποστράτων του Στρατού (ΕΑΑΣ) ποιος θα ενδιαφερθεί;
• Μια άλλη περιφρονητική και απαξιωτική συμπεριφορά της Πολιτείας και του ΥΕΘΑ στους βετεράνους…
• Πληροφορούμαι ότι υπάρχουν στον τεράστιο χώρο του πάρκου Στρατού (Κατεχάκη) ωραιότατα κενά κτίρια που χαρίζονται σε διάφορους καλλιτεχνικούς και φιλολογικούς ομίλους. Χάθηκε να δώσουν ένα από αυτά στην ΕΑΑΣ να το σουλουπώσει και να εγκατασταθούν αφιλοκερδώς; Χάθηκε;
• Σχετική ερώτηση υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής Νάσος Αλευράς.

Πάμε στον Άδωνι για καφέ…
• Είναι ένα χαριτωμένο τραγούδι των Κραουνάκη – Νικολακοπούλου, τραγουδισμένο από την υπέροχη Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
• Στην περίπτωσή μας ο Άδωνις (εννοώ τον βουλευτή κ. Γεωργιάδη), επισκέφθηκε για καφέ τον Ευάγγ. Βενιζέλο προ δεκαπενθημέρου και του ενεχείρισε 17 (ναι, δεκαεπτά) ερωτήσεις – πυραύλους, για να έχει εργασία ο υπουργός στις διακοπές.
• Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι που ρωτάει τον υπουργό ποια συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν κατά τη δεκαετία 1996-2006 δεν είναι επιχειρησιακά χρήσιμα σήμερα και γιατί και ποιοι ευθύνονται. Άμα πάρει απάντηση, να μου γράψει.

Συσσωρευτές υποβρυχίων
• Είχα αναφέρει προ εβδομάδων ότι οι συσσωρευτές 7 υποβρυχίων έχουν περάσει το όριο ζωής τους και πρέπει να αντικατασταθούν.
• Υποβρύχια είναι αυτά και ουχί ανατρεπόμενα φορτηγά ώστε να παίζουμε. Το πρόβλημα έχει γίνει άγχος στο ΠΝ.
• Την προμήθεια διεκδίκησε, και καλώς έκανε, και η ελληνική εταιρεία Sunlight – Γερμανός, η οποία προκρίθηκε σε α΄ φάση, ενώ η αμερικανική ανταγωνίστριά της (της οποίας συσσωρευτές «φοράνε» τα ελληνικά υποβρύχια), έχει προσφύγει στα δικαστήρια.
• Είθισται ελληνικές εταιρείες, εν ονόματι του πατριωτισμού και της εντοπιότητας, να αυτοχρίζονται εθνικοί προμηθευτές (ας μην πω ονόματα) και να κοστολογούν το υλικό τους κατά βούληση, πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο και πατριδοκαπηλικό.
• Έχω στα χέρια μου ένα ντοκουμέντο (που δεν μπορώ να ορκισθώ ότι είναι απολύτως αξιόπιστο), που παρουσιάζει τη Sunlight να πουλάει σε ξένο ΠΝ (συγκεκριμένα το περουβιανό) μπαταρίες (τις ίδιες), με τιμές κατώτερες των 2 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ η προαναφερθείσα τιμή ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ.
• Ας το ψάξουν οι αρμόδιοι…

Ενταφιάστηκε ο φάκελος της
προδοσίας στο υπόγειο της Βουλής
• Ο θάνατος του δικτάτορα και μεγάλου υπεύθυνου της κυπριακής τραγωδίας Ιωαννίδη αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για τα της εισβολής κ.λπ.
• Βέβαια οι πολιτικοί, περί άλλα τυρβάζοντες, έχουν ενταφιάσει τον σχετικό φάκελο στο υπόγειο της Βουλής και σιωπούν. Πέρασαν το πνεύμα της συστηματικής μνημοκτονίας, το οποίο συνεχίζουν στα αφορώντα το όργιο των σκανδάλων των εξοπλισμών. Μετρούν στη διαπίστωση ότι η μνήμη των Ελλήνων είναι κοντή και ρηχή…
• Εντελώς συμπτωματικά κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εξαίρετο ντοκουμέντο για το Κυπριακό με τίτλο «Απόρρητη έκθεση ΓΕΕΦ για το 1974» (ΓΕΕΦ: Γενικό Επιτελείο Εθνοφρουράς). Συγγραφέας ο έχων δώσει κι άλλα δείγματα τεκμηρίωσης, ο κ. Σάββας Βλάσης. Για τους ενδιαφερόμενους να μάθουν περισσότερα.

***

Κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν
ότι έχουν πρόβλημα υγείας…

– Μετά τα νέα μέτρα που άγγιξαν και τους ένστολους, μήπως κάποιοι θα προσπαθήσουν να συνταξιοδοτηθούν ή να τεθούν σε ειδικές κατηγορίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για πρόβλημα υγείας που μπορεί να απέκτησαν ξαφνικά; (Γιατί άραγε και κάτω από ποιες συνθήκες-γεγονότα;)
– Καλό θα ήταν οι γιατροί – Ανωτάτη Αεροπορική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΑΥΕ) του 251 ΓΝΑ να είναι πολύ προσεκτικοί σε νοσηλείες-αναρρωτικές άδειες για τυχόν τέτοιου είδους περιπτώσεις.
– Μήπως κάποιοι ψάχνουν και για άλλοθι μέσω συγκεκριμένων κλινικών, εκτός από το να μην πηγαίνουν στην εργασία τους, δημιουργώντας λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες τους;
– Αλήθεια, γιατί κάποιοι που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις πηγαίνουν στην Υπηρεσία και κάποια στιγμή αναγκάζονται να αποστρατευτούν με δική τους αίτηση;
– Κύριε υπουργέ και κύριε Α/ΓΕΑ, έχετε τον λόγο…

ΥΓ.: Ας προσέξουν πάντως κάποιοι μη βρεθούν εκτεθειμένοι από τυχόν σχέσεις μεταξύ ασθενών – γιατρών, ή ακόμη και αποστράτων…

***

Παίρνουν και όλους
τους μισθούς αναδρομικά;

Και κάτι ακόμα, κύριε υπουργέ. Αληθεύει ότι οι επανερχόμενοι – ανακληθέντες δεν τακτοποιούνται μόνο διοικητικά αλλά παίρνουν και μεγάλο χρηματικό ποσόν λόγω της διαφοράς μισθού – σύνταξης, ανάλογα με τον χρόνο που βρίσκονταν εκτός Στρατεύματος;


Σχολιάστε εδώ