υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Ο κ. Ερντογάν είναι γνωστό ότι θέτει κάθε ζήτημα υπό μορφή αμοιβαιότητας, η οποία όμως δυστυχώς δεν είναι καν αμοιβαιότητα αλλά απολύτως ετεροβαρής σχέση. Έδωσε άδεια για λειτουργία μία ημέρα τον χρόνο στη Σουμελά και θεωρεί ότι το στοιχειώδες αντάλλαγμα είναι η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα… Το χειρότερο είναι ότι δεν τον διαψεύδει κανείς, αντιθέτως μάλιστα ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας θέλουν να μας πείσουν ότι η λειτουργία στη Σουμελά είναι ιστορική στιγμή και κομβικό σημείο στα ελληνοτουρκικά…
— Η έλλειψη κάθε είδους ουσιαστικής κίνησης καλής θέλησης από την Τουρκία θα αναγκάσει σε λίγο τον κ. Παπανδρέου και τον βοηθό του επί των εξωτερικών να εκλαμβάνουν ως σημαντικό βήμα από την Τουρκία ότι δέχονται καμιά εκατοστή χιλιάδες έλληνες τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη ή ότι επιτρέπουν να… ανατέλλει ο ήλιος εξ ανατολών…
— Σχετικά με τη Σουμελά, είναι ιστορική στιγμή για τη Μονή και τους Πόντιους, αλλά πρέπει να μπαίνει στο ακριβές θρησκευτικό πλαίσιό της. Οι Τούρκοι δεν επέστρεψαν τη Μονή στους νόμιμους ιδιοκτήτες της ούτε φυσικά την απέδωσαν πάλι για λατρευτική χρήση. Πολύ απλά μία ημέρα τον χρόνο θα προσελκύουν χιλιάδες ποντίους τουρίστες (καλύπτοντας και ένα κενό που άφησε η κρίση με το Ισραήλ) και συγχρόνως θα προβάλλουν στο εξωτερικό ότι πρόκειται περί κυβέρνησης που αποκαθιστά «αδικίες» του παρελθόντος!
— Φυσικά ελάχιστοι θα μαθαίνουν ότι η αποκατάσταση της «αδικίας», που εμείς τη γνωρίζουμε ως «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» δεν αποκαθίσταται με τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου. Ούτε βεβαίως είναι ορθό (εκτός εάν θέλει κάποιος να εξυπηρετήσει τον κ. Ερντογάν και το τουρκικό σύστημα εξουσίας) να συγχέονται με τόσο ανίδεο τρόπο τα ζητήματα εκκλησιαστικής πίστης με το έθνος, την Ιστορία του και την προοπτική του.
— Και κάτι ακόμη. Όλοι είμαστε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι επιδιώξεις ενός εκκλησιαστικού θεσμού από τις επιδιώξεις του ελληνικού έθνους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και μετά τη Λωζάννη, ήταν θεσμός κυρίως θρησκευτικός. Και ειδικά στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία θέλει να αναβιώσει (ιδεολογικά) ο κ. Ερντογάν, το Φανάρι είχε βρει ρόλο και κατόρθωσε να προσαρμοστεί στις τότε συνθήκες του πολυεθνικού μιλέτ…
— Είδαμε την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με τον νέο τιμοκατάλογο των προξενικών υπηρεσιών. Ένα πιστοποιητικό γέννησης στοιχίζει 100 δολάρια, το παράβολο για νέο διαβατήριο 110 δολάρια, η επικύρωση εγγράφων 50 δολάρια κ.λπ. Το ερώτημα απλώς είναι: Δεν θα πρέπει και οι τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ελληνικά προξενεία να αναπροσαρμοστούν; Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία στη Δ. Ευρώπη θα μπορούσε να υπάρξει μια στοιχειώδης αύξηση του κόστους, που θα προσέφερε πολύτιμους πόρους στο υπουργείο Εξωτερικών. Και δεν μιλάμε φυσικά για περιοχές στον Καύκασο, στην Τουρκία, στην Αφρική ή στα Βαλκάνια, όπου η οικονομική δυνατότητα όσων Ελλήνων έχουν απομείνει πιθανόν να επιβάλλει ακόμη κα τη δωρεάν παροχή προξενικών υπηρεσιών.
— Οι διαμάχες και αντιπαλότητες στο εσωτερικό της μειονότητας έχουν βάθος και διαφαίνεται ότι υπάρχει πλέον και διαχωρισμός ρόλων. Οι «καλοί» και οι «κακοί», που όμως άπαντες αναφέρονται στον εκάστοτε κ. Γκιουλ και Ερντογάν. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η κατάσταση στα εσωτερικά της μειονότητας, γιατί τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνει η χώρα και τα απλά μέλη της μειονότητας.
— Ακούσαμε την απόφαση για «παράδοση» των ορθόδοξων μνημείων του Κοσόβου στον έλεγχο της «κυβέρνησης» των αλβανών Κοσοβάρων και θυμηθήκαμε την περίφημη «ελληνική πρωτοβουλία», όπου ο έλληνας διπλωματικός στην Πρίστινα θα αναλάμβανε κάποιου είδους συντονιστικό ρόλο για τη διεύθυνση και προστασία των μνημείων αυτών που αποτελούν και την κοιτίδα του σερβικού έθνους. Αλήθεια, τι απέγινε αυτή η πρωτοβουλία και ποια στάση κράτησε η Ελλάδα ως χώρα που συμμετέχει στην KFOR;
— Είναι γνωστή η «αγάπη» της ηγεσίας των Σκοπίων στην Τουρκία και δεν την κρύβουν ακόμη και για την επιλογή του τόπου διακοπών τους. Σε πολύ γνωστά θέρετρα της Τουρκίας πέρασαν τις διακοπές τους ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι, ο υπουργός Άμυνας Ζ. Κοντζανόφσκι, η υπουργός Εσωτερικών Τζ. Τζανκουλόφσκα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζ. Σταβρέφσκι. Στην Τουρκία πέρασε τις διακοπές της και η ηγεσία της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι… Οι περισσότεροι πάντως συμπατριώτες τους προτίμησαν και πάλι την Ελλάδα…
— Με απόφαση του κ. Δρούτσα απονεμήθηκε ο βαθμός full ambassador στους πρέσβεις Κ. Κοκώση, Ι. Βάβα, Μ. Χρηστίδη, Π. Βασιλόπουλο και Σ. Λυκίδη. Αντιθέτως «τιμωρήθηκαν» και έμειναν εκτός βαθμού οι κ. Ματζουράνης και Ηλιόπουλος.

***

Καλοκαιριάτικα πέρασε απαρατήρητη η είδηση ότι οι δυο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Ματαντζή και Αχμέτ Χατζηοσμάν ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη την προπερασμένη Πέμπτη και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιουλ. Το περιεχόμενο της συνάντησης και το περίγραμμα των «κατευθύνσεων» που δίνει συνήθως ο κ. Γκιουλ δεν είναι γνωστά. Πάντως υπάρχει πολύ ενδιαφέρον με τα όσα γίνονται στη Θράκη, όπου ο κ. Χατζηοσμάν διαφοροποιείται από τη Συμβουλευτική σε ό,τι αφορά στις δημοτικές εκλογές και θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή, παρότι γίνονται διεργασίες για «ανεξάρτητο» συνδυασμό από τους σκληρούς τουρκόφρονες.

***

Μάθαμε για τη δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ σχετικά με την πρόθεση κατασκευής τζαμιού και ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στο «Σημείο Μηδέν», που πριν από την 11η Σεπτεμβρίου υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι. Αλήθεια, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει στις προσπάθειες της ομογένειας να ανεγερθεί νέος ναός στη θέση του μοναδικού θρησκευτικού μνημείου το οποίο ισοπεδώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση, που δεν ήταν άλλο από το μικρό ελληνορθόδοξο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου;

***

Έχετε ακούσει μήπως τους αμερικανούς βουλευτές Στένι Χόγιερ του Μέριλαντ και Άλσι Χάστινγκς της Φλόριδας; Αν δεν τους ξέρετε, όλο και κάποιο συγγενή θα έχετε στις ΗΠΑ, κινητοποιήστε τον να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας. Οι δύο βουλευτές ήταν οι μόνοι, μαζί με τον γνωστό (θλιβερά γελοίο) απόστρατο στρατηγό του βομβαρδισμού του Κοσόβου Γουέσλι Κλαρκ, που συναντήθηκαν με τους κύριους Τ. Μουχεντίνι και Ι. Χαμίτι του κόμματος των «τσάμηδων», οι οποίοι περιόδευσαν στις ΗΠΑ για να προβάλουν το «εθνικό» τους πρόβλημα…


Σχολιάστε εδώ