στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Σε άλλες εποχές και συγκυρίες θα μπορούσαμε να πούμε πως τις τελευταίες ημέρες παιζόταν ένα «σταθεροποιητικό παιχνίδι» στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ύστερα από μια ιδιαίτερα αρνητική εβδομάδα, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 1.600 μονάδες και σε χαμηλά μηνών, ήρθε αρχικώς μια σταθεροποιητική κίνηση, περισσότερο ως αντίδραση των υπερπιεσμένων τραπεζικών τίτλων.

δ Διασφαλίστηκαν (;) τα επίπεδα αντίστασης λίγο πάνω από τις 1.600 μονάδες, απορροφήθηκαν (;) όλες οι αρνητικές ειδήσεις των ημερών -ακόμα και το σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας αναθερμάνθηκε- έμαθαν άπαντες ποιοι επιχειρηματίες και ποιες μετοχές ΔΕΝ θα είναι μαζί μας τον επόμενο χειμώνα, ΔΕΝ ξεκαθάρισε τελικώς τις προθέσεις της η κυβέρνηση αναφορικά με το αν θα λάβει ή όχι νέα μέτρα το φθινόπωρο.

δ Με δυο λόγια, έγιναν πολλά μέσα σε ελάχιστες ημέρες, αλλά τίποτε το ουσιαστικό, τίποτε που θα μπορούσε να αλλάξει ισορροπίες και καταστάσεις στο ΧΑ, τίποτε που να ξυπνήσει τους επενδυτές από τη βαθιά θερινή τους ραστώνη. Και η αλήθεια είναι πως ιδιαίτερα φέτος οι… διακοπές ήταν μεγάλες για πολύ κόσμο, αφού το ΧΑ σπάει καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ τζίρου μετά το άλλο!

δ Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πως η αγορά «παίζεται» ακόμα με αιχμή τις τράπεζες και τα πλείστα όσα σενάρια για την επόμενη μέρα στον τραπεζικό κλάδο. Λογικά και οι πρωταγωνιστές των ημερών είναι οι ήδη… γνωστοί, με τις καλύτερες -αναλογικά- επιδόσεις να τις καταγράφει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, όταν φτάνει το ΤΤ να «πιάνει» το ένα εικοστό του ημερήσιου τζίρου μιας συνεδρίασης (συνέβη αυτό την Τρίτη), πόσο ρηχή και ευμετάβλητη, με… σχεδόν καθόλου κόπο, είναι η αγορά μας. Για την ιστορία, ο τζίρος του ΤΤ την Τρίτη άγγιξε το 1,2 εκατ. ευρώ!

δ Οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν πάντως πως, για να κατοχυρωθεί μια στοιχειωδώς θετική πορεία από τώρα και μετά, χρειάζεται απαραίτητα η συμμετοχή και των υπολοίπων τίτλων του 20άρη, αλλά και μια περαιτέρω κινητικότητα σε αρκετά χαρτιά των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Τέτοια χαρτιά με προοπτικές σαφώς και υπάρχουν, το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν στην παρούσα φάση ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν! Ιδίως όταν τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ό,τι συνέβη στο ΧΑ τις τελευταίες ημέρες ήταν κυρίως αποτέλεσμα δραστηριοποίησης εγχώριων παικτών.

δ Επίσης, μόνο καλό δεν κρίνεται το γεγονός πως μέχρι σήμερα και για Ιούλιο και Αύγουστο οι μεγαλύτερες ευρωαγορές βρίσκονται οριακά σε θετικό έδαφος, τη στιγμή που αρκετοί κλαδικοί δείκτες στο ΧΑ υπεραποδίδουν! Πολλώ δε μάλλον συγκεκριμένες μετοχές…

δ Έχουμε φτάσει στο παράδοξο να αποτιμώνται σήμερα μετοχές του 20άρη σε εξαιρετικά φτηνά επίπεδα, σε σύγκριση πάντα με τα ιστορικά υψηλά τους, και παρά ταύτα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι ομοειδών τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

δ Σε τελική ανάλυση, όλο αυτό το παζλ θα… λυθεί (;) μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα μπούμε στην τελική ευθεία, στο τελικό τρίμηνο του χρόνου, και αναγκαστικά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αναδιατάξουν δυνάμεις για να κλείσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη χρήση τους.

δ Οπότε για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή ίσως και να «βγουν» ευκαιρίες από εκεί που δεν το περιμένει! Οψόμεθα…

ΥΓ. 1: Ενδεικτικό της τάσης που αναπτύσσεται εσχάτως και δείχνει σχετικά καλύτερες ημέρες οσονούπω είναι και το ότι στην αγορά παραγώγων ενισχύονται αρκετές θέσεις «αγοράς».

ΥΓ. 2: Τα γράφαμε και τις προάλλες, αλλά οι φήμες επιμένουν: Αυτές που κάνουν λόγο για «καλό Σεπτέμβρη» και διαδίδουν ολοένα και πιο επιτακτικά πως αρκετά ξένα κρατικά επενδυτικά ταμεία (τα γνωστά μας sovereign funds) επανακάμπτουν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως, όπως και να έχει, τέτοιου είδους «πορτοφόλια» συνήθως μπαίνουν σε τράπεζες και γενικότερα σε χαρτιά της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Άντε και σε κανένα καλό (;) χαρτί της μεσαίας. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ