Σημαντικοί πόροι στην αγορά από το υπουργείο Εργασίας

Μιλώντας με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για το πώς θα αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη καθημερινά ανεργία, λόγω της οικονομικής κρίσης, περιέγραψε αναλυτικά τις κοινωνικές δράσεις που έχει αναπτύξει το υπουργείο.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις του «Π», ο κ. Λοβέρδος τόνισε τα εξής:
α) Το υπουργείο Εργασίας είναι πρώτο σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο του 2009 με απορροφητικότητα 0,15% και ήδη είμαστε στο 7,5%, ενώ η χρονιά θα κλείσει σε 4 μήνες με 18%. Για την ακρίβεια, απορροφήσαμε ως τώρα 250 εκατ. ευρώ και θα απορροφηθούν από την αγορά άλλα 310 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Με αυτούς τους ρυθμούς θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αύξηση του συνολικού ύψους του προγράμματος (3 δισ.) ανακατανέμοντας προς το υπουργείο κοινοτικούς πόρους που δεν απορροφώνται.
β) Ακόμη 250 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας, που για πρώτη φορά εισάγεται στη χώρα μας. Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους, σε ανέργους, που προέρχονται από περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία, και ενισχύει την ίδρυση ιδιόρρυθμων εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, της κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων που σταμάτησαν να παράγονται κ.λπ. Η κοινωνική οικονομία δεν έχει εισαχθεί στη χώρα μας, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη απασχολεί 6% των εργαζομένων.
γ) Έχουν επιδοτηθεί ήδη περίπου 60.000 θέσεις εργασίας (επιδότηση εργοδοτικής εισφοράς και εισφοράς εργαζομένου) και υπάρχει ανοικτό πρόγραμμα για την επιδότηση άλλων 80.000 θέσεων εργασίας.
δ) Από τις παραπάνω θέσεις 30.000 επιδοτήσεις έχουν γίνει για ξενοδοχεία, είτε αυτά είναι εποχικά είτε δωδεκάμηνης λειτουργίας. Μάλιστα έχει διευρυνθεί η τουριστική περίοδος ήδη κατά δύο μήνες για τις επιδοτήσεις αυτές.
ε) Έως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει ήδη ανακοινωθεί η επίταση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, μέσω της Εργατικής Εστίας, για όλους τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Είναι γνώμη του ξενοδοχειακού κόσμου ότι το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει τις σοβαρότερες προσπάθειες για τη στήριξη του τουρισμού σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.
Όλες αυτές τις δράσεις τις προωθούσαμε με καταμερισμό δουλειάς, ενώ δίναμε τη μάχη με το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Τα δύο μεγάλα αυτά θέματα δεν άφηναν χώρο για να φανούν οι άλλες μας προσπάθειες, τώρα όμως θα δοθεί έμφαση στις κοινωνικές μας δράσεις και μέσα από την εφαρμογή δύο μεγάλων διαφημιστικών προγραμμάτων, που είχαν συμφωνηθεί με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη ρύθμιση των οφειλών στους τρεις μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας, που θα αρχίσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο, και το δεύτερο αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ΕΣΠΑ και τα χρήματα προέρχονται 100% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.


Σχολιάστε εδώ