Παραπονούμενος ο Καραμανλής

Και είναι προφανές ότι στην εξομάλυνση της κατάστασης δεν συμβάλλουν γεγονότα που ανακύπτουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως τελευταία αυτό με τις δικαστικές περιπέτειες του Γ. Αγγέλου, όπου το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους προσπάθεια «πολιτικής εξόντωσης» του Κ. Καραμανλή και διαμαρτύρεται για την υποτονική αντίδραση της Ρηγίλλης. Το πρόβλημα καθίσταται περίπλοκο λόγω του ότι ελάχιστα στελέχη, δυο τρία όλα κι όλα, συνομιλούν απευθείας και με τις δύο πλευρές και θα μπορούσαν να αναλάβουν μια μεσολαβητική πρωτοβουλία.
Ο Αντ. Σαμαράς είναι γνωστό ότι δεν κρύβει τη δυσφορία του για το ότι, ενώ εκείνος υπερασπίζεται -στο μέτρο που να μην προκαλεί την οργή των πολιτών- τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποκρούει τις μαζικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο τέως πρωθυπουργός παραμένει ανεξήγητα (και αδικαιολόγητα…) σιωπηλός. Με αποτέλεσμα, η παράταξη να παραμένει εγκλωβισμένη στον «χορό της σκανδαλολογίας» που έχει στήσει η κυβέρνηση, να είναι μονίμως απολογούμενη και ως εκ τούτου να μην αποδίδει η επίπονη προσπάθεια να ανακάμψει πολιτικά.
Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις κατά καιρούς διαρροές από στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή και τον εμφανίζουν είτε να διαφωνεί είτε να δυσφορεί με επιλογές ή αποφάσεις του κ. Σαμαρά. Τα βέλη τους στρέφονται κυρίως κατά του κ. Αντώναρου, ο οποίος έχει αναλάβει να βγάζει προς τα έξω τις απόψεις του τέως πρωθυπουργού. Αντιλαμβάνονται ότι ο τελευταίος δεν κινείται αυτοβούλως, αλλά θεωρούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπερβάλλει ή διογκώνει τα πράγματα.
Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής είναι ενοχλημένος, όπως προαναφέραμε, με τους χαμηλούς τόνους που τηρεί η Ρηγίλλης στο θέμα του στενότερου συνεργάτη του, του Γ. Αγγέλου. Με αφορμή τους περιοριστικούς όρους και το υπέρογκο ποσόν της εγγύησης που του επιβλήθηκε, το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού έκανε λόγο για προσπάθεια «πολιτικής εξόντωσης». Θα περίμενε μάλιστα ανάλογη αντίδραση και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τον Αγγέλου», απαντούν οι πλέον «σκληροπυρηνικοί». Οι πιο ψύχραιμοι ωστόσο σημειώνουν ότι δεν θα μπορούσε η ΝΔ να επικρίνει κάθε τόσο αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Κι αυτό, όπως προσθέτουν, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στο έργο των δικαστών και, δεύτερον, να θεωρηθεί ότι «επιτίθεται» στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται τη διαλεύκανση της υπόθεσης και ότι επί της ουσίας θέλει να αποκρύψει την αλήθεια.
Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Καραμανλή, ο τέως πρωθυπουργός διαφωνεί με τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά να κινηθεί… δεξιότερα, εγκαταλείποντας τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ο οποίος «μας έδωσε τη νίκη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις», όπως φέρεται να λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις πιέσεις που ασκούνται από τα περισσότερα στελέχη της παράταξης να τοποθετηθεί δημόσια για μια σειρά πραγμάτων, ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει την ενόχλησή του και επαναλαμβάνει μονότονα ότι θα απαντήσει όταν θελήσει ο ίδιος και στον χρόνο που θα επιλέξει εκείνος. Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσαν εκ νέου φήμες ότι αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει, όπως έχει ήδη δηλώσει, στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Επιβεβαίωση πάντως δεν υπήρξε, αλλά ούτε και διάψευση…
Θα «μιλήσει» γραπτά
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από άριστη πηγή, που έχει ανοιχτή γραμμή με τον τέως πρωθυπουργό, ο Καραμανλής θα «μιλήσει» γραπτώς, δηλαδή σε μακροσκελή δήλωσή του θα καταθέσει τις απαντήσεις για όλα τα θέματα για τα οποία τον «κατηγορούν», αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να μπει σε διάλογο, να απαντά και να ανταπαντά στον σχολιασμό των θέσεών του από τα κόμματα.


Σχολιάστε εδώ