Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν…

Στόχος του Ερντογάν είναι να ηγηθεί σ’ έναν σύγχρονο μουσουλμανικό κόσμο πέραν χωρών… Μόνο που αυτή η επιδίωξή του ενοχλεί τους Άραβες. Ήδη η Αίγυπτος θέλει να έχει την πρωτοκαθεδρία, άλλωστε στο Κάιρο εδρεύει η μοναδική ισλαμική Θεολογική σχολή που «παράγει» ιμάμηδες.
Όμως και οι Σαουδάραβες, με τη δύναμη και του χρήματος που έχουν, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στα σχέδια του Ερντογάν για… κηδεμονία να περάσουν!
Ακόμη και στο Ιράν η προσέγγιση του τούρκου πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από πλευράς Ιρανών, που θα ήθελαν να ηγηθούν αυτοί του μουσουλμανικού κόσμου.
Βαθιά η ρήξη με Ισραήλ
Ως προς τη ρήξη με το Ισραήλ, φαίνεται ότι είναι στρατηγική επιλογή του τούρκου πρωθυπουργού. Τα «επεισόδια» είναι κομμάτι σχεδίου. Ξεκίνησαν από το Νταβός, όπου τα έβαλε άγρια ο Ερντογάν με τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, και συνεχίστηκαν στην τελευταία επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, όπου σε εκδήλωση που οργάνωσε think tank, που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση, καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ, μιλώντας για δολοφόνους, και δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα δεν συζητήθηκε η αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Δείγμα του αντιεβραϊκού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία ήταν ένα τεράστιο πανό, που υπήρχε σε συγκέντρωση που έγινε περίπου πριν από 6 μήνες στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε ο τούρκος πρωθυπουργός και στο οποίο εμφανιζόταν ο Σιμόν Πέρες γονατιστός να φιλάει τις μπότες του Ερντογάν!
Πρωτοστατεί η γυναίκα του
Ενεργό ρόλο σ’ αυτή την αντιισραηλινή γραμμή της Τουρκίας παίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα του Ερντογάν, η Εμινέ. Με τους ανελέητους μάλιστα βομβαρδισμούς στη Γάζα είχε πάει εκεί για να βοηθήσει και έχει πάρει πάνω της τη στήριξη στους Παλαιστίνιους. Λέγεται δε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τον άντρα της.
Αναξιόπιστος για τους Αμερικανούς
Από τη στάση αυτή της Τουρκίας έχει ενοχληθεί πάρα πολύ η Ουάσινγκτον. Δεν θεωρούν πλέον τον Ερντογάν αξιόπιστο συνομιλητή. Εκτιμούν ότι βήμα βήμα όλο και περισσότερο αποστασιοποιείται από την Αμερική. Φτάνουν μάλιστα αναλυτές να λένε ότι μετά το Ιράν οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να χάσουν και την Τουρκία, ενώ σε «κόκκινη ζώνη» είναι και το Ισραήλ…
Σ’ αυτήν τη στροφή προς το Ισλάμ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Νταβούτογλου, που καταγράφεται ως ο πιο φανατικός εθνικιστής. Όραμά του είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πρώτος το είχε πει ο μακαρίτης Οζάλ). Κι αυτό το γράφει στο πρόσφατο βιβλίο που εξέδωσε, όπου είναι διάχυτος ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός. Ο Ερντογάν δεν τον έβαλε τυχαία υπουργό Εξωτερικών. Τον είχε χρόνια σύμβουλό του.
Τα βήματα προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης ενός ισλαμικού κράτους είναι ορατά! Ήδη μια νέα οικονομική τάξη προωθήθηκε, ενώ με την υπόθεση «Εργκένεγκον», που λέγεται ότι μάλλον ήταν στημένη από τον Ερντογάν, ξεδόντιασε τον Στρατό!
Κάποιοι αποκαλούν τον Ερντογάν… αδηφάγο και δεν έχουν άδικο… Μόνο που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα προλάβει να φτάσει εκεί όπου θέλει ή θα τον ανατρέψουν…
Ούτε βήμα πίσω σε Κυπριακό – Αιγαίο
Τέλος, όπως τονίζουν έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, θα είναι το λιγότερο αφελής και άσχετος όποιος πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα κάνει βήμα πίσω σε Κυπριακό και Αιγαίο. Αντίθετα, θα είναι πιο σκληρός για να μην τον κατηγορήσουν οι στρατηγοί ότι τους αποδυνάμωσε για να κάνει υποχωρήσεις.


Σχολιάστε εδώ