Πάρε… Δώσε…

Παρανομεί
ο Κυριτσάκης
Ο Δ. Κυριτσάκης ως αρεοπαγίτης δίδασκε τον σεβασμό του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όμως, επινοεί αμφίβολης νομιμότητας (για να μην πούμε ευθέως παράνομες…) προφάσεις, για να σταματά την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, που τυγχάνει να είναι εις βάρος της Επιτροπής.
FΑναφερόμαστε σε εκτελεστή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο διατάζει την Επιτροπή να καταβάλει στην εταιρεία του μακαρίτη πλέον Γ. Δρίτσα ποσό περίπου 70.000 ευρώ. Πρωτόδικα, στην Επιτροπή είχε επιβληθεί η καταβολή αποζημίωσης 100.000 ευρώ για την πολύχρονη καθυστέρηση διερεύνησης των καταγγελιών Δρίτσα κατά της Nestle. Εν όψει της βέβαιης ήττας της Επιτροπής και σε δεύτερο βαθμό, αλλά και της σοβαρής οικονομικής ανάγκης της εταιρείας, που πέρασε πλέον στα δύο παιδιά του Γ. Δρίτσα, το Εφετείο διατάσσει την Επιτροπή να καταβάλει αμέσως την εναπομένουσα αποζημίωση των 70.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εκτελεστή, σύμφωνα με νόμο του 2008.
FΌμως οι νομικοί της Επιτροπής εισηγήθηκαν ότι η εταιρεία πρέπει να προσφέρει εγγυοδοσία στην Επιτροπή, ώστε να διασφαλισθεί πως αν τελικά γίνει κάποια δραματική ανατροπή και η δευτεροβάθμια απόφαση τη δικαιώσει, θα μπορέσει να πάρει πίσω τα 100.000 ευρώ.
FΟ κ. Κυριτσάκης όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν ένα δικαστήριο δευτέρου βαθμού διατάσσει την πληρωμή μιας αποζημίωσης, χωρίς αυτή η απόφαση να έχει νόμιμα προσβληθεί (με μια ανακοπή), παρανομεί όποιος δεν εκτελεί την απόφαση. Η στάση αυτή δεν είναι ασυνεπής με τη μόνιμη πρακτική της Επιτροπής Ανταγωνισμού: προστατεύουμε τα καρτέλ, ταλαιπωρούμε τους θιγόμενους!
FΜια και γίνεται λόγος για εποπτικές αρχές, η στήλη εντυπωσιάσθηκε στη διάρκεια των διακοπών της από τη δρακόντεια εποπτεία που άσκησε άλλη μια φορά η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοινώνοντας τα συνήθη μικροπρόστιμα σε τράπεζες για διάφορες παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας τους. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ανακοίνωσης, που περιέργως πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων (και της ίδιας της ανακοίνωσης), ήταν ότι η Τράπεζα Αττικής τιμωρήθηκε με ένα αστείο πρόστιμο, χωρίς περαιτέρω συνέπειες, για μια πολύ σοβαρή παράβαση.
FΌπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΤτΕ, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας είχαν μια… μικρή ατέλεια, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν να εμφανίζονται φουσκωμένες με σημαντικά ποσά οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις, κατά σατανική σύμπτωση κατά την ημερομηνία κατάρτισης των λογιστικών καταστάσεων. Αμέσως μετά την παρέλευση αυτής της κρίσιμης ημερομηνίας, το «φούσκωμα» εξαφανιζόταν ως διά μαγείας. Να υποθέσουμε, άραγε, ότι το σύστημα πληροφορικής της τράπεζας τρελάθηκε και αυτόματα
εξωραΐζει τον ισολογισμό;


Σχολιάστε εδώ