ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Παρά τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους του τοπικού ΠΑΣΟΚ, φαίνεται τελικά πως ο Χρήστος Καρδαράς θα επικρατήσει και θα πάρει τελικά στο τέλος του μήνα το χρίσμα της Ιπποκράτους για το Αιγάλεω. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του έχουν διοριστεί μέλη στα διοικητικά συμβούλια νοσοκομείων πέριξ του Αιγάλεω (Αττικό, Ψυχιατρικό, Κρατικό Νίκαιας κ.ά.), για να του… κάνουν ψήφους.
Προφανώς γνωρίζουν στην Ιπποκράτους πως πολλοί απ’ αυτούς, χωρίς το… δεκανίκι των νοσοκομείων, όχι μόνο δεν θα επιλέγονταν, αλλά δεν θα πέρναγαν ούτε… έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
QQQ Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σχεδιάζουν οι Δήμοι Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού, πλην όμως, αν και έχουν ενημερώσει για την πρόθεσή τους αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αρμόδια υπουργός αρνείται συστηματικά να τους δει για να συζητήσει μαζί τους το θέμα.
Αυτό αναφέρει σε ερώτησή του προς την υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος τονίζει πως στο πρόγραμμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπεται κονδύλι ύψους 1.830.000.000 ευρώ για αστικές αναπλάσεις στο πρώην αεροδρόμιο, ενώ η μελέτη του ΕΜΠ που καταρτίστηκε μετά την πρωτοβουλία των τεσσάρων δημάρχων, προβλέπει για όλες τις εργασίες 100 εκατ. ευρώ κόστος.
Κατόπιν αυτών ο βουλευτής ερωτά: Σκοπεύει η υπουργός Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου ή σχεδιάζει να… τσιμεντοποιήσει τον χώρο, όπως προέβλεπε η πρόταση Σουφλιά;
QQQ Κερδίζει πόντους ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, στον νέο «καλλικρατικό» Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Οι δράσεις που έχει υλοποιήσει τόσο ως αντιδήμαρχος όσο και ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία του Κηφισού από τη ρύπανση, την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων κ.λπ., είναι τα εχέγγυα που πείθουν ότι μπορεί να γίνει ο συνεχιστής του έργου του Τ. Παπαντώνη, αλλά να κάνει κάτι παρόμοιο και στον Ταύρο, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μια και οι κάτοικοι πνέουν μένεα κατά της σημερινής δημοτικής αρχής, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ…
QQQ Οι δεσμοί που έχει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγ. Γουρδομιχάλης με τον Ολυμπιακό (αφού ανήκει στον σύλλογο αθλητών κλασικού αθλητισμού της ομάδας) δικαιώθηκαν. Η εταιρεία Capital, που ανήκει στον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, δώρισε στον ΠΕΣΥΔΑΠ μια τεράστια δεξαμενή νερού για να μπορεί να ποτίζεται η αναδασωμένη έκταση στο όρος Αιγάλεω. Όσοι βρεθούν σήμερα στο Αιγάλεω για το πέμπτο κατά σειρά πότισμα του καλοκαιριού θα τη δουν να διευκολύνει σημαντικά το έργο τους.
QQQ Εκεί κάτω, στον Δήμο Γλυφάδας, τι γίνεται με τα δύο οικοδομικά τετράγωνα 477 και 464, εκτάσεως 3,5 στρεμμάτων το καθένα, που εδώ και… 41 (!) χρόνια έχουν δεσμευθεί ως κοινόχρηστοι χώροι;
Μάλιστα στο 477 η έκταση αφορά μόνο το μισό οικοδομικό τετράγωνο, αφού το άλλο μισό έχει απαλλοτριωθεί πριν από μερικά χρόνια ύστερα από δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων στην περιοχή του Καρβέλα, όπου και βρίσκονται. Η ιδιοκτησία -κοινή και στα δύο- πέτυχε δικαστικά να τεθούν χρονικά όρια στον δήμο για το αν θα τα απαλλοτριώσει ή αν θα τα αφήσει να γίνουν βορά στην αξιοποίηση. Η δυστοκία όμως του δήμου στο να βρεθούν χρήματα για τον σκοπό αυτό είναι δεδομένη και ισχύει για όλους τους ΟΤΑ. Οι κάτοικοι έμαθαν πως κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισαν να ελευθερωθούν οι χώροι και ξεσηκώθηκαν.
Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι χώροι στη Γλυφάδα είναι ελάχιστοι, οι κλασικές πλατείες δεν ξεπερνούν τις 8-9 σε έναν δήμο 35.000 στρεμμάτων. Διαχρονικά οι πιέσεις της ιδιοκτησίας και οι οικονομικές δυσκολίες του δήμου οδήγησαν πολλούς χώρους να χαθούν και να γίνουν μπετόν. Όλα αυτά βέβαια πέρασαν και περνούν από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς κανείς να αντιδρά…
Στην απέξω, όπως πάντα, οι κάτοικοι στις γειτονιές. Το φθινόπωρο που θα ξανάρθει το θέμα αναμένονται δυναμικές εξελίξεις.
QQQ Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που καταγράφουμε και οι οποίες αναφέρονται στα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα που έχει η εκμετάλλευση του προγράμματος εκτέλεσης έργων «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» από ορισμένους δήμους της Αττικής. Όπως λέει και το όνομά του, το πρόγραμμα εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για να χρηματοδοτήσει έργα που θα έκαναν τις πόλεις του νομού φιλικότερες προς το περιβάλλον. Λόγω της φύσης του προγράμματος, τα έργα που εντάσσονται σε αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συνοδεύονται από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πολλές όμως είναι οι καταγγελίες, ιδιαίτερα από παρατάξεις αντιπολίτευσης σε μεγάλο αριθμό δήμων, ότι αντί να προστατευτεί το περιβάλλον κόβονται δέντρα, στενεύουν πεζοδρόμια και διευρύνονται δρόμοι. Ήδη η Περιφέρεια μελετά τις καταγγελίες και αναμένεται να τραβήξει το αυτί σε όσους δημάρχους… «παρεξήγησαν» τις επιταγές των χρηματοδοτούμενων έργων.
QQQ Ζούγκλα έχει γίνει η περιοχή γύρω από την πλατεία Αμερικής, όπως καταγγέλλει με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο αναγνώστης μας Αθ. Σέκερης. Αιτία η ύπαρξη πολλών αλλοδαπών, οι οποίοι προβαίνουν -όπως λέει- σε εγκληματικές πράξεις. Πρόσφατα, μάλιστα, επισημαίνει πως νεαροί αλλοδαποί τού επιτέθηκαν μέσα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του και του αφαίρεσαν χρήματα, ταυτότητα, πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Καταλήγοντας, τονίζει πως -δυστυχώς- η ασφάλεια των απλών πολιτών, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία…
QQQ Καμία εκκρεμότητα με το ΙΚΑ ή με άλλα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει ο Δήμος Βύρωνα. Το μόνο χρέος αφορά οικονομική διαφορά της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης με το ΙΚΑ που χρονολογείται από το 1997 και έχει διακανονιστεί και επειδή ο διακανονισμός τηρείται πιστά, ο δήμος αλλά και η επιχείρηση, έχουν ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ.
Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, ο Δήμος Βύρωνα, παρά τα όποια προβλήματα έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς είτε από τις παλινωδίες του κράτους (μείωση επιχορηγήσεων, παρακράτηση πόρων, μη απόδοση οφειλομένων κ.ά.) είτε από τις όποιες προβληματικές διαχειρίσεις του παρελθόντος, παραμένει από τους ελάχιστους δήμους με θετικό πρόσημο στους δύο τελευταίους ισολογισμούς του (2008, 2009).


Σχολιάστε εδώ