ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Και οι δύο αυτές υποθέσεις προσφέρονταν για έρευνα καθώς παρουσίαζαν αρκετά στοιχεία ότι υπήρχαν πολιτικές ευθύνες για ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου. Και ασφαλώς έπρεπε να ερευνηθούν, πέρα από τις έρευνες που είχαν γίνει από τις δικαστικές αρχές. Εκτός όμως από την αναμφισβήτητη πραγματικότητα υπήρχε στην κυβέρνηση και η κρυφή ελπίδα ότι θα προέκυπταν ευθύνες για στελέχη μόνο της ΝΔ. Όμως και οι δύο υποθέσεις, και κυρίως η υπόθεση της Ζήμενς, είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια
πριν από την ανάληψη της εξουσίας του Κ. Καραμανλή. Έτσι υπήρχε κίνδυνος να βρεθούν μπλεγμένοι πολλοί άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στην εξουσία όταν ξεκίνησαν και οι δύο αυτές υποθέσεις. Ήταν κάτι που δεν είχε υπολογιστεί από την τωρινή κυβέρνηση.

Επίσης υπήρχε στο νεο-ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου η κρυφή ελπίδα ότι το αποτέλεσμα της έρευνας των παραπάνω υποθέσεων από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής θα απέδιδε σημαντικά επικοινωνιακά οφέλη στο κυβερνών κόμμα.

«Ώδινεν όρος και έτεκε μυν». Αυτό ήταν ουσιαστικά το έργο των Εξεταστικών Επιτροπών. Και όπου υπήρξε συλλογή στοιχείων σε βάρος πολιτικών προσώπων, είτε αυτά ήταν γνωστά από τη δικαστική έρευνα είτε αυτά αφορούσαν στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στην υπόθεση της Ζήμενς το μόνο καινούργιο στοιχείο που κατάφερε να συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή ήταν η ομολογία του τέως υπουργού Τ. Μαντέλη και οι offshore επιχειρήσεις τού επιφανούς στελέχους του
ΠΑΣΟΚ Ά. Τσοχατζόπουλου. Επίσης ήρθε ξανά στην επικαιρότητα η ήδη γνωστή υπόθεση δωροδοκίας του γνωστού συμβούλου της κυβέρνησης Σημίτη Θ. Τσουκάτου. Βέβαια το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2010 και ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα έχουν ερευνηθεί όλες οι πτυχές της υπόθεσης Ζήμενς και θα έχουν αποκαλυφθεί όλοι όσοι εισέπραξαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής αυτής εταιρείας. Γιατί ασφαλώς υπάρχουν πολλά πρόσωπα, ακόμη και πολιτικά, που αναφέρονται στα κατάστιχα της εταιρείας ως δωρολήπτες και πρέπει η έρευνα να συμπεριλάβει και τα «δώρα» που έλαβαν τα πρόσωπα αυτά, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα.
Πάντως προς το παρόν οι ευθύνες πέφτουν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να ξεσκεπαστούν όλοι όσοι ροκάνιζαν το μαύρο χρήμα. Καθόσον αφορά την υπόθεση του Βατοπεδίου και εδώ το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν φαίνεται να είναι σημαντικό. Αποδόθηκαν ευθύνες σε στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, τις οποίες ευθύνες δυστυχώς ο τέως πρωθυπουργός αποπειράθηκε να συγκαλύψει όταν ασκούσε την εξουσία. Το μόνο νέο στοιχείο στην υπόθεση Βατοπεδίου είναι οι ευθύνες που έχει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή. Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσουμε ότι το ξεσκέπασμα της υπόθεσης με το Βατοπέδι δεν αποτελεί έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά κυρίως έργο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.
Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν απομακρύνει από τις τάξεις τους όλα τα στελέχη που βρέθηκαν αναμεμειγμένα στα δύο αυτά βρώμικα παιχνίδια. Κι αυτό είναι βέβαια αληθές, αλλά δεν είναι ικανό να απαλείψει τις ευθύνες των ηγετών των δύο κομμάτων. Και ο Σημίτης και ο Καραμανλής, με τις στρατιές των ακριβοπληρωμένων συμβούλων τους, θα έπρεπε να είχαν πληροφορηθεί την ανάμειξη των κυβερνητικών αξιωματούχων και στην υπόθεση της Ζήμενς και σ’ αυτήν του Βατοπεδίου. Και θα έπρεπε να τους είχαν τιμωρήσει όχι απλώς με αποπομπή από την κυβέρνηση, αλλά και με την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Και όχι να προσπαθούν να καλύψουν τις όποιες ευθύνες των στελεχών τους.
Είναι γεγονός ότι η ατιμωρησία των υπευθύνων για πράξεις παράνομες, προκαλεί πάντα αποθράσυνση των δραστών, αλλά και δημιουργεί καινούργιους δράστες. Τα κόμματα γνώριζαν την οικονομική κατάσταση των στελεχών τους και ήταν σε θέση να κρίνουν ποια στελέχη μπήκαν στην πολιτική φτωχά και στη συνέχεια απέκτησαν τεράστια περιουσία χωρίς νόμιμη αιτιολογία.
Αυτή η ανεκτικότητα σ’ αυτούς που δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της έντιμης διαχείρισης της εξουσίας, είναι που προκαλεί τη μεγάλη απογοήτευση στον ελληνικό λαό. Και αποτελεί βασική αιτία της παρακμής του σημερινού πολιτικού μας συστήματος. Μπορεί ο ελληνικός λαός να παρουσιάζει πολλά μειονεκτήματα και να μη σέβεται κανόνες εντιμότητας, όμως από τους εκλεγμένους πολιτικούς απαιτεί σύνεση και σωφροσύνη. Αλλά αυτή η έκπτωση εντιμότητας θα ήταν συρρικνωμένη και το ήθος του λαού θα βρισκόταν σε καλύτερο επίπεδο εάν η πολιτική και η πνευματική του ηγεσία έδειχνε σεβασμό στις προαιώνιες αξίες που αποτελούν τους πυλώνες της κοινωνικής ηθικής. Είναι γεγονός ότι το μέχρι τώρα έργο των δύο Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής έχει προκαλέσει απογοήτευση και στην κυβέρνηση και στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως η απογοήτευση αυτή οφείλεται στο ότι το κάθε κόμμα ήθελε να ρυμουλκήσει το πόρισμα της Επιτροπής προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των κομματικών επιδιώξεών του. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτείνει στη Βουλή, κατά τη νέα σύνοδο των εργασιών της, τη σύσταση δύο νέων Εξεταστικών Επιτροπών. Η μία για να διερευνήσει τις ευθύνες που υπάρχουν για την αποστολή στην ΕΕ ψευδών στατιστικών στοιχείων καθόσον αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με την έρευνα των αιτίων που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή βαθιά κρίση. Προσωπικά διαβλέπουμε την αναγκαιότητα της Επιτροπής για την οικονομία. Πράγματι τα αίτια που προκάλεσαν τη σημερινή οικονομική κρίση είναι πολλαπλά και θα πρέπει να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι σχετικές ευθύνες, πολιτικές και διαχειριστικές, εφόσον υπάρχουν.
Η σημερινή κατάσταση έχει προκληθεί από πολλές αιτίες, που ανάγονται σε πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων είκοσι ετών. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα της εισόδου μας στην ΟΝΕ με αθωράκιστη την ελληνική οικονομία. Με ελλιπή θωράκιση και με σχεδόν πεπαλαιωμένη παραγωγική μηχανή, μπήκαμε στην
ΟΝΕ, σε μια ένωση οικονομική και νομισματική με υπέρτερες τεχνολογικά και παραγωγικά οικονομίες, με εξαγωγές προϊόντων με ελάχιστη προστιθέμενη αξία και χαμηλής ποιότητας. Έπασχε εξαρχής η ελληνική οικονομία από χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι αδυναμίες δεν συγχωρούνται στο πλαίσιο μιας οικονομικής ολοκλήρωσης (δηλαδή συνένωσης) με οικονομίες υπέρτερες. Το βέβαιο αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς οικονομίες που συμμετέχουν καταδικάζονται σε στασιμοπληθωρισμό, σε υπερχρέωση και σε παραγωγικό μαρασμό. Και ακριβώς αυτά τα φαινόμενα βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία, σε μεγαλύτερη ασφαλώς ένταση λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Φρονούμε ότι η έρευνα της Επιτροπής πρέπει να αρχίσει από τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων από το 1995 μέχρι και σήμερα. Και να καταλογίσει τις ευθύνες τής κάθε κυβέρνησης και να μην περιοριστεί μόνο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές ή σε επιλεγμένες πράξεις ή παραλείψεις. Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία επιβάλλεται να δράσει με πλήρη αντικειμενικότητα και χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Γιατί εδώ δεν πρόκειται για ποινικές ευθύνες, πρόκειται για λαθεμένες επιλογές και ενδεχομένως για πράξεις ή παραλείψεις που προκάλεσαν τη σημερινή εξάρθρωση του ελληνικού κράτους. Γιατί η οικονομία πάσχει όταν το κράτος δεν επιτελεί ακέραιο τον προορισμό του. Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στα σημερινά της χάλια έχει το ύψιστο καθήκον να αναζητήσει και να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν την υπερχρέωση του ελληνικού κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την ώθηση του ελληνικού λαού στην υπερκατανάλωση. Πρέπει να διερευνηθεί πώς και γιατί έφτασε σε αστρονομικά ύψη το δημόσιο χρέος και παράλληλα εκποιήθηκε η δημόσια περιουσία, πέρα από τις εισροές από τα κοινοτικά ταμεία. Δηλαδή οι κυβερνήσεις από το ’81 και μετά αύξησαν τη φορολογία, εκποίησαν σχεδόν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία, εισέπραξαν πλούσιες εισροές από τα κοινοτικά ταμεία και το αποτέλεσμα είναι ότι το δημόσιο χρέος έφτασε να πνίγει την οικονομία της και να διασύρεται η Ελλάδα διεθνώς.
Έχουμε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση θα έχει τη σωφροσύνη να μη δημιουργήσει βιομηχανία παραγωγής Εξεταστικών Επιτροπών. Η Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να είναι η τελευταία. Οι Εξεταστικές Επιτροπές οδηγούν σε όξυνση των πολιτικών παθών. Και από την άποψη αυτή είναι άκρως επικίνδυνες. Μπορεί η κυβέρνηση να τιμωρήσει τους φταίχτες, είτε είναι πολιτικοί είτε είναι απλοί πολίτες, για να νιώσει ο λαός ότι επιτέλους υπάρχει στην Ελλάδα δικαιοσύνη!


Σχολιάστε εδώ