Κόκκινος συναγερμός

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς όλοι οι σημαντικοί δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση, ενώ η ύφεση πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της αγοράς. Η βιομηχανική παραγωγή σε κάμψη, η οικοδομική δραστηριότητα σε κάθετη πτώση, ο τουρισμός υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς, 25% κάτω τα έσοδα την τελευταία διετία, μείον 11% τον Ιούνιο. Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα συνολικά προκαλεί εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει ότι δεν θα καταφέρει να αποφύγει τα νέα μέτρα. Σε μια ύστατη προσπάθεια, το ΣΔΟΕ ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους με διασταυρώσεις στοιχείων για γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς προκειμένου να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα, θα δραστηριοποιηθεί και ειδική ομάδα ελεγκτών («Ράμπο») που θα διενεργήσει ελέγχους σε κατηγορίες πολιτών που, ενώ ζουν πολυτελώς, δηλώνουν στην εφορία πενιχρά εισοδήματα. Δεν λείπουν ωστόσο και οι… συνήθεις κινήσεις εντυπωσιασμού από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των συγκεκριμένων προσώπων, επιχειρηματιών και άλλων.
Δραματική στο μεταξύ είναι η κατάσταση στην αγορά, καθώς οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας είτε δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Ο κίνδυνος για νέα λουκέτα είναι κάτι περισσότερο από ορατός και χιλιάδες εργαζόμενοι θα προστεθούν στη μακριά λίστα της ανεργίας, η οποία σημείωσε μικρή αύξηση τον Ιούλιο και αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμη και στο 16% με το πέρας της τουριστικής σεζόν.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του έγκυρου βρετανικού περιοδικού «Economist» για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει για το 2011 ύφεση της τάξεως του 4,8%. Εστιάζει στην κρίση που πλήττει την οικοδομική δραστηριότητα και τους κλυδωνισμούς στον τουρισμό, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη σταδιακή διόγκωση της ανεργίας. Τέλος, διατυπώνει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίζει η κυβέρνηση.
Στις 8 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα για ακύρωση του Μνημονίου που έχουν καταθέσει από κοινού ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ιδιώτες. Μένει να φανεί αν οι δικαστές θα αποφασίσουν επί νομικής και συνταγματικής βάσεως ή θα επικρατήσουν τα πολιτικά κριτήρια.
Ενός κακού μύρια έπονται… Η κυβέρνηση καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκαλεί και στη χώρα μας το ανατιμητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές σιτηρών. Οι αλευροβιομήχανοι προαναγγέλλουν αυξήσεις στο ψωμί αλλά και σε μια μεγάλη αλυσίδα προϊόντων. Το υπουργείο προειδοποιεί με κυρώσεις όσους προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις και παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τους… παραβάτες. Εντός κυβέρνησης διατυπώνονται αιχμές για καθυστερημένη αντίδραση του αρμόδιου υπουργείου και τίθεται… θέμα Λούκας εν όψει και του ανασχηματισμού. Σημειωτέον, η κυβέρνηση είχε απειλήσει με κυρώσεις και τους βενζινοπώλες, ωστόσο η αισχροκέρδεια στα πρατήρια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Εντάσεις
ΣΤΗΝ τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αμέσως επόμενες ημέρες τα κόμματα αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα για το κυβερνών κόμμα, καθώς δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψηφίους σε κρίσιμες Περιφέρειες (Αττικής) και δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης).
Νέο γύρο αντιπαράθεσης Σαμαρά – Μπακογιάννη προκαλεί η απόφαση της Ρηγίλλης να ορίσει υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης τον Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Στην πορεία προέκυψε και θέμα με τον Χρ. Μαρκογιαννάκη να δηλώνει ενοχλημένος γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την απόφαση της Ρηγίλλης. Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη στήριξη της Ντ. Μπακογιάννη, κάτι που αυτόματα θα σημάνει τη διαγραφή του από τη ΝΔ.
Η τελευταία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γ. Πλακιωτάκη και θα προτείνει δικό της υποψήφιο.
Και αντιδράσεις
ΕΝ μέσω αντιδράσεων και συλλαλητηρίων πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα, η πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γ. Παπανδρέου συμφωνήθηκε η συγκρότηση Μεικτής Υπουργικής Επιτροπής με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η άμυνα, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.ά. Σε δηλώσεις της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου με τις κινήσεις του επί της ουσίας εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ, με ορατό τον κίνδυνο να εμπλακεί η Ελλάδα στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική του θα έχει συνέπεια να απομονωθεί διπλωματικά η χώρα μας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει. Κατά την παραμονή του Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.


Σχολιάστε εδώ