Κλειδί για τον ανασχηματισμό το Μαξίμου
Ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς, με αντικαταστάσεις αλλά και μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει στο μέτρο του δυνατού την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Στις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και οι μόνοι με τους οποίους συνομιλεί και γνωρίζουν τις προθέσεις του είναι οι Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης και δευτερευόντως ο Π. Γερουλάνος.
«Κλειδί» του ανασχηματισμού, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου: Αν δηλαδή θα συνεχίσει με την ίδια σύνθεση και τον Χ. Παμπούκη παντοδύναμο και στη θέση του υπουργού Επικρατείας ή θα αλλάξει. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Παμπούκης θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί διακαώς, αφού αποχωρώντας από το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο θα χάσει μέρος της ισχύος του και στο Μαξίμου θα εγκατασταθεί ο Γ. Ραγκούσης. Με ενισχυμένο ρόλο και αυξημένες αρμοδιότητες: Θα μετέχει σε όλες τις συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου και θα προεδρεύει σε συσκέψεις υπουργών για σημαντικά ζητήματα. Παράλληλα θα αναλάβει και τον τομέα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Πεταλωτή, με πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα. Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Ραγκούσης είχε πει (και είχε δημοσιεύσει το «ΠΑΡΟΝ») ότι αν φύγει από τη θέση που κατέχει σήμερα δεν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Ορισμένοι μάλιστα δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη διαρροή σε ημερήσια εφημερίδα («Ελευθεροτυπία») βασικών σημείων του νέου εκλογικού νόμου, που βρίσκεται έτοιμος στα συρτάρια του. «Το άφησε να διαρρεύσει για να μην μπορεί ο διάδοχός του να οικειοποιηθεί το έργο του», έλεγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου με ξεχωριστό ρόλο και διακριτές αρμοδιότητες ενδέχεται να μετακινηθεί και ο Π. Γερουλάνος.
Αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν προβλέπονται παρά τις κραυγαλέες αδυναμίες που παρατηρούνται. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του έχουν χειρισθεί εξαρχής το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης και μια αλλαγή θα φρέναρε τις διαδικασίες μέχρι να ενημερωθεί ο αντικαταστάτης του και θα περιέπλεκε τις συνεννοήσεις με την «τρόικα».
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μετακίνηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη πιθανότατα στο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αν και εφόσον ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να αλλάξει τη Λ. Κατσέλη. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθεί στέλεχος πρώτης γραμμής και με ισχυρή προσωπικότητα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γ. Φλωρίδη και του Χρ. Παπουτσή, αν δεν διαδεχθεί τον Σ. Ξυνίδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται επίσης ο Δημήτρης Ρέππας, που θεωρείται σκληρός και κατάλληλος για το πόστο. Ο τέταρτος που επίσης συζητείται είναι ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος ωστόσο δεν συγκεντρώνει τα αναγκαία χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.
Αν ο Γ. Ραγκούσης εγκατασταθεί τελικώς στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εσωτερικών θα μετακινηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Β. Βενιζέλος, η παραγωγή έργου του οποίου δέκα μήνες στο Πεντάγωνο είναι μηδαμινή. Στο μεταξύ φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία που πρώτο δημοσίευσε το «ΠΑΡΟΝ» περί μετακίνησης του Α. Λοβέρδου στο Υγείας, το οποίο αναμένεται να αλλάξει δομή και να ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες. «Αγκάθι» αποτελούν για τον Γ. Παπανδρέου οι περιπτώσεις των Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Λ. Κατσέλη, λόγω των πολύ καλών προσωπικών σχέσεων που έχει μαζί τους. Η αντικατάσταση της πρώτης θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρη, ενώ για την κ. Κατσέλη κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού: αν θα τη διατηρήσει στη θέση της ή θα τη μετακινήσει σε άλλο υπουργείο – περίπτωση να την αφήσει εκτός κυβέρνησης κρίνεται απίθανη.
Στον ανασχηματισμό θα καλυφθούν και οι θέσεις των κυβερνητικών που θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν μετά τις 3 Σεπτεμβρίου. Είναι αυτός και ο βασικός λόγος που ο ανασχηματισμός προσδιορίσθηκε για τις αμέσως επόμενες ημέρες.