ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ευθύνες στον Χριστόφια
Ήδη σε επίπεδο ΕΕ η Άγκυρα διεμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για επιστροφή της Αμμοχώστου και για άνοιγμα του λιμανιού της πόλης είναι κονσέρβα. Επικαλούμενη η τουρκική διπλωματία δηλώσεις του ίδιου του κύπριου Προέδρου και συνεργατών του, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι κατατίθεται για επικοινωνιακούς σκοπούς και ότι εάν η Λευκωσία έχει πρόθεση για λύση, αυτή μπορεί να εξευρεθεί ως το τέλος του έτους. Όμως, ισχυρίζονται οι Τούρκοι, δεν υπάρχει πρόθεση από τους Ελληνοκύπριους για λύση ως το τέλος του έτους, αφού είναι βολεμένοι με την ένταξή τους στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, τονίζει η τουρκική πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι βρίσκουν επικοινωνιακά τεχνάσματα για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους! Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διαβιβαστεί και προς τα Ηνωμένα Έθνη και η τουρκική πλευρά ζητά καταλογισμό ευθυνών για τη στάση της Λευκωσίας μέσω της έκθεσης αξιολόγησης του ΓΓ του ΟΗΕ τον προσεχή Νοέμβριο. Με αυτό το σκεπτικό η τουρκική κυβέρνηση αξιώνει όπως τερματιστεί η «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι κατά τον ισχυρισμό της Άγκυρας τιμωρούνται επειδή είπαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και στη λύση το 2004. Στη θέση αυτή προσθέτουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2006 για τη βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους με σκοπό την επανένωση της Κύπρου. Αληθές είναι ότι η φόρμουλα την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χρήση του άρθρου 207 (2) δεν στηρίζονται στην επανένωση, αλλά στη δημιουργία μιας χωριστής οντότητας, όπως αυτή της Ταϊβάν. Οι Τούρκοι για να χρυσώσουν το χάπι ισχυρίζονται ότι με τον Κανονισμό και την ταϊβανοποίηση δεν θα επέλθει αναγνώριση!
Επιμένει στο «δικαίωμα» των εποίκων
Στην Κύπρο, πάντως, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς
Έρογλου υποστήριξε ότι δεν θα επιστραφούν περιουσίες Ελληνοκυπρίων οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή Τουρκοκυπρίων και εποίκων ή, εάν γίνουν αναπροσαρμογές, θα είναι περιορισμένες διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αξίωση των Ελληνοκυπρίων ότι τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό θα έχει ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, αλλά ο τουρκοκύπριος ή έποικος σημερινός κάτοχος.
Οι θέσεις Έρογλου προκάλεσαν τις αντιδράσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων και της κυβέρνησης. Το σκηνικό αυτό φανερώνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των μερών και τη δυσκολία να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. Παρʼ όλα αυτά, ο κ. Έρογλου επιμένει σε λύση ως το τέλος του έτους…


Σχολιάστε εδώ