Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Το πρόγραμμα εκποίησης και των τελευταίων υπολειμμάτων της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται ότι αναβάλλεται για μερικούς μήνες προκειμένου η κυβέρνηση να επιλέξει ξένους οίκους για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημόσιου που πρόκειται να εκποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν και η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Γιατί η κυβέρνηση περιμένει τους τάχα εξειδικευμένους ξένους οίκους για να αναλάβουν να αξιολογήσουν την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς και εν συνεχεία να εκτιμήσουν και την τρέχουσα αξία του συνόλου του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι πληροφορίες λένε ότι πολλοί ξένοι οίκοι που ασχολούνται με την εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για να αναλάβουν αυτό το έργο. Βέβαια με βάση τα διεθνή μεγέθη η δουλειά αυτή είναι περιορισμένου οικονομικού ενδιαφέροντος για τους ξένους οίκους. Όμως επειδή όλες οι ειδικές αυτές επιχειρήσεις βλέπουν ότι τελικά το Δημόσιο θα εκποιήσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία και θα προεισπράξει πολλά μελλοντικά του έξοδα, οι ξένοι αυτοί οίκοι οσφραίνονται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει αρκετό χρήμα και θέλουν να πάρουν την ασήμαντη δουλειά της αξιολόγησης της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για τις δουλειές στην Ελλάδα έχουν επιδείξει η HSBC, η Deutsche Bank, η Lazard, η Gredit Suisse και η Morgan Stanley. Ψητό οσφραίνονται και τρέχουν. Και μετά οι ξένοι μας κατηγορούν για υψηλά ελλείμματα.
2Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό, όπως σωστά είχε προβλέψει και προειδοποιήσει στις αρχές του χρόνου ο διοικητής της Εθνικής Β. Ράπανος και στη συνέχεια την ίδια προειδοποίηση έκανε και ο Γ. Κωστόπουλος της Alpha Bank, ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι το ζεστό χρήμα. Και ο κύκλος για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έκλεισε με μια πρόβλεψη των ελεγκτών της «τρόικας», που τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης των ελληνικών τραπεζών και προέβλεψαν ακόμη και εξαγορές από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Φαίνεται ότι το «μήλον της Έριδος» θα αποτελέσει η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που πρώτευσε και στα τεστ αντοχής. Όλοι όμως προβλέπουν ότι μια εξαγορά ορισμένων τραπεζών από ξένους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους θα ενδυναμώσει σημαντικά το τραπεζικό μας σύστημα στη χρηματιστηριακή αγορά και ίσως για λόγους κερδοσκοπικούς ψιθυρίζεται ότι η Marfin Bank ή η Τράπεζα Κύπρου θα είναι εκείνες που τελικά θα κερδίσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τώρα φαίνεται να αποτελεί το χρυσόμαλλο δέρας. Η «τρόικα» φαίνεται ότι ευνοεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των μικρών τραπεζών, ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ενδυναμωθεί, να αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα και υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας. Και διεμήνυσαν έμμεσα στην κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ότι καλό θα είναι στην προσπάθεια εξαγορών και συγχωνεύσεων να συμμετάσχουν και ξένοι τραπεζικοί κολοσσοί. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εγκυμονεί πολλές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα.
3 Και δεν είναι μόνο ο αφελληνισμός των τραπεζών. Πολλά κινδυνεύουν να χάσουν τον ελληνισμό τους. Και πρώτα πρώτα οι Έλληνες άρχισαν να χάνουν τον ελληνισμό τους, καθώς από την εδώ κατάσταση απογοητεύονται και τρέχουν σε άλλες χώρες για να βρουν κατανόηση και απασχόληση. Η ελληνική γη, και κυρίως η νησιώτικη, κινδυνεύει σιγά σιγά να εκποιηθεί στους ξένους, οι οποίοι μαζί με τους μετανάστες πολύ σύντομα θα αποτελούν την πλειονότητα σ’ αυτήν τη χώρα. Η νεολαία της Ελλάδος νομίζουμε ότι είναι μια χαμένη υπόθεση. Όσοι από τους νέους μας κατέχουν επιστημονικά ή τεχνικά εφόδια, προτιμούν να αποκτήσουν μια μόνιμη απασχόληση σε μια πλούσια χώρα του εξωτερικού. Και εδώ θα απομείνουν όσοι νέοι στερούνται προσόντων ή όσοι έχουν εξασφαλίσει κάποιο εισόδημα από την οικογένειά τους κι αυτό αν μπορέσουν να το διατηρήσουν. Αν θέλει η Ελλάδα να κρατήσει τη νεολαία της θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης και του επιστημονικού και τεχνικού της κλάδου. Καθώς επίσης και για τους νέους που παρουσιάζονται ανειδίκευτοι να δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης για να τους σώσει από τα ναρκωτικά, τα μπαράκια και την καταστροφή. Η αγορά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η Ελλάδα να μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Διαφορετικά, ο αφελληνισμός θα είναι ολοκληρωτικός και όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα.