Βυζάντιον

Στο κλίμα έχουμε κάνει τα πάντα, ακόμα και σεξ σε στάσεις που δεν εγκρίνει η Εκκλησία. Το έχουμε αλλάξει, το στέλνουμε εδώ και εκεί αιφνιδιαστικά και χωρίς λόγο, το εκπαιδεύσαμε να μας εκπλήσσει. Κι όμως, δεν έχουμε καταφέρει να του περάσουμε δύο καταραμένους διακόπτες που θα σου επιτρέπουν να κλείνεις τη μια εποχή και να ανοίγεις την άλλη. Έχω βαρεθεί πια το καλοκαίρι. Δεν είναι ο καύσωνας, είναι που εγώ βαριέμαι εύκολα επειδή μικρός έβλεπα πολλές διαφημίσεις. Επίσης δεν αντέχω να είναι όλα γύρω καλοκαίρι και μέσα μας χειμώνας. Ήθελα ένα τηλεκοντρόλ με το οποίο να επιλέγεις ημερομηνία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Περιμένω πλέον την 31η Οκτωβρίου 2010. Στο ξημέρωμά της θα έρθει η χειμερινή ώρα και το δειλινό της θα φτάσει νωρίτερα. Αν ψιλοβρέχει κιόλας, ακόμα καλύτερα. Πιθανότατα περιμένω τον χειμώνα επειδή δεν έχω πλέον την ανεμελιά που απαιτεί το καλοκαίρι. Το αποδέχομαι όπως και τις άσπρες τρίχες στην άθλια και μεγάλη κεφαλή μου.
•••
Τα γράφω αυτά επειδή σκέφτομαι ότι αρκετοί επιστρέφουν σήμερα και είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγείτε και ο συνοδηγός να διαβάζει τώρα τη στήλη. Ακόμα και αν τη διαβάζει φωναχτά, τώρα ίσως κομπιάσει, ίσως καταλάβει τι βλακεία έκανε, αφού μέσα σας θεριεύει ο πειρασμός που σας καλεί να στείλετε το αυτοκίνητο στα χωράφια. Δεν σας αδικώ. Όποιος καταλαβαίνει πού ακριβώς επιστρέφει, ακούει τώρα την απελπισία να ουρλιάζει στο κεφάλι του. Ελάτε, βγείτε λίγο από το σώμα σας και ας παρακολουθήσουμε μαζί τον εαυτό σας. Οδηγείτε στο ρεύμα επιστροφής προς την Αθήνα. Όσο και αν έχετε φορτώσει τη σχάρα του αυτοκινήτου σας δεν πρόκειται να τραβήξετε την προσοχή του Θεού, αποκλείεται να τον βγάλετε από την ανυπαρξία του. Αυτήν τη στιγμή μεταφέρετε την οικογένειά σας στο σπίτι. Και χαμογελάτε πικρά με την
αντίφαση: Λατρεύετε την οικογένειά σας, αλλά μισείτε όσα πρέπει να κάνετε γιʼ αυτήν. Βέβαια είναι πιθανό να μισείτε την οικογένειά σας και να λατρεύετε όσα δεν κάνετε γιʼ αυτήν. Αλλά αυτά είναι αυστηρά προσωπικά, όσο φως και αν ρίξεις, η ψυχή δεν μπορεί να φωτιστεί εκεί κάτω.
•••
Οδηγείτε και δεν μπορείτε να χωνέψετε την τιμή που πληρώσατε για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ. Εδώ δέχεστε εκείνο το μικρό τσίμπημα στα πλευρά που σας λέει ότι ενώ πέρσι κάνατε όνειρα για καινούργιο αυτοκίνητο, τώρα δεν μπορείτε να φουλάρετε την παλιατζούρα που κυκλοφορείτε. Θα φτάσετε σπίτι. Κάτω από την πόρτα υπάρχει ακριβώς ό,τι βρίσκεται και μέσα στο μυαλό σας: Σκόνη και λογαριασμοί. Αυτό είναι ένα σταυρόλεξο με πολλά μαύρα και ελάχιστα λευκά τετράγωνα. Θα πρέπει να σχεδιάσεις, να πληρώσεις, να τρέξεις, να πάρεις σχολικά, να πας με το παιδί στο μαγαζί με τα φθηνά ρούχα, να βιάσεις την ίδια σου την αισθητική και το γούστο, αρκούμενος στο ευτελές. Για άλλη μια φορά καταλαβαίνεις ότι η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι το άθροισμα πολλών μικρών και μεγάλων ταπεινώσεων. Και αριθμητικά ισοδυναμεί με όσα σου λείπουν για να ζήσεις αξιοπρεπώς.
•••
Ε, μετά θα έρθει εκείνη η κωμωδία της ΔΕΘ όπου υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα κοινωνικό πακέτο μέτρων το οποίο, φυσικά, θα αναπτυχθεί μετά το Μνημόνιο. Αν δεν το έχεις καταλάβει, το Μνημόνιο είναι σαν τη θρησκεία: Πρέπει να πεθάνεις για να περάσεις καλά. Τώρα εσύ δεν ξέρεις πότε ακριβώς τελειώνει το Μνημόνιο και αν θα έχεις επιβιώσει μέχρι τότε. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πεθάνεις από την πείνα. Μπορεί να σε σφάξει η γυναίκα σου. Όμως αυτό που δεν εξηγεί κανείς είναι ότι μία μέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά, τότε η ομιλία του θα είναι stand up comedy ή θα παριστάνει τον τύπο που αποσπά την προσοχή της Αστυνομίας, ενώ οι άλλοι κάνουν ληστεία. Θέλω να σας πω ότι ο φίλος μου στο οικονομικό επιτελείο με πληροφορεί ότι κατά βάθος δεν ανησυχεί, αφού το ΣΔΟΕ λειτουργεί πλέον με νοοτροπία νταβατζή. Πόσα λείπουν; Ας πούμε 2,5 δισ. ευρώ. Βγάζεις έξω το ΣΔΟΕ και κόβει πρόστιμα 10 δισ. ευρώ. Ο υπόχρεος, ακόμα και αν αμφισβητήσει το πρόστιμο, καλείται να δώσει το 25% μπροστά. Καλό; Όχι και τόσο. Διότι πια και ο εχθρός βγάζει δαγκάνες.
•••
Με περισσή ντροπή ομολογώ ότι έκανα χρήση τουριστικών υπηρεσιών με το γνωστό deal: Θα πληρώσεις 560 με απόδειξη ή 420 χωρίς; Η διαφορά ήταν η βενζίνη μου και έφυγα από το άθλιο, σκοτεινό και υγρό δωμάτιο χωρίς απόδειξη. Η ιδιοκτήτρια μου εξήγησε κυνικά ότι δεν ανησυχεί για την πιθανότητα ελέγχου. Πρώτον, η τοπική εφορία δεν υπάρχει περίπτωση να βγει στη γύρα, και δεύτερον, αν έρθει το ΣΔΟΕ, θα ειδοποιηθεί εγκαίρως. Μου λένε, λοιπόν, ότι είναι ωραία και εντυπωσιακά όσα ανακοινώνονται για ελέγχους σε κότερα, νυχτερινά κέντρα και παραλίες, αλλά το σύστημα δεν θα λειτουργήσει αν η φοροδιαφυγή δεν παταχθεί στην ευρεία κλίμακα της μικρής και καθημερινής κατανάλωσης. Όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι, το πρόβλημα είναι σε μένα και σένα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τις εκλογές και τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων: Δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί, φταίνε και οι μαλάκες που τους ψήφισαν. Κάπως έτσι, με ΦΠΑ 23% που αποτρέπει τα αιτήματα για απόδειξη και με τα έσοδα να υστερούν, σʼ το λέω για να είσαι έτοιμος, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν ότι φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα έρθουν. Και όμως, αν όλοι μας κάναμε ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, η χώρα δεν θα είχε πρόβλημα. Δηλαδή θα συνέχιζε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, θα διόριζε στο Δημόσιο, θα βουτούσε μίζες, θα αγόραζε αεροπλάνα. Όμως δεν κάνουμε ειλικρινείς δηλώσεις. Τα υπόλοιπα, λοιπόν, περί φιλοπατρίας και ευσεβούς λαού, να τα λέτε μόνο σε σχολικές αυλές. Παρεμπιπτόντως, κάνω ειλικρινέστατη φορολογική δήλωση.
•••
Α, με την ευκαιρία έχω κάτι σαν είδηση. Πρώτον, υπάρχει πλέον σειρά ολόκληρη ιερών ναών που ξέπλεναν φορολογητέα ύλη με ανύπαρκτες δωρεές. Κοινώς ο ιερέας σού έδινε μια αθεώρητη απόδειξη δωρεάς, κρατούσε μια μικρή μίζα και εσύ κέρδιζες το αφορολόγητο. Δεύτερον, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο με μεγάλη και έντονη δράση έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Και επειδή το σωματείο είναι εσχάτως ήσυχο, αρνούμαι να πιστέψω ότι έγινε κάποια συναλλαγή στο παρασκήνιο, εντάξει;
•••
Έχω αρχίσει και παίρνω τα πρώτα email σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Εννοείται ότι θα γελάσουμε και σε αυτές τις εκλογές, αναδεικνύοντας τους υποψηφίους με το μεγαλύτερο επικοινωνιακό χάρισμα. Θέλω, όμως, να σταθώ στην κίνηση του Κώστα Μπακογιάννη που οδεύει προς την υποψηφιότητα για τον Δήμο του Καρπενησίου. Σπεύδω και εγώ να χαιρετίσω την υποψηφιότητα του Κώστα. Γενικά χαιρετίζω κάθε δραστηριότητα της οικογένειας που απομακρύνει έστω και ένα μέλος της από την πρωτεύουσα. Φανταστείτε να εκλεγεί ο Κώστας και να υπάρξουν μέρες με χιόνι, όπου εσύ, άνετος στο σπίτι, θα σκέφτεσαι πως ένας Μητσοτάκης δεν μπορεί καν να σε προσεγγίσει, είναι αποκλεισμένος. Θα μου πείτε, τι μου φταίνε οι κάτοικοι της Ευρυτανίας; Καθόλου δεν τους λυπάμαι. Θα τους καλούσα δε να πάρουν όλο το σόι εκεί και εν ανάγκη να χρηματοδοτήσουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας. Πώς είναι οι αρκούδες στη Φλώρινα; Ε, κάτι τέτοιο, αλλά με Μητσοτάκηδες.
•••
Λοιπόν καλώς μας ήρθατε, καλώς σας βρίσκουμε πίσω αρκετούς. Ελάτε να περιμένουμε και τους υπόλοιπους που νομίζουν ότι η άδεια είναι απόδραση. Όχι, αγόρι μου. Προαιρετικός προαυλισμός κρατουμένων είναι η άδεια. Άντε, ελάτε και μην το φοβάστε. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, ο χρόνος τρέχει πια πιο γρήγορα, κυλάει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Τι διάολο, ζωή είναι, θα περάσει.


Σχολιάστε εδώ