Έφυγε αμετανόητος…

«Πέθανε ο άνθρωπος που αποβίβασε την Τουρκία στην Κύπρο», έγραψε η «Μιλιέτ». Και είναι ό,τι σωστότερο θα μπορούσε να γραφτεί πάνω στην ταφόπλακα για τον αδίστακτο ταξίαρχο του ΕΑΤ-ΕΣΑ Δημήτρη Ιωαννίδη.
Τριάντα έξι χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής… Γλίτωσε την εκτέλεση όταν ο Καραμανλής μετέτρεψε την ποινή του θανάτου σε ισόβια, αλλά η Θεία Δίκη ανταπέδωσε με το ίδιο νόμισμα στον ακραίο δικτάτορα με το παγωμένο βλέμμα, που μόνο του έσπερνε τον φόβο.
Τα γεράματα και η θερμοπληξία βάλανε το τέλος… Τις τελευταίες μέρες είχε καταπέσει και την Κυριακή, τη μέρα της Παναγίας, τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, με πυρετό γύρω στο 37, που όμως δεν έπεφτε, γιʼ αυτό το απόγευμα τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου και το πρωί της Δευτέρας εξέπνευσε. Παίρνοντας μαζί του τα μυστικά για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, την ανατροπή του Παπαδόπουλου και την προδοσία της Κύπρου.
Στο κελί της ΣΤ΄ πτέρυγας έμειναν τα προσωπικά του είδη, αλλά και κάποια πράγματα, όπως το ατομικό ψυγείο που είχε. Όλα αυτά τα μάζεψαν οι φύλακες για να τα πάρουν οι δικοί του.
Στον Κορυδαλλό παραμένει ο άλλος αμετανόητος, ο συνταγματάρχης με το περίστροφο στο χέρι, ο πραξικοπηματίας Ντερτιλής, ο οποίος δεν χαμπαριάζει με τίποτα, όπως μας έλεγαν φύλακες…
Άσβεστο μίσος
Μίσος χώριζε τους συνωμότες της 21ης Απριλίου. Ο Παπαδόπουλος και ο Μακαρέζος δεν μιλούσαν με τον Ιωαννίδη, ο οποίος στις 25 Νοεμβρίου 1973 τους ανέτρεψε. Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο που πρόσφατα εκδόθηκε με το τρίτο μέρος των σημειωμάτων του Μακαρέζου ο Αριστείδης Δημόπουλος, που επιμελήθηκε την έκδοση:
«Είναι αποκαλυπτικό ότι καθʼ όλη τη διάρκεια της μακράς καθείρξεώς τους στον Κορυδαλλό και σε γειτονικά μάλιστα κελιά με τον Δημήτριο Ιωαννίδη, ουδέποτε του απηύθυναν καν τον λόγο ούτε δέχθηκαν ποτέ να δώσει εξηγήσεις, όπως συνεχώς επεδίωκε, για τον καταστροφικό για το έθνος ρόλο του ως “αφανούς δικτάτορα”».


Σχολιάστε εδώ