XΡΗΜΑτιστήριο

Αν δεν ανοίξουν οι αγορές, «ζήτω που κάηκαν» οι περισσότερες από τις εγχώριες τράπεζες! Η εξάρτηση της χώρας για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το ελληνικό ΑΕΠ.

> Το μόνο που άλλαξε στο πακέτο διάσωσης… είναι η «ιδιοκτησία» του χρέους! Σε μερικά χρόνια η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, έχοντας αφενός «ενταφιάσει» την ανάπτυξή της και αφετέρου μεταβιβάσει το χρέος της από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

> Κατά τα άλλα κάνουν λόγο περί κρατικού τραπεζικού πυλώνα… άσκησης κοινωνικής πολιτικής! Αν και το δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα, βλέπε ATEbank, φτάνει στο σημείο, είτε να μην παρέχει πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές, είτε να καθυστερεί τη χορήγηση στοιχείων προς τους συναλλασσομένους, τότε τι να περιμένουμε από τα αμιγώς ιδιωτικά;

> Από τις εταιρείες συμμετοχών την εποχή των «παχιών αγελάδων», στις επιχειρήσεις «οχήματα» την περίοδο της λιτότητας! Για ποιο λόγο μια ναυτιλιακή εταιρεία που διαθέτει πλοία ξηρού φορτίου να επιδιώκει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μέσω μιας τεχνικής εταιρείας όπως η Προοδευτική;

> Έχουμε έναν δημόσιο τομέα που τροφοδοτεί τον «κρατικοδίαιτο» ιδιωτικό με άφθονους μεσάζοντες! Οι αυξημένες απαιτήσεις της Alapis φαίνεται ότι προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν να κάνουν με νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

> Δεν μπορεί οι υπεύθυνοι της εθνικής κατάντιας να το παίζουν σωτήρες, δεν είναι δυνατόν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα να αναλαμβάνουν πραξικοπηματικά να το λύσουν! Η ίδια ομάδα των πολιτικών, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών, συνδικαλιστών και μετόχων που δημιούργησαν την οικονομική κρίση στη χώρα εμφανίζονται τώρα ως οι μόνοι που μπορούν να μας «βγάλουν» από την ύφεση.

> Οι απάτες έχουν συνήθως και περιτύλιγμα! Για να δούμε αν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των ονομάτων των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ανασυρθούν στην επιφάνεια πλασματικά συμβόλαια και οφειλές του δικτύου των πρακτόρων της…

> Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από το όλο ζήτημα έχει στηθεί ένας ολόκληρος επικοινωνιακός μηχανισμός! Τι και αν η ανεργία καλπάζει, με τις απολύσεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΑΕΔ σφυρίζει αδιάφορα, καταγράφοντας ως ανέργους μόνο όσους εμφανίζονται να αναζητούν εργασία.

> Θα λειτουργήσει σαν καμουφλάζ για να άρει τις αμαρτίες, όταν έρθει η ώρα της καταστροφής! Το κόστος καυσίμων και εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της ακτοπλοΐας έχει ξεπεράσει το 65% στο σύνολο του κύκλου εργασιών.

> Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά, όχι όμως και για έλλειψη φαντασίας, καθώς τείνει να μεταλλαχθεί από κόμμα της κοινωνίας σε μηχανισμό ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις σε έναν τραπεζικό κλάδο όπου το κράτος έχει επενδύσει πάνω από τρεις φορές τη σημερινή αξία των μελών του;

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων νοικοκυριών βιώνει διπλό σοκ στα εισοδήματά του. Από τη μια οι περικοπές σε μισθούς – συντάξεις και από την άλλη οι έμμεσοι φόροι που περνούν στην αγορά απογειώνουν τον πληθωρισμό.

> Ο χρόνος που αγοράστηκε από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά πολύς είναι! Υπό τη μόνιμη απειλή, για να μην πούμε εκβίαση, της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, επιχειρείται η «αναγκαστική» συνεργασία της με ιδιώτες, που θα εκληφθεί ως μια καλή εναλλακτική λύση για το άνοιγμα της αγοράς.

> Το σχέδιο καλά οργανωμένο, με τη διαδικασία παράδοσης των ντόπιων στα ξένα συμφέροντα «μια χαρά» προμελετημένη! Μια από τις λύσεις που προκρίνεται στις στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα πρώτα σε κοινές και εν συνεχεία η εξαγορά τους από τα δεύτερα.

> Έχουμε εισέλθει σε μια φάση όπου η εταιρεία Μπάμπης Βωβός «κοροϊδεύει» την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι δυο μαζί τους ανυποψίαστους μικροεπενδυτές. Με διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, επιστολές επί επιστολών και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, επιχειρεί η κατασκευαστική εταιρεία να δικαιολογήσει τα «βίαια σκαμπανεβάσματα» στην τιμή της μετοχής της.

> Τι ακριβώς προασπίζεται η κυβέρνηση; Το Μνημόνιο ή το δημόσιο συμφέρον; Λειτουργώντας σαν εντελοδόχος των διεθνών τοκογλύφων, μάλλον το πρώτο, καθώς, αν ενδιαφερόταν για δεύτερο, θα είχε προ πολλού κυνηγήσει τα ποικιλόχρωμα λαμόγια που μας οδήγησαν στον σημερινό εφιάλτη.

> Τόσα… όσα ακριβώς χρειάζονται για τα χρέη τους, χωρίς να περισσεύει δραχμή προς διοχέτευση στην αγορά! 15 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια και τα ομόλογα που λήγουν την επόμενη διετία, συν 10 που είναι το haircut της ΕΚΤ, μας κάνουν τα 25 δισ. ευρώ που μοίρασε απλόχερα ο ΥΠΟΙΟ στις τράπεζες.

> Η ύπαρξη μιας δεύτερης… κυβέρνησης που δρα παράλληλα με την εκλεγμένη πιστοποιείται εκ νέου! Με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, προς ικανοποίηση των «μεγαλοσυμφερόντων» που στηρίζουν προκλητικά τους «απολιτίκ» υπουργούς του ΓΑΠ, ανοίγουν τα «μεγάλα» έργα για τη «μικρή» μας χώρα.

> Οι προσδοκίες αρχίζουν να ξεθωριάζουν! Στα αζήτητα λόγω οικονομικής κρίσης περιήλθαν και τα πολυτελή διαμερίσματα. Μεζονέτες που αποτελούσαν μέχρι πρότινος όνειρο για δεκάδες χιλιάδες νεόπλουτους έχουν αρχίσει να μαραζώνουν, υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να ρίξουν τις τιμές τους.

> Οι χαμηλές αποτιμήσεις, η ακριβή παραμονή στο χρηματιστηριακό ταμπλό και το ενδεχόμενο των εξαγορών ή συγχωνεύσεων… ευνοούν τις δημόσιες προτάσεις από πλευράς βασικών μετόχων! Ολοκληρώθηκε η διαδικασία squeeze-out της ATEbank για την απόκτηση του 100% της εισηγμένης εταιρείας ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

> Αποτελεί παράγοντα «διάγνωσης» της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές! Όταν οι αποδόσεις των εκδόσεων ομολόγων χωρών με άριστη πιστοληπτική ικανότητα είναι πολύ χαμηλές, τότε οι επενδυτές φαίνεται να αναζητούν σταθερές επενδύσεις με χαμηλό τον κίνδυνο απωλειών.


Σχολιάστε εδώ