υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα διεθνή διπλωματικά χρονικά αυτό που συμβαίνει με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Δρούτσα. Συνεχίζουν να δηλώνουν μονότονα ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει συνέπεια και να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί, διότι οι προκλήσεις της δεν συμβαδίζουν με τους λόγους περί μηδενικών προβλημάτων.

— Για πρώτη φορά στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων κάποιοι πιστεύουν κι εμπιστεύονται τα λόγια και αρνούνται να αντιμετωπίσουν και να πιστέψουν τα έργα… Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές είναι γνωστό πού οδηγούν…

— Ο κ. Νταβούτογλου έκανε το παιγνίδι του με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διασκέδασε αφόρητα με την αφέλεια του φον Δόκτωρ…

— Τον υποχρέωσε να τον δεχθεί στη Ρόδο και αφού του έκανε το τραπέζι επιθεώρησε τα οθωμανικά μνημεία στο νησί. Και αμέσως μετά, αφού εμφανιζόταν να έχει τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, επισκεπτόταν προκλητικά και την Κω για να επιθεωρήσει και εκεί τα «κλειστά» τζαμιά…

— Εάν αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των νεοοθωμανών για τουρκική μειονότητα σε Ρόδο και Κω, να το δηλώσει δημοσίως και να επιχειρήσει τουλάχιστον να δρομολογήσει η ίδια τις εξελίξεις και θα την κρίνει η Ιστορία και πιο πριν ο ελληνικός λαός.

— Τι πιο προσβλητικό για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο φον να τραπεζώνει τον κ. Νταβούτογλου την ώρα που το «Πίρι Ρέις» αλώνιζε στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Και νόμιζαν μάλιστα ότι θα το αποκρύψουν ώστε να μη χαλάσει η διάθεση και κοπεί η… όρεξη του πασά…

— Εκτός αν πρόκειται για σατανικό σχέδιο του φον Δημητράκη. Να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων και να τους μπερδέψει. Αντί να έχουν μόνο ένα-δυο μέτωπα (Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο), τους βοηθά να ανοίξουν μερικά ακόμη (Καστελλόριζο, Ρόδο, Κω) ώστε να πάθουν σύγχυση…

— Ο δόκτωρ Δρούτσας δεν έχει πρόβλημα. Όταν ο Παπανδρέου το αποφασίσει, είτε θα επιστρέψει στην Αυστρία συνεχίζοντας το «ακαδημαϊκό» έργο του είτε θα βρει καταφύγιο στην ασφάλεια της Ευρωβουλής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που θα μετράει τις πληγές της.

— Και ακόμη πιο απλά, μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση ο κ. Βενιζέλος, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, εάν ισχύει ή όχι το NATO Guidance του 2006 και εάν εφαρμόζεται η SHAPE Aegean Islands Policy και η σχετική Standard Operating Procedure (SOP) που εκπόνησε το CC-Air Izmir με τίτλο «ΝΑΤΟ Activity in Aegean»;

— Έτσι απλά. Να ξέρουμε εάν τα ελληνικά και τα άλλα συμμαχικά αεροσκάφη, όταν εκτελούν ΝΑΤΟϊκές αποστολές, μπορούν να πετούν και κάτω από τα δέκα μίλια στον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών του Αιγαίου ή όχι…

— Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεδρίασε τελικά, αφήνοντας όμως εκτός τις «πρώτες» πρεσβείες όπως Άγκυρα, Ουάσινγκτον και ΜΕΑ ΝΑΤΟ. Υπάρχουν «δικά» μας παιδιά τα οποία δεν μπορούν να αποδεσμευθούν ακόμη από τις άλλες υποχρεώσεις τους και έτσι τα καλά πόστα παραμένουν στο ψυγείο. Εξάλλου ακόμη και ο Φ. Ξύδας έχει φθάσει σε οριακό σημείο με τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά και τη ρότα που έχει χαράξει η υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία.

— Από τις αποφάσεις του Υπηρεσιακού ξεχωρίζει η τοποθέτηση στο Σαντιάγο του Στ. Λώζου από τη Δ΄ Διεύθυνση, που αφήνει ένα κενό στην κρίσιμη αυτή Διεύθυνση λόγω και των εξελίξεων στο ΝΑΤΟ. Στην ΟΥΝΕΣΚΟ ο Θ. Πασάς από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ παλαιότερα είχε υπηρετήσει και στο διπλωματικό γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

— Ο Ε. Αγγελόπουλος στην Οτάβα, ο κ. Πετρόβας στο Καράκας, ο κ. Παπασταύρου, έχοντας υλοποιήσει το σχέδιο Δρούτσα για «αναδιοργάνωση» του ΥΠΕΞ, πηγαίνει αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες, στο Χαράρε ο κ. Σαλαμάνης, ο κ. Αμπατής στο Μοντεβιδέο, ο κ. Παπαδογεωργάκης στην Ποντγκόριτσα και η κ. Κολιού στην Τρίπολη. Πράγματι, είναι θαυμαστή η έμπνευση του Υπηρεσιακού να στείλει στον Καντάφι και σε μια βαθιά ισλαμική χώρα γυναίκα πρέσβη!

***

— Το να κρατούν φανάρι στον κάθε κύριο Νταβούτογλου για να ανοίγει και να συντηρεί ο ίδιος θέμα «τουρκικής μειονότητας» στα δυο νησιά και να απολογείται μετά η Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ για το χατίρι του κ. Νταβούτογλου, πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση περί διπλωματικού Αλτσχάιμερ. Γιατί δυστυχώς υπάρχει και το χειρότερο σενάριο… Εδώ και καιρό είναι εμφανής η προσπάθεια να προσφέρονται «δώρα» κατευνασμού στον σουλτάνο Ταγίπ και στον πασά Νταβούτογλου. Και το τραγικό είναι ότι για όλες αυτές τις «υπηρεσίες» το αντάλλαγμα είναι η κλιμάκωση των προκλήσεων…

***

— Ωραίες οι οργισμένες απαντήσεις του κ. Βενιζέλου στα δημοσιεύματα της κ. Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία», αλλά επιτέλους ας μας εξηγήσει απλά και σε κατανοητά ελληνικά με ένα «ναι» ή ένα «όχι» εάν ισχύει το ΝΑΤΟϊκό έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά καθίσταται «γκρίζα ζώνη» για τη Συμμαχία το Αιγαίο.

***

— Το να έχει η Τουρκία διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας πιθανόν να είναι κατανοητό. Αλλά το να αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία (με τη σιωπηρή ανοχή της Αθήνας) από τον συμμαχικό θεσμό, στον οποίο συμμετέχουμε υποτίθεται για να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ξεπερνά τα όρια.

***

Μας κοροϊδεύουν και δεν παίρνουμε χαμπάρι

«Όσο χτυπάτε την πόρτα είστε ευπρόσδεκτοι, αρκεί να τη χτυπάτε», ήταν η απάντηση του Δρούτσα στο… ευφυολόγημα του πονηρού Νταβούτογλου, «ήμαστε κοντά και είπαμε να σας χτυπήσουμε την πόρτα, ελπίζουμε να μην ενοχλούμε»…

Μόνο που, κύριε αναπληρωτά, αυτό μπορεί να ισχύει εις τας Αυστρίας, όπου η ευγένεια είναι δεδομένη και ξέρεις ότι αυτός που θα του ανοίξεις την πόρτα έπειτα από λίγο θα φύγει και δεν θα στρογγυλοκαθίσει ούτε θ’ αρχίσει να λέει ότι αυτό το δωμάτιο είναι δικό μου, έχω πλέον κατοχή…

Και γιατί, κύριε Δημητράκη μου, δεν αδράξατε την ευκαιρία να πείτε στον συνάδελφό σας, γιατί την ίδια ευγένεια δεν τη δείχνετε και όταν μπαίνετε στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι;

Μας κοροϊδεύουν και δεν λέτε να το πάρετε χαμπάρι… Ενώ εκείνοι μας έχουν πάρει χαμπάρι, γι’ αυτό και την επόμενη μέρα σάς έστειλε ο… φίλος τις ευχαριστίες του με το «Πίρι Ρέις»…


Σχολιάστε εδώ