Τα 25 δισ. να πάνε σε νέες χρηματοδοτήσεις

Άλλη μια πρόβλεψη της κυβέρνησης πέφτει έξω. Μίλαγε ο υπουργός Οικονομικών για ύφεση… 0,5% και ήδη πάει για 7% και πάνω.

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι κύριοι που κυβερνούν γιʼ αυτήν την τραγική εξέλιξη. Επέδειξαν μια πρωτοφανή αδιαφορία. Άλλοι την ονομάζουν άγνοια κινδύνου. Άλλοι, απέχθεια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γεγονός είναι ότι δεν πήραν κανένα μέτρο για να αποφευχθεί ο θάνατος του εμποράκου. Να δοθεί οξυγόνο στον άρρωστο… Γιατί αλλιώς πάμε για καταστροφή.

Οξυγόνο ευτυχώς υπάρχει ακόμα. Αρκεί να διοχετευθεί σωστά, εκεί όπου μπορεί να τονωθεί η αγορά. Να κερδίσει αναπνοές…

Είναι τα 25 δισ. ευρώ εγγυήσεις που δόθηκαν στις τράπεζες, για να πάρουν ζεστό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα πρέπει να δεσμευθούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση ότι θα πάνε σε ΝΕΕΣ χρηματοδοτήσεις και όχι στην πληρωμή παλιών χρεών.

Έτσι ξεπερνιέται το έλλειμμα ρευστότητας, που είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ σήμερα για τη χώρα πρόβλημα. Και παίρνει παράταση ζωής η αγορά…

Δεν σταματάει όμως εδώ η αγωνία για την επόμενη μέρα. Οι ίδιες οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να βρουν τρόπους να αποκτήσουν ρευστότητα. Και άλλη λύση δεν υπάρχει από την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Έτσι δε και πάει καλά, θα έχουν οι τράπεζες αλλά και η χώρα διπλό κέρδος. Θα είναι μήνυμα εμπιστοσύνης των αγορών. Οπότε ο δανεισμός θα είναι πιο εύκολος και τα spread θα κατέβουν αρκετά σκαλοπάτια.


Σχολιάστε εδώ