Σε νέα τροχιά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Δύσκολη δουλειά περιμένει τον συνάδελφο Κώστα Τσουπαρόπουλο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ του οποίου ανέλαβε τα ηνία μετά την απόφαση -ελήφθη κατά πλειοψηφία- της ειδικής δεκαμελούς επιτροπής του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο διορισμός του θα επικυρωθεί από τη Βουλή κατά τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.
Ο Κώστας Τσουπαρόπουλος δεν είναι η πρώτη φορά που μετέχει στη διοίκηση του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για αρκετούς μήνες μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και παραιτήθηκε, επειδή το υπουργείο χωρίς την έγκριση της ΠΟΕΣΥ και εν αγνοία του ιδίου καθόρισε τη θέση του στο Ταμείο. Ακολούθησε ο διορισμός ως προέδρου του Ταμείου ενός ναυάρχου, τον οποίο ποτέ δεν αναγνώρισαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά επικοινωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων και του Ταμείου, δεδομένου ότι ούτε εκπρόσωποι καν των εργαζομένων και συνταξιούχων δημοσιογράφων μετείχαν στη Διοίκηση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Το Ταμείο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, γεγονός που απαιτεί εξαιρετικά ευέλικτους χειρισμούς για την αντιμετώπιση των δυσχερειών που συνδέονται με τον χαρακτήρα του. Ελπίζουμε πως ο Κώστας Τσουπαρόπουλος με τις γνώσεις και την αποφασιστικότητα με την οποία φαίνεται να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, θα κατορθώσει να εκμεταλλευτεί όλα τα «παράθυρα» του νόμου για να αναδιοργανώσει το Ταμείο και να εξασφαλίσει στους ασφαλισμένους αυτά τα οποία δικαιούνται. Στην προσπάθειά του αυτή θα πρέπει τώρα πια να έχει δίπλα του όλες τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις και φυσικά και όλους εμάς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Γι’ αυτό και μας βρίσκει αντίθετους η καταγγελία του υπουργού Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδου από τα διοικητικά συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ για τη μεθόδευση που ακολούθησε στο θέμα της αλλαγής του προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τρομάξαμε να εξασφαλίσουμε έναν έμπειρο συνάδελφο στη θέση του προέδρου του Ταμείου και τώρα σκοντάφτουμε στη «μεθόδευση». Εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ώσπου να καταφέρουμε να το καταργήσουμε, το Ταμείο πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευτυχώς που στη σχετική ανακοίνωση δεν συνδέεται η «μεθόδευση» του υπουργείου με τον Τσουπαρόπουλο.
Κύριοι στόχοι του Κώστα Τσουπαρόπουλου θα είναι:
• H εξασφάλιση του αγγελιοσήμου με συστηματικό έλεγχο των διαφημιστικών εταιρειών.
• Ενίσχυση στους άνεργους.
• Η αύξηση των επιδομάτων.
• Η οργάνωση κοινωνικών υπηρεσιών για την τρίτη ηλικία.
• Η αύξηση των εσόδων με κάθε θεμιτό μέσο, όπως είναι το αγγελιόσημο στις νέες μορφές ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Για την εξυπηρέτηση όλων αυτών των στόχων που αφορούν περίπου 20.000 ασφαλισμένους, απαιτείται η ενίσχυση του προσωπικού που μπορεί να επιτευχθεί με μετατάξεις του έμψυχου υλικού των επιμέρους Ταμείων.
Ένας παλιός στόχος του Κ. Τσουπαρόπουλου θα ξαναπέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πριν από μήνες συζητούσαν στο Ταμείο το ενδεχόμενο ο εργαζόμενος με μισθό μέχρι 1.800 ευρώ να βγαίνει στη σύνταξη με αυτό το ποσό ολόκληρο, που σήμερα μπορεί και να αναπροσαρμοστεί.
Το οικογενειακό επίδομα είναι ακόμα μέσα στα σχέδια του νέου προέδρου ο οποίος σκοπεύει να έρθει σε επαφή με όλες τις Ενώσεις Τύπου απανταχού της χώρας για να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
«Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι ένας μικρός, με αρκετή ευελιξία, ασφαλιστικός οργανισμός, που αν διοικηθεί σωστά θα μπορέσει να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους ασφαλισμένους του», πιστεύει ο Κ. Τσουπαρόπουλος.
Τον ρωτήσαμε τέλος για τον ΕΔΟΕΑΠ. «Και εκεί», μας είπε, «πρέπει να δοθούν μάχες για σωστή διαχείριση, γιατί από την καλή λειτουργία του κρίνεται η τύχη χιλιάδων ασφαλισμένων».
ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ