ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Πάντως το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής επιχείρησε την Πέμπτη να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού, το οποίο «έπαιζε» πολύ τις τελευταίες ημέρες –μάλιστα είχε αρχίσει να δημιουργείται κλίμα περί πιθανότατου ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ– δείχνει ότι τελικά ο πρωθυπουργός μάλλον τείνει να ασπαστεί την άποψη περί αναβολής του ανασχηματισμού, τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη, ώστε να έχει τότε ένα «όπλο» στα χέρια του, ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Αλλά είναι άξιο επισήμανσης και το εξής, που μας επεσήμανε κυβερνητικό στέλεχος το οποίο έχει συνομιλήσει τις τελευταίες ημέρες με τον Γ. Παπανδρέου:

– Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες έχει πέσει ξανά στο τραπέζι το θέμα των διπλών εκλογών τον Νοέμβρη, που είχε κατά τα άλλα αποκλειστεί προηγουμένως!

Μάλιστα, κατά τον ίδιο συνομιλητή του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει επ’ αυτού τη θέση του, δεν αποκλείει αυτό το σενάριο. Εκτιμά ότι ο χειμώνας θα είναι πράγματι δύσκολος πολιτικά, αφού τα νοικοκυριά θα αρχίσουν από Σεπτέμβρη να αισθάνονται πραγματικά την αφαίμαξή τους. Και αυτό είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθεί και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη.

Κάτι τέτοιο θα έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, αφού θα δημιουργούνταν κλίμα έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης. Επομένως μια προσφυγή στις (εθνικές) κάλπες θα πρόσφερε τη νομιμοποίηση που η κυβέρνηση επιθυμεί, αφού παρά τη μεγάλη κυβερνητική φθορά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι –έστω και δύσκολα– το ΠΑΣΟΚ θα ξανακερδίσει τις εκλογές αυτές.

Ναι, αλλά ποια νομιμοποίηση θα έχουμε, αν κερδίσουμε μεν τις εκλογές, αλλά με ένα ποσοστό γύρω στο 36-38%, οπότε θα έχουμε –ελέω του νόμου Παυλόπουλου– μια οριακή πλειοψηφία που θα θυμίζει αυτήν του Καραμανλή το 2007; Αυτόν τον αντίλογο προβάλλουν όσα στελέχη –και δεν είναι λίγα– είναι αντίθετα σ’ ένα ενδεχόμενο διπλών εκλογών τον Νοέμβρη.

Γεγονός πάντως είναι ότι ενώ πλησιάζουν οι μέρες όπου θα πρέπει να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του ο Παπανδρέου, εν όψει δύσκολων πολιτικών εξελίξεων, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις κι επιλογές. Ακόμα δε και το γεγονός ότι επανήλθε ένα σενάριο το οποίο είχε απορριφθεί, αυτό δηλαδή των διπλών εκλογών, δείχνει και λέει πολλά για το έλλειμμα στρατηγικής που ταλανίζει τον πρωθυπουργό…

Τα… συμπόσια της Πάρου

Τα πηγαινέλα υπουργών και στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στην Πάρο, όπου ουσιαστικά έχει μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες το πρωθυπουργικό γραφείο, κορυφώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και όλοι πλέον αναμένουν τις κινήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα. Για πολλά κυβερνητικά στελέχη επείγει να γίνουν τώρα κινήσεις για αντιστροφή του δυσμενούς για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος εξαιτίας των σκληρών οικονομικών μέτρων, αλλά και των συνεχών αντιπαραθέσεών της με κοινωνικές ομάδες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός θα έδινε κάποια ανάσα, σε συνδυασμό με μια προσεγμένη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αν και η εικόνα από την Πάρο για τις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι για την ώρα τουλάχιστον ασαφής, αφού δεν έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του στους συνομιλητές του, ωστόσο αρκετές πληροφορίες που διαχέονται κάνουν λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, χωρίς όμως να προσδιορίζουν με απόλυτη σαφήνεια τον χρόνο εκδήλωσης αυτής της κίνησης, που ποικίλλει ανάλογα με τον εκάστοτε παράγοντα που εισηγείται ή απλώς συνομιλεί με τον πρωθυπουργό.

Πάντως τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παράλληλα με τις διεργασίες ή και τις φήμες περί ανασχηματισμού, έχει πέσει στο τραπέζι ένα άλλο σενάριο, που μεταθέτει χρονικά τον ανασχηματισμό και προτάσσει την ανάγκη προβολής από τον πρωθυπουργό ενός σαφούς σχεδίου για τη χώρα. «Το φύγε εσύ, έλα εσύ, πήγαινε εσύ στο τάδε υπουργείο για να πάει ο άλλος σε κάποιο άλλο, δεν μπορεί να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικό σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία», επεσήμαινε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Εξηγούσε αυτό που και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει επισημάνει σε κάποιες συζητήσεις του τόσο με τον ίδιο, όσο και με άλλους στενούς του συνεργάτες: Πως με τα όσα έχει περάσει ο κόσμος, με την ένταση και την έκταση που έχουν οι αλλαγές που γίνονται και κυρίως με τις ποικίλες επιπτώσεις που έχουν, πρέπει άμεσα να εξηγηθεί στον κόσμο όχι απλώς η αναγκαιότητα όλων αυτών των μέτρων, αλλά κυρίως το πού πάει πλέον η χώρα και πώς θα πιάσουν τόπο οι θυσίες που έχουν γίνει. Στον στενό λοιπόν κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού διαμορφώνεται η αντίληψη, που μέχρι έναν βαθμό ασπάζεται και ο κ. Παπανδρέου, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον η παράθεση ενός σαφούς σχεδίου για την προοπτική της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, επισημαίνεται πως η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση και κυρίως πρέπει να είναι το «πασπαρτού» για να ξεδιπλωθεί σε όλους τους πολίτες ένας σαφής προγραμματικός και ρεαλιστικός λόγος για την πορεία της χώρας, που αφενός μεν θα πείθει ότι δεν πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν γίνει, αλλά και θα δημιουργεί μια νέα «βάση στήριξης» για κυβέρνηση και πρωθυπουργό στις επικείμενες αντιπαραθέσεις με κοινωνικές ομάδες.

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την πιο δύσκολη φάση με τα σκληρά μέτρα, το

Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά κ.ά., άρα μπορούμε πια να μιλήσουμε πιο καθαρά στον κόσμο και με ρεαλισμό να του πούμε πού πάνε τα πράγματα, αλλά και να τον πείσουμε ότι με ασφάλεια τον οδηγούμε σε μια νέα δύσκολη μεν, αλλά αναγκαία πραγματικότητα», τόνιζε συνομιλητής του πρωθυπουργού και υπογράμμιζε πως «αυτά μπορεί να τα πει με πειστικό τρόπο μόνο ο πρωθυπουργός και άρα είναι κρίσιμη και καίρια η παρέμβασή του στη ΔΕΘ».

Κατά ορισμένους, αυτή πλέον η προσέγγιση, που δείχνει να ωριμάζει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα ως προς τον χρονικό ορίζοντα του ανασχηματισμού και τις πολιτικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Μάλιστα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως «εντάξει είναι μια λογική άποψη να πάει με φρέσκια κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο Παπανδρέου», αλλά «εξίσου λογικό είναι να μη θέλει να επισκιασθούν μια σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεών του για τη χώρα από τις μετακινήσεις προσώπων, από χολωμένους που έφυγαν από την κυβέρνηση ή άλλαξαν πόστο ή από νεοεισελθόντες που θα τους κυνηγούν οι κάμερες». Σημείωνε επίσης πως όσο λογικό είναι να θέλει κάποιος διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, άλλο τόσο λογικό είναι «να έχει ο πρωθυπουργός μπροστά του ένα καθαρό επικοινωνιακό πεδίο για να εξηγήσει στον κόσμο το πώς βλέπει να πορεύεται η χώρα».

Πάντως, ο πρωθυπουργός φαίνεται να λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις και για τον ανασχηματισμό, αλλά και για το σύνολο των πρωτοβουλιών που σκοπεύει να αναπτύξει, στο κυκλαδίτικο νησί συνομιλώντας και σχεδιάζοντας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

Οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του είναι συγκεκριμένες και αφορούν πρόσωπα και δομές. Για παράδειγμα, συζητείται η αλλαγή υπουργών αλλά και δομών, όπως π.χ. να συγκροτηθεί ένα ισχυρό επιτελικό κέντρο στο Μαξίμου με έναν συντονιστή που θα επιλύει όποια υπαρκτά προβλήματα συντονισμού αναφύονται ή να επανασυσταθούν κάποια υπουργεία, όπως το Ναυτιλίας. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα υπάρξουν και αλλαγές σε υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι θα κατέλθουν ως υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κρατήσει το «χαρτί» ευρύτερων και δομικών αλλαγών για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με άλλα λόγια, φαίνεται με βάση ορισμένες πληροφορίες ότι ο κ. Παπανδρέου έχει καταλήξει στη «χρυσή τομή» των εισηγήσεων που δέχεται, οι οποίες ζητούν όλες ριζικό ανασχηματισμό αλλά σε διαφορετικό χρόνο: Άλλοι εκτιμούν ότι έπρεπε να γίνει αμέσως, άλλοι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου έχει ακούσει ήδη τις εισηγήσεις που του έχουν κάνει κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά, όπως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που βρίσκεται επίσης στην Πάρο για διακοπές και θα τις θέσει υπ’ όψιν και άλλων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής με τον οποίο επικοινωνεί σε καθημερινή βάση (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που έχει κληθεί στο νησί των Κυκλάδων.


Σχολιάστε εδώ