Ο λογαριασμός του γεύματος…

Κι όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του «Τσεσμέ» και μία ημέρα πριν από την επανεμφάνιση του «Πίρι Ρέις» και αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν πραγματοποιούσε έρευνες το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή τούτο οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και όχι στο γεύμα των κυρίων Νταβούτογλου και Δρούτσα.
Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός μίλησε λίγες μέρες μετά για «κουτοπονηριές» και προκλήσεις. Εκφράσεις ασυνήθιστες στη διπλωματική ορολογία, αλλά με βαρύτατη σημασία.
Από τις 12 του περασμένου Ιουλίου οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει σχετική αναγγελία ότι το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιούσε από τις 13/7 έως 20/8 επιστημονικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός μεν των ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός όμως της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Περίπου δηλαδή στην ίδια περιοχή με εκείνη εντός της οποίας το νορβηγικό σκάφος «Μalene Ostervold» είχε επιχειρήσει για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου «ΤΡΑΟ» μεταξύ 14 και 16 Νοεμβρίου του 2008. Και ακολούθησαν μετέπειτα οι εμφανίσεις τουρκικού στόλου με την πληθώρα των αβλαβών διελεύσεων τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, ακόμη και με την ισχυρή του εμφάνιση πρόσφατα στο Ιόνιο.
Είπε ακόμα ο κ. Νταβούτογλου ότι «η θάλασσα του Αιγαίου στην πραγματικότητα είναι κοινό μας σπίτι». Δεν ξέρουμε πώς το εννοεί αυτό. Εκείνο που ξέρουμε όμως είναι ότι ασφαλώς οι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοί μας θα αναρωτιούνται πώς, ενώ καταγγέλλουμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, επίσημος εκπρόσωπός της, που τυγχάνει να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, συντρώγει με τον έλληνα ομόλογό του και φιλόφρονα ομιλεί για την κοινή ελληνοτουρκική φιλία. Έτσι την εννοεί ο κ. Νταβούτογλου; Αλλά και τι μήνυμα στέλνουμε εμείς προς τους τρίτους;
Και κάτι άλλο: Δεν όφειλαν να γνωρίζουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι θα ήταν πολύ πιθανή η κίνηση τις ημέρες εκείνες του «Πίρι Ρέις», αφού ήδη από τις 12 Ιουλίου είχαν ενημερωθεί για τα ακριβή χρονικά πλαίσια των κινήσεών του; Και δεν αποτελεί οξύμωρο σχήμα και αντίφαση να συντρώγουν οι δύο υπουργοί την παραμονή;
Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, ποιος τελικά θα πληρώσει τον λογαριασμό του γεύματος του κ. Νταβούτογλου;


Σχολιάστε εδώ