Ο Ερμής, ο Πραξιτέλης και η… λωποδυσία

Λόγω θέρους, ραστώνης και χαλαρότητας, θεώρησα ότι πρέπει να ξαλαφρώσω λίγο το κείμενό μου, ας αναφέρεται σε μια πολύ βαριά υπόθεση, για να διαβαστεί ανετότερα.
Ο Ερμής υπήρξε, ως γνωστόν, ένας δευτεροκλασάτος θεός του ελληνικού Δωδεκάθεου, γιος του Δία και της Μαίας. Χαρακτηριζόταν από τρία χαρίσματα:
• Σύντροφος των οδοιπόρων.
• Φίλος των εμπόρων.
• Προστάτης των κλεπτών!
Κάπου στην «Οδύσσεια» περιγράφεται ένας χαρακτήρας ονομαζόμενος Αυτόλυκος, ο οποίος «υπερέβαλεν παντός ανθρώπου κατά την κλεπτοσύνην», την οποία είχε διδαχθεί από τον Ερμή! (Λεξικό Πάπυρος – Λαρούς, 6ος τόμος.) Εννοώ τον Πραξιτέλη τον νεώτερο.
Το όνομα ΕΡΜΗΣ έδωσαν διάφοροι δεξιοτέχνες της αρπαχτής, γνωρίζοντας ασφαλώς ελληνική μυθολογία, για να βαφτίσουν ένα οπλικό σύστημα επικοινωνιών που τους απέφερε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ και ουδέποτε λειτούργησε μέχρι τώρα. Είναι επίσης γνωστό το αριστούργημα του Πραξιτέλους. Ποιος είναι ο δημιουργός του φιάσκου ΕΡΜΗΣ ΣΕΖΜ, θα το μάθετε σύντομα.
Την 8η Ιουνίου 2008, πριν ακριβώς από 2 χρόνια, το «Π» παρουσίασε μια πλήρως τεκμηριωμένη και εκτεταμένη έρευνα των πτυχών ενός ακόμη τεράστιου σκανδάλου. Πρόκειται για το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) ΕΡΜΗΣ, που άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα το 1993, με σύμβαση ΓΕΣ – Siemens – ΒΑΕ.
Το 1997 ο Στρατός εκπόνησε μια αξιόλογη μελέτη συμπλήρωσης – εκσυγχρονισμού του συστήματος και ζήτησε από την περιβόητη ΓΔΕ προκήρυξη διαγωνισμού. Η τελευταία προέβη σε απευθείας ανάθεση του έργου, χωρίς διαγωνισμό, στην ΕΑΒ, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος, δηλαδή βιτρίνα, προκειμένου η δουλειά να καταλήξει στους Siemens – Κόκκαλη, για τους οποίους και προοριζόταν απʼ αρχής, αντί του τερατώδους ποσού των 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί περίπου 300 εκατ. ευρώ και το σύστημα έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση, να παραδοθεί το 2006, αλλά ουδέν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα.
Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε το πολλάκις χρησιμοποιηθέν τέχνασμα της απευθείας ανάθεσης, χωρίς διαγωνισμό, σε κρατική εταιρεία. Πρώτον: Ελάχιστες υπήρχαν διαμαρτυρίες για την υπερκοστολόγηση, αφού το κράτος παίρνει τη δουλειά. Δεύτερον: Η κρατική εταιρεία παίρνει την εντολή και τη διαβιβάζει αμέσως στον ξένο κολοσσό, κρατώντας γιʼ αυτήν υπερκοστολογημένες ψιλοδουλειές. Τρίτον: Ο εντολέας έχει ήδη ρυθμίσει με τον εντολοδόχο τις «λεπτομέρειες» της προμήθειας. Τέταρτον: Ο εντολοδόχος (εταιρεία) προσθέτει στη μίζα τις ταρίφες για τα κατωτέρου επιπέδου στελέχη υπουργείου, κρατικής εταιρείας, συνδικαλιστές κ.λπ. και διαμορφώνει την τελική τιμή, παραφουσκωμένη. Έτσι είναι όλο το σύστημα ικανοποιημένο. «Οι αναθέσεις σε κρατικές εταιρείες έχουν στόχο την ευκαιρία χρηματισμού των υπεύθυνων διαφόρων επιπέδων και χαριστικές παροχές στους κομματικούς συνδικαλιστές…», επισημαίνει ο Θ. Βερέμης («Κ» 27/6/10).
Η στρατιωτική ηγεσία έχει απογοητευθεί πλήρως γιατί, παρʼ όλες τις κατά καιρούς παρακλήσεις της, η πολιτική ηγεσία από το 2006 μέχρι σήμερα ουδέν πράττει (κήρυξη προμηθευτή έκπτωτου, ποινικές ρήτρες κ.ά.), όπως το ίδιο κάνει για το περίφημο ηλεκτρονικό σύστημα του Στρατού, που κι αυτό έχει καλοπληρωθεί αλλά δεν παραλαμβάνεται! Σημειώνω ότι η έλλειψη των δύο βασικών αυτών οπλικών συστημάτων έρευνας και πληροφόρησης έχει αφήσει τον Στρατό τυφλό και κουφό στο πεδίο της μάχης.
Οι «χοντρές» χρηματοδοτήσεις όμως, όπως προανέφερα, γίνονται εντελώς ανορθόδοξα και ύποπτα και οι μίζες, ασφαλώς, έχουν εισπραχθεί. Προς τι η ανησυχία; Με τη μαχητικότητα του Στρατεύματος θα ασχολούμεθα τώρα;
Στο ρεπορτάζ αυτό γράφαμε (sic): «…δεν γνωρίζουμε αν στους λαδωμένους συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι της ΕΑΒ ή μόνο πολιτικοί ή στρατιωτικοί…». Η παράγραφος αυτή προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση της ΕΑΒ γιατί θίγαμε, δήθεν, τους εργαζομένους (αλήθεια, τι δουλειά έχουν οι εργαζόμενοι με τους διορισμένους κομματικούς νομενκλατούριους της διοίκησης;) και μας έστειλαν μια απανταχούσα κενή επιχειρημάτων, υπογραφόμενη από κάποιον Δ. Σεϊτανίδη.
Σημειώνω ότι κατά την αρχική διερεύνηση του σκανδάλου στη Γερμανία (σ.σ.: Όλα τα σκάνδαλα απεκαλύφθησαν έξω. Ουδέν από ελληνική διοίκηση ή Δικαιοσύνη), ο τότε μάνατζερ της Siemens κ. Σίχατσεκ κατέθεσε ότι είχε παραδώσει στον επιχειρηματία κ. Αμίνι δύο βαλίτσες που περιείχαν 2 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την α΄ δόση της μίζας σε έλληνες αξιωματούχους, αποκλειστικά για το σύστημα ΕΡΜΗΣ («Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία» 30/5/08). Εν τω μεταξύ, η «αγνή» ΕΑΒ είχε συστήσει τη θυγατρική εταιρεία PMC με τη Siemens, που την προίκισε με 9 εκατ. ευρώ, η οποία ουδέποτε λειτούργησε! Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τελικά το ρεπορτάζ τελείωνε με έκκληση επέμβασης της Δικαιοσύνης.
Φαίνεται ότι εισακουσθήκαμε, γιατί ο Εισαγγελέας-ανακριτής Γιώργος Βούλγαρης προχώρησε σε προκαταρκτική εξέταση, της οποίας το πόρισμα κοινοποίησε προ εβδομάδος. Σύμφωνα με αυτό, εισηγείται την παραπομπή παντός υπευθύνου (μη πολιτικού προσώπου) για τα αδικήματα απάτης, υπεξαίρεσης, υπερκοστολόγησης κ.ά. εις βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με ελεγμένες πληροφορίες, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης των παραπάνω αξιόποινων πράξεων και πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα στελέχη
της ΕΑΒ από το 2006 μέχρι σήμερα.
Παρατηρούμε ότι:
1. «Ορθώς» διαμαρτυρήθηκαν οι κύριοι της ΕΑΒ γιατί θίξαμε την αξιοπρέπεια των διοικούντων.
2. Οι πολιτικοί, για μια ακόμη φορά, …καθάρισαν πάλι, λόγω παραγραφής… «Θα ήταν φασιστικό να ζητάμε ευθύνες από υπουργούς εφόσον τα αδικήματα έχουν παραγραφεί», όπως δήλωσε ο σοφός Θ. Πάγκαλος.
Σημ.: Ευτυχώς το ΓΕΣ προκήρυξε τελευταία διαγωνισμό με εντελώς διαφανείς διαδικασίες για ένα μέρος των κεραιών του συστήματος (πυλώνες) και υπογράφεται σύμβαση εντός των ημερών με τον μειοδότη. Είμαστε περίεργοι… Θα επιτρέψει το «σύστημα» να γίνει ανάθεση ή θα βρεθεί κάποιος «δικός μας» να διατάξει επανάληψη;


Σχολιάστε εδώ